Varza nu te ajuta doar sa slabesti. Vezi ce alte beneficii are

Varza este un aliment versatil, cu o aromă subtilă, ușor de preparat și de asezonat. Pe lângă cea crudă, adăugată în salate, românii mănâncă deseori varză murată sau prepară mâncăruri tradiționale cu ajutorul ei: sarmale, varză călită, ciorbe și supe. 
 
În plus, cu siguranță ești familiarizat cu dieta cu supă de varză, iar multe dintre noi am și încercat-o, ca variantă simplă și rapidă de a slăbi. Este însă momentul potrivit să îi acordăm verzei mai mult credit, fiindcă beneficiile ei nu se opresc aici.

Ce conținut nutrițional are varza

Varza este bogată în fitonutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale. Printre substanțele active se numără: vitamina C, vitamina K, glutamină, acid folic, acid lactic, betacaroten, vitaminele B1, B6 și B9, vitamina E, calciu, sodiu, potasiu, fosfor și iod.

Varza conține, de asemenea, cantități mici de alți micronutrienți, inclusiv vitamina A, fier și riboflavină.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce e varza sănătoasă

Așa cum am precizat mai sus, varza este bogată în vitaminele B6 și acid folic, ambele fiind esențiale pentru multe procese importante din organism, inclusiv funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos.

În plus, nuanța violet vibrantă a verzei roșii provine din fitochimicale antiinflamatoare, sănătoase pentru inimă, numite antocianine. Antocianinele pot ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de boala Parkinson și la îmbunătățirea vederii

Totodată, varza este bogată în fibre și conține antioxidanți puternici, inclusiv polifenoli și compuși cu sulf 1.

Antioxidanții protejează organismul de daunele cauzate de radicalii liberi. Varza mai are în compoziție și vitamina C, un antioxidant puternic care poate proteja împotriva bolilor de inimă, a anumitor tipuri de cancer și care poate să țină la distanță problemele de vedere 2.

Poate ajuta la combaterea cancerului

Potrivit Institutului Național al Cancerului, legumele crucifere, precum varza, conțin compuși numiți glucozinolați, care sunt substanțe chimice care conțin sulf (sunt responsabile pentru gustul amar pe care îl au multe legume crucifere). În timpul pregătirii alimentelor, mestecării și digestiei, acei glucozinolați sunt descompuși în anumiți compuși care au fost examinați pentru beneficiile lor anticancerigene.  

Aceasta este o veste bună, desigur, dar nu înseamnă neapărat că dacă consumi varză în exces vei fi ferită de cancer. Oamenii de știință spun că trebuie făcute mult mai multe cercetări cu privire la beneficiile legumelor crucifere în combaterea cancerului. Dar pentru că au atât de multe beneficii, încorporarea lor în meniul zilnic nu este o idee rea.

Te ajută să slăbești

Spuneam mai sus că varza te ajută să slăbești. Iar acest efect nu se datorează vreunei puteri miraculoase, ci faptului că antioxidanții din varză susțin eliminarea toxinelor din organism, împreună cu excesul de apă. Corpul este încurajat să ardă grăsimile și depozitele pe care le are stocate de mult timp și să abordeze alimentația din alt punct de vedere.

Ar mai trebui să știi și că varza are un conținut foarte scăzut de calorii. O cană de varză gătită are doar 34 de calorii, ceea ce o face o opțiune excelentă în menținerea greutății.

Ajută la îmbunătățirea digestiei

Varza conține fibre insolubile prietenoase cu intestinul. Fibrele insolubile ajută la menținerea sănătoasă a sistemului digestiv, adăugând volum scaunelor și ajutând tranzitul intestinal.

În plus, este bogată în fibre solubile, despre care s-a demonstrat că ajută la creșterea numărului de bacterii benefice din intestin. Acest lucru se datorează faptului că fibrele sunt principala sursă de combustibil pentru bacteriile bune precum Bifidobacteria și Lactobacili.

Aceste bacterii îndeplinesc funcții importante, cum ar fi susținerea sistemului imunitar și producerea de nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele K2 și B12.

A mânca mai multă varză este o modalitate excelentă de a-ți menține sistemul digestiv sănătos și fericit. De altfel, sucul de varză este recomandat și în tratarea ulcerului, datorită efectului antiinflamator al glutaminei din compoziție.

Este bună pentru inima ta

Varza este o legumă cruciferă și s-a dovedit că are beneficii antiinflamatorii, de aceea este recomandată acelor persoane care prezintă risc de boli de inimă.

Conform unui studiu din 2021 publicat în British Journal of Nutrition, femeile care au mâncat mai multe legume crucifere - cum ar fi varza, dar și varză de Bruxelles, conopidă și broccoli - au avut cu 46% mai puține riscuri să se confrunte cu calcificarea aortei abdominale, care poate fi un predictor al evenimentelor cardiovasculare viitoare 5.

Studiul a concluzionat că persoanele care consumă mai multor legume crucifere sunt mai protejate împotriva acumulării de calciu și, în cele din urmă, poate aduce beneficii sănătății inimii.

Ține sub control inflamația

Pe de o parte, organismul se bazează pe răspunsul inflamator pentru a proteja împotriva infecțiilor sau pentru a accelera vindecarea. Acest tip de inflamație acută este un răspuns normal la o infecție.

Pe de altă parte, inflamația cronică care apare pe o perioadă lungă de timp este asociată cu multe boli, inclusiv boli de inimă, artrită reumatoidă și boli inflamatorii intestinale 3.

Legumele crucifere precum varza conțin mulți antioxidanți diferiți despre care s-a demonstrat că reduc inflamația cronică. De fapt, cercetările au arătat că consumul mai multor legume crucifere reduce anumiți markeri ai inflamației din sânge.

Un studiu care a inclus peste 1.000 de femei chineze a arătat că persoanele care au consumat cantități mari de legume crucifere au avut niveluri considerabil mai mici de inflamație, în comparație cu cele care au consumat o cantitate redusă.

Grăbește vindecarea în caz de gripă

Consumul de varză susține sistemul imunitar și poate grăbi vindecarea în caz de răceală, gripă sau infecții ale tractului respirator. Poate calma și durerea, prin aplicarea de comprese cu suc sau foi de varză.

Are grijă de sănătatea oaselor

Varza conține un nutrient extrem de important atât pentru sănătatea oaselor, cât și pentru procesul de coagulare a sângelui în organism: vitamina K. Există aproximativ 68 de micrograme de vitamina K într-o singură cană de varză fiartă. Pentru referință, specialiștii recomandă 120 de micrograme în fiecare zi pentru bărbați adulți și 90 de micrograme pe zi pentru femei.

Deși deficiențele de vitamina K sunt rare, unele persoane cu anumite afecțiuni medicale - fibroză chistică, boala celiacă, colită ulceroasă - pot fi mai expuse riscului de a avea niveluri mai scăzute decât de obicei de vitamina K. Carența de vitamina K poate duce la scăderea rezistenței osoase, un risc crescut de a dezvolta osteoporoză și, în circumstanțe rare, apariția vânătăilor.

Ajută la combaterea stresului

Din punct de vedere neurologic, varza este un tonic excelent, combate stresul, oboseala și previne apariția unor boli degenerative, cum sunt Parkinson și Alzheimer. Stimulează și circulația sângelui, îmbunătățind ușor atenția și starea de spirit. Unii specialiști o recomandă și în tratamentul depresiilor nu foarte grave.

Legumă anti-aging

Varza ne ajută și să luptăm cu îmbătrânirea, din toate punctele de vedere, Vitamina A din compoziție ne menține vederea la cote maxime, iar antioxidanții, vitaminele A, B și C ajută pielea să se regenereze, să se mențină luminoasă și proaspătă. Poți aplica suc de varză pe piele atunci când aceasta este uscată, obosită sau iritată.

Oferă protecție împotriva radioterapiei

Un compus care se găsește în varză și în alte legume crucifere cunoscut sub numele de diindolilmetan (DIM) s-a dovedit că crește ratele de supraviețuire pe termen scurt în unele studii pe animale care au fost supuse radiațiilor.

Într-un studiu efectuat la Universitatea Georgetown, șobolanii au primit o doză letală de radiații. Unii au fost lăsați netratați, iar alții au fost tratați cu o injecție zilnică de DIM timp de două săptămâni 6.
Toți șobolanii netratați au murit, dar peste 50% dintre cei care au primit DIM au rămas în viață.  Aceiași cercetători au efectuat experimentul pe șoareci și au găsit rezultate similare. Ei au putut determina că șoarecii tratați cu DIM aveau un număr mai mare de celule roșii și albe din sânge și de trombocite, pe care radioterapia le diminuează adesea.

Se crede că DIM are efecte protectoare împotriva cancerului, dar acest studiu arată că există, de asemenea, speranțe pentru a-l folosi ca scut pentru a proteja țesuturile sănătoase în timpul tratamentului cancerului în viitor.

Grăbește vindecare ulcerului

Varza este cunoscută pentru proprietatea sa de a vindeca ulcerele datorită proprietăților sale antiinflamatorii. De exemplu, un studiu pe șobolani a constatat că extractul de varză a îmbunătățit semnificativ vindecarea ulcerelor de stomac și a inhibat formarea ulcerului. 

Cu toate acestea, cercetările umane actuale privind efectele sucului de varză sau a zemii de varză asupra ulcerelor de stomac sunt limitate. Versiunile fermentate ale zemii de varză pot ajuta, de asemenea, tranzitul intestinal. Sucul care rezultă din producerea verzei murate, un tip de varză fermentată, este bogat în bacterii lactice. Aceste probiotice sunt recunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătatea intestinală. 

Interdicții și recomandări

Bogată în iod, varza poate cauza probleme persoanelor cu afecțiuni ale tiroidei. Dacă știi că suferi de o astfel de boală discută cu medicul tău despre alimentele pe care nu ar trebui să le consumi. 

De asemenea, persoanele care sunt sub tratament anticoagulant ar trebui să evite consumul unor cantități mari de varză obișnuită sau varză de Bruxelles, varză creață, ca de altfel, și de spanac, andive sau broccoli întrucât conțin cantități mari de vitamina K .

Există și situații în care un consum foarte mare de varză cauzează balonare și flatulență, însă în majoritatea cazurilor, varză este un aliment sănătos, care poate fi mâncat de orice persoană, indiferent de vârstă sau stilul de viață. 
 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/cruciferous-vegetables-fact-sheet
1 Studiul ”Cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata) Phytochemicals
with Antioxidant and Anti-inflammatory Potential”, autori: Sami Rokayya, Chun-Juan Li, Yan Zhao, Ying Li, Chang-Hao Sun
http://journal.waocp.org/article_28350_52583657b77af22c1a222d7c5934562a.pdf
2 Studiul ”Genetic and Dietary Factors Influencing the Progression of Nuclear Cataract”, publicat în Ophthalmology, în 2016, autori: Ekaterina Yonova-Doing, MSc, Zoe A. Forkin et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882156/
3 „Low-grade inflammation, diet composition and health: current research evidence and its translation”, publicat în The British Journal of nutrition, în 2015, autori: Anne M Minihane, Sophie Vinoy, Wendy R Russell, Athanasia Baka, Helen M Roche, Kieran M Tuohy et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26228057/
4 Studiul „Flavonoid intake and risk of CVD: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies”, publicat în British Journal of Nutrition, în 2013, autori: Xia Wang, Ying Y. Ouyang, Jun Liu și Gang Zhao
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/flavonoid-intake-and-risk-of-cvd-a-systematic-review-and-metaanalysis-of-prospective-cohort-studies/954A324D3C1B8EE5B2BE2FD07C60112F
5 Studiul „Cruciferous vegetable intake is inversely associated with extensive abdominal aortic calcification in elderly women: a cross-sectional study”, publicat în British Journal of Nutrition, în 2021, autori: Lauren C Blekkenhorst, Marc Sim, Simone Radavelli-Bagatini, Nicola P Bondonno, Catherine P Bondonno, Amanda Devine et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32674743/
6 Studiul „New Approaches to Radiation Protection”, Front Oncol. 2014; 4: 381., Eliot M. Rosen, Regina Day, Vijay K. Singh
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4299410/
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0