Uleiuri esentiale pentru cei care au hipertensiune

Dacă este lăsată netratată, tensiunea arterială mare (hipertensiunea) poate avea drept rezultat infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. De aceea, este important în primul rând să urmezi recomandările medicului legat de tratamentul pentru hipertensiune.

Există și unele remedii naturale, cum ar fi anumite uleiuri esențiale pentru hipertensiune - uleiul de trandafir, uleiul de tămâie - despre care îl poți întreba.

Unii specialiști cred că folosirea uleiurilor esențiale poate să reducă tensiunea arterială care este constant mare. Aceste uleiuri esențiale pot fi eficiente când sunt folosite ori singure, ori în combinație cu alte uleiuri. Dacă suferi de hipertensiune arterială, întreabă-ți medicul în cazul în care vrei să încerci un astfel de ulei ca remediu natural.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Uleiuri esențiale care pot fi de folos în hipertensiune

Iată mai jos câteva uleiuri esențiale care le pot fi de ajutor pacienților cu hipertensiune. E bine de știut, totuși, că există dovezi științifice limitate în ceea ce privește eficacitatea uleiurilor asupra tensiunii arteriale mari.

Uleiul de bergamotă

Uleiul de bergamotă este adesea folosit în aromaterapie, cunoscut pentru proprietățile sale relaxante și de reducere a stresului. Există unele studii care sugerează că ar avea un efect benefic și asupra tensiunii arteriale în cazul unor persoane, dar este important să rețineți că aceste dovezi sunt limitate și mai multe cercetări sunt necesare pentru a confirma în mod definitiv acest efect.

Un studiu ceva mai vechi a arătat că inhalarea uleiului de bergamotă timp de 15 minute a dus la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace la participanții sănătoși. Cu toate acestea, acest studiu a fost realizat pe un eșantion mic de participanți.

Uleiul de trandafir

În general, uleiul de trandafir este utilizat în aromaterapie pentru a stimula relaxarea și reducerea stresului, iar despre stresul cronic se știe că poate contribui la creșterea tensiunii arteriale. Astfel, prin reducerea stresului și a anxietății, uleiul de trandafir poate avea un efect indirect asupra tensiunii arteriale. 

Cu toate acestea, în cazul tensiunii arteriale mari, acesta ar putea să nu fie suficient, de aceea contează foarte mult, cum spuneam, să se respecte în primul rând tratamentul indicat de medic și doar dacă acesta își dă acordul să se utilizeze și anumite uleiuri esențiale ca remediu natural.

Uleiul de citronella

Deși nu există suficiente dovezi științifice pentru a susține că uleiul de citronella poate fi util în mod direct pentru pacienții cu hipertensiune, este posibil ca acesta să aibă un efect indirect. În general, cum am mai discutat, aromaterapia poate avea un efect relaxant și calmant, ceea ce poate contribui la reducerea stresului și a anxietății. 

Stresul cronic poate agrava hipertensiunea arterială, prin urmare, uleiul de citronella și alte uleiuri esențiale pot fi utilizate în terapii complementare pentru a ajuta la gestionarea stresului, dar nu pot fi considerate tratamente principale pentru tensiunea arterială mare.

Uleiul de ylang-ylang

Uleiul esențial de ylang-ylang le poate fi util pacienților cu hipertensiune, pentru că ajută la scăderea nivelului de cortizol, cunoscut și sub numele de „hormonul stresului” și, prin urmare, scade tensiunea arterială. 

Un studiu mai vechi a analizat efectele uleiului de ylang-ylang asupra tensiunii arteriale și a ritmului cardiac la participanții cu hipertensiune arterială. Cercetătorii au observat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac după inhalarea uleiului de ylang-ylang. Cu toate acestea, acest studiu a fost realizat pe un eșantion mic de participanți și mai multe cercetări sunt necesare pentru a confirma și a înțelege mai bine aceste efecte.

Uleiul de salvie

Uleiul esențial de salvie poate stimula pierderea în greutate, prin creșterea metabolismului. S-a dovedit de-a lungul timpului că scăderea în greutate are o influență pozitivă asupra scăderii tensiunii arteriale. 

Există unele studii care sugerează că uleiul de salvie poate avea unele beneficii asupra controlului greutății. Un studiu de laborator a constatat că extractul de salvie poate avea efecte antiobezitate prin influențarea anumitor mecanisme metabolice la șoareci. Cu toate acestea, mai multe cercetări sunt necesare pentru a înțelege pe deplin efectele acestui ulei la oameni și pentru a evalua eficacitatea și siguranța sa în scăderea în greutate și, indirect, în scăderea tensiunii arteriale mari.

Uleiul de măghiran

Există unele studii care sugerează că uleiul de maghiran poate avea un efect benefic asupra tensiunii arteriale, dar trebuie menționat că aceste dovezi sunt limitate și mai multe cercetări sunt necesare pentru a confirma în mod definitiv acest efect. 

Un studiu publicat în Journal of Herbal Medicine a analizat efectele uleiului de maghiran asupra tensiunii arteriale la participanți cu hipertensiune arterială. Cercetătorii au constatat că administrarea orală a uleiului de maghiran timp de 30 de zile a dus la scăderea semnificativă a tensiunii arteriale la participanți. 

Cu toate acestea, este important să menționăm că acest studiu a fost realizat pe un eșantion mic de participanți și sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma și a înțelege mai bine aceste efecte, iar ingerarea uleiurilor esențiale nu trebuie făcută decât sub supraveghere medicală.

Uleiul de tămâie

Uleiul esențial de tămâie poate reduce nivelurile de stres și poate regla funcționarea inimii, spun specialiștii. Uleiul de tămâie este adesea folosit în aromaterapie pentru proprietățile sale de calmare și relaxare, dar nu este recunoscut ca un tratament comun pentru tensiunea arterială. Cu toate acestea, în general, aromaterapia poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale. 

Uleiul de iasomie

Uleiul esențial de iasomie ar putea să calmeze un sistem nervos tensionat și, astfel, poate să contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Trebuie spus că uleiul de iasomie este cunoscut pentru aroma sa deosebită și proprietățile sale calmante, dar nu există cercetări extinse care să se concentreze în mod specific asupra efectelor sale asupra tensiunii arteriale. Unele studii sugerează că utilizarea uleiului de iasomie în aromaterapie poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății, care pot afecta tensiunea arterială.

Uleiul de lavandă

Uleiul esențial de lavandă are proprietăți calmante, care pot reduce anxietatea și pot reduce numărul de bătăi ale inimii, pe minut. Cu toate acestea, trebuie menționat că eficacitatea uleiului de lavandă în scăderea tensiunii arteriale poate varia de la o persoană la alta, iar rezultatele pot fi influențate de diferiți factori, cum ar fi utilizarea corectă a uleiului și sensibilitatea individuală. 

Uleiul de valeriană

Și uleiul esențial de valeriană poate avea efecte calmante puternice asupra sistemului nervos, iar aceste efecte pot să scadă tensiunea arterială, să calmeze palpitațiile, să aline insomnia, să reducă tensiunea nervoasă.

Uleiul de cedru

Uleiul de cedru este adesea folosit în aromaterapie și este apreciat pentru proprietățile sale calmante și relaxante, însă există o lipsă de cercetări ample care să se concentreze în mod specific asupra efectelor sale asupra tensiunii arteriale. Uleiul esențial de cedru poate contribui, așadar, la relaxare, ceea ce poate să scadă temporar numărul bătăilor inimii. 

Ce spun studiile despre efectele pe care le au uleiurile esențiale asupra hipertensiunii?

Un studiu clinic pe tema efectelor aromaterapiei asupra hipertensiunii susține această noțiune, cum că uleiurile esențiale pot să reducă tensiunea arterială. În studiu s-au folosit un amestec de uleiuri esențiale de lavandă, ylang-ylang, măghiran și ulei esențial de neroli (flori de portocal).

S-a observat că tensiunea arterială în timpul zilei a scăzut semnificativ în rândul participanților. În plus, a scăzut și concentrația de cortizol salivar. Cercetătorii au subliniat că acest gen de terapie, prin folosirea uleiurilor esențiale pentru controlul tensiunii arteriale și pentru a preveni progresia hipertensiunii este puternic recomandată, chiar și sub forma simplă a unui colier. Participanții din grupul de control au primit în cadrul studiului un colier special (cu uleiuri esențiale în el) și uleiuri esențiale, pentru a inhala substanțele respective.

Concluzia a fost că inhalarea unui ulei esențial a avut efecte imediate și continue asupra tensiunii arteriale sistolice, asupra tensiunii arteriale din timpul zilei și asupra reducerii stresului. 

O cercetare de dată recentă a concluzionat că uleiurile esențiale furnizează un efect relaxant și hipotensiv semnificativ, prin aromaterapie. Uleiurile folosite în studiu au fost cele de citronella, nucșoară și benzoin.

Cât de sigure sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale nu trebuie ingerate, ele trebuie folosite doar când sunt diluate într-un ulei purtător, pentru a fi aplicate pe piele prin masaj sau inhalate, deci în aromaterapie. Potrivit experților, testele privind siguranța uleiurilor esențiale au arătat că există puține riscuri sau efecte adverse atunci când acestea sunt folosite conform indicațiilor producătorului.

În ce combinații le poți folosi pentru scăderea tensiunii arteriale?

Dacă ai acasă un difuzor de aromaterapie, poți încerca următoarea rețetă:

Ingredientele de care ai nevoie sunt 3 picături ulei esențial de bergamotă, 3 picături ulei esențial de lavandă și 3 picături ulei esențial de ylang-ylang. Combină uleiurile, pune amestecul într-un difuzor de aromaterapie și inhalează treptat, pe o perioadă de 15 minute.
Recomandarea noastră este ca, dacă vrei să încerci uleiurile esențiale în acest scop, pentru a reduce tensiunea nervoasă, cât și tensiunea arterială, să ceri și sfatul unui fitoterapeut sau unui specialist în aromaterapie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Hypertension
https://www.msdmanuals.com/professional/cardiovascular-disorders/hypertension/hypertension
IOP Science - The aromatherapy formulation of essential oils in reducing stress and blood pressure on human
https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/914/1/012072
Studiul „The aromatherapy formulation of essential oils in reducing stress and blood pressure on human”, apărut în IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci., 2021, 914 012072, DOI 10.1088/1755-1315/914/1/012072, autori: C R Kholibrina, A Aswandi
NCBI - Essential Oil Inhalation on Blood Pressure and Salivary Cortisol Levels in Prehypertensive and Hypertensive Subjects
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3521421/
Studiul „Essential Oil Inhalation on Blood Pressure and Salivary Cortisol Levels in Prehypertensive and Hypertensive Subjects”, Evid Based Complement Alternat Med. 2012; 2012: 984203. Published online 2012 Nov 19. doi: 10.1155/2012/984203, autori: In-Hee Kim et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0