Uleiuri esentiale pentru cei care au hipertensiune

Daca este lasata netratata, tensiunea arteriala mare (hipertensiunea) poate avea drept rezultat infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

Unii specialisti cred ca folosirea uleiurilor esentiale poate sa reduca tensiunea arteriala care este constant mare. Uleiurile esentiale pot fi eficiente cand sunt folosite ori singure, ori in combinatie cu alte uleiuri. Daca suferi de hipertensiune arteriala, intreaba-ti medicul inainte de a folosi uleiurile esentiale ca tratament naturale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata mai jos cateva uleiuri esentiale care sunt recomandate pentru cei cu hipertensiune. Retine, totusi, ca exista dovezi stiintifice limitate in ceea ce priveste eficacitatea uleiurilor in ce priveste tensiunea arteriala.

Ulei de bergamota

Uleiul esential de bergamota poate sa reduca tensiunea arteriala si numarul de batai ale inimii, pe minut.

Ulei de trandafir

Efectul calmant si caracteristicile antiinflamatoare ale uleiului esential de trandafir ajuta la relaxarea intregului corp, pentru a stimula circulatia sanguina si pentru a scadea tensiunea arteriala.

Ulei de citronella

Uleiul esential de citronella ajuta la ameliorarea stresului, iar acest lucru, la randul sau, poate sa scada tensiunea arteriala.

Ulei de ylang-ylang

Uleiul esential de ylang-ylang poate fi util celor cu hipertensiune, pentru ca ajuta la scaderea nivelului de cortizol, cunoscut si sub numele de "hormonul stresului" si, prin urmare, scade tensiunea arteriala.

Ulei de tamaie

Uleiul esential de tamaie poate reduce nivelurile de stres si poate regla functionarea inimii, spun specialistii.

Ulei de salvie

Uleiul esential de salvie poate incuraja pierderea in greutate, prin cresterea metabolismului. S-a dovedit de-a lungul timpului ca scaderea in greutate are o influenta pozitiva asupra scaderii tensiunii arteriale.

Ulei de lavanda

Uleiul esential de lavanda are proprietati calmante, care pot reduce anxietatea si pot reduce numarul de batai ale inimii, pe minut.

Ulei de valeriana

Uleiul esential de valeriana poate avea efecte calmante puternice asupra sistemului nervos, iar aceste efecte pot sa scada tensiunea arteriala, sa calmeze palpitatiile, sa aline insomnia, sa reduca tensiunea nervoasa.

Ulei de cedru

Uleiul esential de cedru sau cedarwood poate contribui la relaxare si poate sa scada temporar numarul batailor inimii.

Ulei de iasomie

Uleiul esential de iasomie ar putea sa calmeze un sistem nervos tensionat si, astfel, poate sa contribuie la scaderea tensiunii arteriale.

Ulei de maghiran

Uleiul esential de maghiran poate dilata vasele de sange pentru a scadea tensiunea arteriala.

Ce spun studiile despre efectele uleiurilor esentiale

Un studiu clinic din 2012 facut pe tema efectelor aromaterapiei asupra hipertensiunii sustine aceasta notiune, cum ca uleiurile esentiale pot sa reduca tensiunea arteriala. Studiul a folosit un amestec de uleiuri esentiale de lavanda, ylang-ylang, maghiran si ulei esential de neroli (flori de portocal).

Concluziile trase de cercetatori au fost ca tensiunea arteriala in timpul zilei a scazut semnificativ in randul participantilor. In plus, a scazut si concentratia de cortizol salivar. Asa ca cercetatorii au subliniat ca acest gen de terapie relaxanta, prin folosirea uleiurilor esentiale pentru controlul tensiunii arteriale (si pentru a preveni progresia hipertensiunii) este puternic recomandata, chiar si sub forma simpla a unui colier. Participantii din grupul de control au primit in cadrul studiului un colier special (cu uleiuri esentiale in el) si uleiuri esentiale, pentru a inhala substantele respective.

Concluzia a fost ca inhalarea unui ulei esential a avut efecte imediate si continue asupra tensiunii arteriale sistolice, asupra tensiunii arteriale din timpul zilei si asupra reducerii stresului. Astfel, cercetatorii au tras concluzia ca uleiurile esentiale au efecte relaxante pentru cei care vor sa tina hipertensiunea sub control.

Cat de sigure sunt uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale nu trebuie ingerate, ele trebuie folosite doar cand sunt diluate intr-un ulei purtator, pentru a fi aplicate pe piele (masaj) sau inhalate (aromaterapie). Potrivit expertilor de peste hotare, testele privind siguranta uleiurilor esentiale au aratat ca exista putine riscuri sau efecte adverse atunci cand acestea sunt folosite conform indicatiilor producatorului.

In ce combinatii le poti folosi pentru scaderea tensiunii arteriale

Daca ai acasa un difuzor de aromaterapie, incearca urmatoarea reteta:

  • Ingredientele de care ai nevoie: 3 picaturi ulei esential de bergamota, 3 picaturi ulei esential de lavanda, 3 picaturi ulei esential de ylang-ylang.
  • Mod de preparare: Combina ingredientele de mai sus, pune amestecul intr-un difuzor de aromaterapie. Inhaleaza treptat uleiurile, pe o perioada de 15-30 de minute.

 

Daca vrei sa incerci uleiurile esentiale in acest scop, pentru a reduce tensiunea nervoasa, cat si tensiunea arteriala, poti cere sfatul unui fitoterapeut sau unui specialist in aromaterapie.

[{ads-hipertensiune-second}]

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Studiul "Essential Oil Inhalation on Blood Pressure and Salivary Cortisol Levels in Prehypertensive and Hypertensive Subjects", publicat in 2012 in Evidence-based complementary and alternative medicine, autori: In-Hee Kim, Chan Kim, Kayeon Seong, Myung-Haeng Hur, Heon Man Lim, Myeong Soo Lee.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0