Uleiul esențial de ghimbir: beneficii și efecte secundare

Poate că ai consumat ghimbir crud ori gătit sau ai băut ceai de ghimbir, dar știai că  uleiul esențial de ghimbir are, de asemenea, beneficii pentru sănătate?

Ghimbirul este o plantă cu flori care își are originea în Asia de Sud-Est, iar rizomul (partea subterană a tulpinii) este folosit în mod obișnuit drept condiment. Ghimbirul poate fi folosit proaspăt, în suc sau în ceai, uscat, sub formă de pudră sau ulei și poate fi găsit în unele alimente și în anumite produse cosmetice.

Cercetările științifice au descoperit multe utilizări ale ghimbirului. Parfumul și aroma sa unică provin din uleiurile sale naturale, dintre care cel mai important este gingerolul¹, responsabil de multe dintre proprietățile medicinale ale ghimbirului. De-a lungul timpului, ghimbirul a fost utilizat ca remediu pentru diverse probleme de sănătate, cum ar fi osteoartrita, glicemia mărită, grețurile matinale, indigestia cronică sau kilogramele în plus.

Multe persoane beau ceai de ghimbir pentru consolidarea imunității, în caz de răceală sau dacă au rău de mișcare, iar altele îl folosesc pe post de condiment în curry-uri sau alte mâncăruri gătite.

Ce este uleiul esențial de ghimbir?

Uleiul esențial de ghimbir este acel ulei concentrat, extras din ghimbir proaspăt sau uscat. Printr-o metodă de distilare cu abur sau de extracție cu solvent, se pot separa ingredientele active de rădăcină, și pot fi consumate și utilizate în mai multe moduri. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În timp ce alte forme de ghimbir sunt bune pentru aromă și ca ingredient în preparate alimentare, uleiul de ghimbir este cea mai bună formă de utilizat ca remediu în cazul unor probleme de sănătate, datorită concentrației mari de gingerol și alți compuși organici. Cu proprietăți stimulatoare, antioxidante, laxative și antiinflamatoare, acest ulei esențial este apreciat de multe persoane.

Care sunt beneficiile uleiului esențial de ghimbir?

Beneficiile cheie ale uleiului de ghimbir includ capacitatea sa de a stimula sănătatea inimii, de a reduce inflamația din organism, de a preveni bolile cronice, de a optimiza digestia, de a sprijini sistemul imunitar și de a proteja sistemul respirator.

Uleiul esențial de ghimbir poate contribui la prevenirea bolilor cronice

Cu efecte antioxidante cunoscute, uleiul esențial de ghimbir nu numai că ajută la prevenirea stresului oxidativ și a apariției bolilor cronice, dar contribuie și la consolidarea sistemului imunitar și la prevenirea infecțiilor în întregul organism.

Uleiul de ghimbir îmbunătățește sănătatea respiratorie

Efectele liniștitoare, stimulatoare și antibiotice ale uleiului esențial de ghimbir sunt excelente pentru tratarea sistemului respirator afectat, cum ar fi pentru calmarea durerilor de gât, în caz de răceală și pentru eliminarea excesului de mucus din tractul respirator.

Uleiul esențial de ghimbir ajută digestia

Ghimbirul este cunoscut în întreaga lume pentru calmarea stomacului agitat și pentru eliminarea senzației de greață. Doar câteva picături de ulei de ghimbir pot îmbunătăți procesele digestive și pot combate crampele și balonarea.

Uleiul de ghimbir poate reduce inflamația

Când este aplicat local, diluat într-un ulei purtător, uleiul esențial de ghimbir poate să ușureze rapid durerea, umflarea și disconfortul articulațiilor sau al altor zone afectate.

Uleiul esențial de ghimbir poate crește apetitul sexual

Dovezi anecdotice sugerează că uleiul de ghimbir a fost multă vreme lăudat pentru creșterea libidoului atât la bărbați, cât și la femei.

Uleiul esențial de ghimbir tratează crampele menstruale

Femeile pot consuma cantități mici din acest ulei pentru a reduce durerile care apar înainte și în perioada menstruației.

Cum se poate utiliza concret uleiul esențial de ghimbir?

Există mai multe modalități de utilizare a uleiului de ghimbir, cum ar fi sub formă de aplicare locală, consum oral ca remediu sau în mâncare și aromaterapie.

Aplicare topică

Uleiul esențial de ghimbir se poate amesteca într-un ulei purtător, cum ar fi uleiul de migdale sau de nucă de cocos, după care se poate aplica direct pe articulații, tâmple și mușchii dureroși pentru a combate inflamația. Acest ulei poate fi folosit și în masajul de relaxare.

Consum oral

Deși, în general, uleiurile esențiale nu se recomandă a fi înghițite, cantități mici de ulei de ghimbir pot fi consumate pentru a calma inflamația din intestin și tulburările generale de stomac. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, în caz de tulburări respiratorii.

Utilizare culinară

Câteva picături de ulei esențial de ghimbir pot fi adăugate în diverse preparate culinare (de exemplu, peste o salată sau peste pește la cuptor) pentru un impuls nutritiv, precum și pentru a spori aroma acestora, datorită iuțelii naturale a ghimbirului.

Aromaterapie

Uleiul esențial de ghimbir amestecat cu un ulei purtător poate fi utilizat în aromaterapie. Se folosesc 4-5 picături din acest amestec diluate în apă, în lampa de aromaterapie sau într-un difuzor.

Cum să faci acasă ulei esențial de ghimbir?

Mulți oameni preferă să-și facă propriile uleiuri esențiale, iar când vine vorba de ulei de ghimbir, e bine de știut că acesta este destul de ușor de preparat. Iată de ce ai nevoie:

Ingrediente:
o cană de ghimbir proaspăt ras
două căni de ulei de măsline

Instrucțiuni:

  • Clătește ghimbirul ras, întinde-l pe un prosop curat de bucătărie și lasă-l să se usuce cam două ore.
  • Pune uleiul de măsline într-un bol termorezistent pentru cuptor și apoi adaugă și ghimbirul ras.
  • Amestecă bine uleiul cu ghimbirul, apoi pune vasul la cuptor pentru două ore la foc mic (75 °C).
  • După ce au trecut cele două ore, scoate vasul de la cuptor, pune o bucată de tifon sau un prosop foarte subțire peste un borcan cu gâtul mai larg și răstoarnă compoziția peste el. Strânge bine tifonul pentru a scoate uleiul.

Uleiul esențial de ghimbir se păstrează într-un borcan care se închide etanș, ferit de lumina soarelui și de căldură. Uleiul va fi sigur de utilizat timp de până la șase luni dacă este depozitat în condiții adecvate.

Ce efecte secundare are uleiul esențial de ghimbir?

Deși o cantitate mică din acest ulei nu prezintă pericole în mod inerent, o cantitate excesivă poate fi periculoasă. Consumul exagerat de ulei esențial de ghimbir poate duce la tulburări de sângerare, hipertensiune arterială, niveluri prea scăzute de zahăr în sânge, tulburări gastro-intestinale și inflamație locală, dacă persoana care îl folosește este alergică la ghimbir sau la alte condimente din familia turmericului.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Organic Facts - 7 Incredible Benefits Of Ginger Essential Oil 
https://www.organicfacts.net/ginger-essential-oil.html
Pub Med - Biological properties of 6-gingerol: a brief review
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25230520/
1. Studiul „Biological properties of 6-gingerol: a brief review”, apărut în Nat Prod Commun. 2014 Jul;9(7):1027-30, autori: Shaopeng Wang, Caihua Zhang, Guang Yang, Yanzong Yang


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0