De ce să mănânci ghimbir și usturoi împreună?

Multe cercetări științifice au arătat că ghimbirul și usturoiul au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante și pot oferi anumite beneficii pentru sănătate. Consumarea acestor ingrediente împreună poate avea efecte sporite.

Despre usturoi și ghimbir există multe dovezi științifice care le atestă proprietățile antioxidante și antiinflamatorii, precum și utilitatea în ușurarea simptomelor pentru anumite afecțiuni. Dar ce beneficii pentru sănătate au usturoiul și ghimbirul dacă sunt consumate împreună?

Ghimbirul și usturoiul au proprietăți antiinflamatorii

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale ghimbirului și usturoiului este capacitatea lor de a reduce inflamația. Deși răspunsul inflamator al organismului este esențial pentru sănătate, inflamația cronică este asociată cu progresia multor afecțiuni, inclusiv boli de inimă și anumite tipuri de cancer.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Usturoiul și ghimbirul conțin compuși puternici care pot ajuta la inhibarea proteinelor pro-inflamatorii asociate cu inflamația cronică. Usturoiul proaspăt conține S-alil-L-cisteină sulfoxid (alină) și derivați de γ-glutamil cisteină, iar ghimbirul conține alte substanțe antiinflamatoare, cum sunt compușii fenolici gingerol și shogaol.

O serie de studii au arătat că atât usturoiul, cât și ghimbirul reduc markerii inflamației la om. Ambele alimente scad nivelul factorului de necroză tumorală TNF-α, al interleukinei-6 (IL-6) și al proteinei C reactivă de înaltă sensibilitate, toate acestea fiind proteine pro-inflamatorii.

O analiză¹ din 2020 a 17 studii de înaltă calitate a constatat că administrarea suplimentelor cu usturoi a dus la reduceri semnificative ale proteinei C reactive. O altă analiză a 109 studii de înaltă calitate a constatat că ghimbirul poate fi deosebit de eficient atunci când persoanele cu poliartrită reumatoidă îl utilizează pentru a reduce inflamația și durerea asociate acestei boli.

Astfel, deși se știe puțin despre proprietățile combinate ale ghimbirului și usturoiului asupra inflamației la om, pe baza cercetărilor disponibile, este probabil ca utilizarea usturoiului și a ghimbirului împreună să ajute la reducerea markerilor inflamației.

Usturoiul și ghimbirul ar putea proteja împotriva deteriorării celulare

Stresul oxidativ apare atunci când există o supraîncărcare de molecule numite specii reactive de oxigen, care copleșesc sistemul de apărare al corpului. Sistemul de apărare antioxidant al organismului include enzime antioxidante, cum ar fi superoxidul dismutază și glutation peroxidaza. Acestea ajută la menținerea unui nivel echilibrat de specii reactive de oxigen. Când acest sistem este copleșit, apare stresul oxidativ, ceea ce duce la deteriorarea celulară.

Studiile arată că usturoiul și ghimbirul pot ajuta la reducerea markerilor stresului oxidativ, inclusiv a malondialdehidei, compus foarte reactiv și dăunător. Într-un studiu în care au fost incluși pacienți cu diabet de tip 2 care au luat 2 grame de pudră de ghimbir pe zi timp de 12 săptămâni, s-a constatat că li s-au redus semnificativ nivelurile sangvine de malondialdehidă în comparație cu un grup de control. Un alt studiu a arătat că administrarea suplimentelor de ghimbir a redus nivelurile de malondialdehidă, precum și markerul inflamator TNF-α la persoanele cu tuberculoză.

Administrarea zilnică de suplimente cu usturoi timp de o lună a scăzut nivelul de malondialdehidă și a crescut nivelul enzimelor antioxidante superoxid dismutază și glutation peroxidază, arată un alt studiu de dimensiuni reduse. O cercetare pe șobolani cu boală Alzheimer a demonstrat că tratamentul combinat cu usturoi, ghimbir și extract de ardei iute a crescut semnificativ nivelurile enzimelor de apărare superoxid dismutază și glutation peroxidază și a scăzut semnificativ nivelurile de malondialdehidă.

Ghimbirul și usturoiul ar putea avea beneficii pentru funcția cognitivă

Consumul regulat de usturoi și ghimbir sau administrarea de suplimente de usturoi și ghimbir ar putea ajuta la protejarea creierului. Unele studii populaționale au sugerat că aportul de usturoi poate fi deosebit de util pentru protejarea împotriva afectării cognitive. Un studiu al populației din 2019 care a inclus 27.437 de chinezi în vârstă a constatat că aceia care au consumat usturoi mai frecvent au avut un risc mai mic de tulburări cognitive. De asemenea, au trăit mai mult decât cei care consumau usturoi rar.

Cercetările au legat, de asemenea, ghimbirul de beneficii cognitive. Într-un studiu² din 2011, administrarea a 400 sau 800 mg de extract de ghimbir pe zi timp de 2 luni a contribuit la îmbunătățirea performanței cognitive și a memoriei la femeile sănătoase, comparativ cu un placebo. Așadar, având în vedere dovezile științifice, dacă sunt consumate împreună, usturoiul și ghimbirul ar putea avea efecte mai puternice.

Usturoiul și ghimbirul pot reduce factorii de risc pentru bolile cardiovasculare

O revizuire³ a 22 de studii de înaltă calitate a constatat că aportul de pudră de usturoi a redus semnificativ nivelurile de colesterol total și colesterol rău (LDL), precum și nivelul de zahăr din sânge și nivelul tensiunii arteriale dimineața pe nemâncate. De asemenea, o cercetare care a inclus 4.628 de participanți a constatat că un consum zilnic de 1 gram de ghimbir a scăzut riscul de hipertensiune arterială și de boli coronariene cu 8%, respectiv 13%.

Suplimentele de ghimbir pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea controlului glicemiei și la reducerea nivelului de trigliceride, colesterol total și markeri inflamatori la persoanele cu diabet. Acest lucru este semnificativ, deoarece persoanele cu diabet au un risc crescut de boli de inimă.

Combinația usturoi-ghimbir ar putea fi utilă pentru diabetici

Usturoiul și ghimbirul pot ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea altor markeri de sănătate la persoanele cu diabet, mai ales dacă sunt luate sub formă de supliment.

Un studiu din 2020 efectuat pe 103 persoane cu diabet de tip 2, în care participanții au luat 1,2 grame de suplimente de ghimbir zilnic timp de 90 de zile, a arătat că aceștia au avut o reducere mai mare a glicemiei și a nivelului total de colesterol decât cei care au luat un placebo. O revizuire a nouă studii de înaltă calitate în care participanții cu diabet zaharat de tip 2 au luat suplimente zilnice de usturoi în doze de 0,05-1,5 grame a arătat că aceștia au înregistrat reduceri semnificative ale glicemiei și ale nivelului de lipide din sânge.

În concluzie, usturoiul și ghimbirul au anumite beneficii dovedite pentru sănătate, deci folosite împreună în diverse mâncăruri și-ar putea potența reciproc proprietățile. Atenție, înainte de a se lua suplimente de usturoi și ghimbir în doze mari, este necesar să se ceară sfatul medicului curant, deoarece acestea pot interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi diluanții de sânge.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Effects of garlic supplementation on serum inflammatory markers: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32673835/
1. Studiul „Effects of garlic supplementation on serum inflammatory markers: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials”, apărut în Diabetes Metab Syndr. Sep-Oct 2020;14(5):1153-1161. doi: 10.1016/j.dsx.2020.06.031, autori: Farhang Mirzavandi, Mehdi Mollahosseini et al.
NCBI - Zingiber officinale Improves Cognitive Function of the Middle-Aged Healthy Women
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253463/
2. Studiul „Zingiber officinale Improves Cognitive Function of the Middle-Aged Healthy Women”, apărut în Evid Based Complement Alternat Med. 2012; 2012: 383062, published online 2011 Dec 22. doi: 10.1155/2012/383062, autori: Naritsara Saenghong, Jintanaporn Wattanathorn et al.
NCBI - Garlic powder intake and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4252524/
3. Studiul „Garlic powder intake and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials”, apărut în Nutr Res Pract. 2014 Dec; 8(6): 644–654, doi: 10.4162/nrp.2014.8.6.644, autori: Jin Sook Kwak, Ji Yeon Kim et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0