Crăciunul înseamnă scorțișoară, ghimbir și cuișoare. Ce beneficii au aceste condimente pentru sănătate?

Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar bunătățile de sezon ne îmbie cu arome ispititoare. Vedetele sărbătorilor de iarnă, în materie de condimente, sunt scorțișoara, ghimbirul și cuișoarele. Știai, însă, că, pe lângă aroma deosebită pe care o eliberează, aceste condimente sunt bogate în proprietăți benefice pentru sănătate? 

Beneficiile scorțișoarei

Scorțișoara este bogată în substanțe cu proprietăți benefice pentru organism. Acest condiment provine din scoarța interioară a copacului Cinnamomum, iar mirosul specific provine de la uleiul regăsit în scoarța de copac, ce poartă numele de cinnamaldehidă. De asemenea, oamenii de știință sunt de părere că, grație acestui ulei, scorțișoara are atât de multe proprietăți curative. 

În primul rând, scorțișoara conține foarte mulți antioxidanți, care te protejează de daunele cauzate de stresul oxidativ. Majoritatea antioxidanților regăsiți în scorțișoară fac parte din clasa polifenolilor. De asemenea, scorțișoara are caracter antiinflamator și te poate proteja de afecțiunile de natură inflamatorie, cum este diabetul. În plus, la persoanele cu diabet de tip 2, o jumătate de linguriță de pulbere de scorțișoară (echivalentul unui gram) pe zi poate avea efecte benefice asupra nivelului glicemiei în sânge. 

Nu în ultimul rând, scorțișoara a fost asociată, prin mai multe cercetări, cu scăderea riscului de boli de inimă, una dintre principalele cauze de deces prematur din lume. Acest lucru se întâmplă deoarece consumul de scorțișoară poate reduce nivelul colesterolului LDL și al trigliceridelor, în timp ce colesterolul HDL, cel bun, rămâne în parametri normali. 

Beneficiile ghimbirului

Ghimbirul este o plantă originară din Asia de sud-est și este unul dintre cele mai sănătoase și gustoase condimente. Ghimbirul face parte din familia de plante Zingiberaceae și este înrudit cu turmericul, galangalul și cardamomul. De regulă, partea din plantă folosită pentru consum este rădăcina. 

Ghimbirul poate fi servit proaspăt, uscat, sub formă de pulbere sau ulei. Acesta conține gingerol, un ulei natural produs de plantă și care este principala substanță activă cu proprietăți benefice pentru sănătate. Ghimbirul este cunoscut pentru numeroase beneficii și este folosit de mult timp în medicina alternativă pentru ușurarea digestiei, reducerea senzației de greață și ca remediu împotriva gripei și răcelii. 

Gingerolul are proprietăți antiinflamatoare puternice și efect antioxidant, potrivit specialiștilor. Consumul regulat de ghimbir poate reduce stresul oxidativ și reprezintă și un tonic foarte bun pentru organism. De asemenea, ghimbirul este cu adevărat eficient în eliminarea senzației de greață și este recomandat și femeilor însărcinate, deoarece le poate ajuta cu grețurile de dimineață din primele săptămâni de sarcină. Potrivit unei analize¹ efectuate pe 12 studii individuale, cu un total de 1278 de participante, toate fiind însărcinate, un consum de 1.1-1.5 grame de ghimbir poate reduce simptomele de greață. 

Cu toate că ghimbirul este considerat drept sigur pentru uz intern la femeile însărcinate, este bine să te consulți cu medicul cu privire la doza recomandată. 

Nu în ultimul rând, ghimbirul poate fi eficient atunci când te afli la dietă, potrivit mai multor cercetări efectuate pe oameni și animale. Așadar, suplimentarea cu ghimbir poate ajuta în eliminarea kilogramelor în plus, la ales la nivelul taliei și al coapselor. 

Potrivit unui studiu² realizat pe 80 de femei cu obezitate sugerează că un consum moderat de ghimbir, zilnic, poate ajuta în reducerea nivelului de grăsime din corp și al nivelului insulinei. Este important de reținut că un nivel crescut de insulină în corp este asociat cu obezitate. Participantele la studiu au primit 2 grame de pulbere de ghimbir, o doză relativ mare, pe zi, timp de 12 săptămâni. 

De asemenea, s-au obținut rezultate promițătoare în această privință și în urma studiilor pe animale. Așadar, potrivit mai multor cercetări, șoarecii și șobolanii care au primit extract de ghimbir sau apă de ghimbir, în mod constant, pentru mai multe săptămâni, au scăzut în greutate, chiar și în situațiile în care au fost hrăniți cu alimente bogate în grăsimi. 

În principiu, capacitatea ghimbirului de a ajuta în procesul de slăbire este legat de potențialul său de creștere a numărului de calorii consumate, pe zi, precum și datorită proprietăților sale antiinflamatorii. 

Beneficiile cuișoarelor

Numele cuișoarelor provine din latinescul clavus, care înseamnă cui, datorită formei acestora, atunci când sunt deshidratate. Cuișoarele sunt folosite în mai multe părți ale lumii, atât în bucătărie, cât și în medicina alternativă, grație multiplelor beneficii pentru sănătate și aromei unice pe care o oferă mâncărurilor și băuturilor. 

Așadar, cuișoarele pot fi utilizate în igiena orală, fiind o alternative naturală de protejare a cavității bucale împotriva plăcii bacteriene, a gingivitei și a formării de bacterii nocive la nivelul gurii. Prin urmare, îți poți prepara acasă apă de gură cu puțină apă călduță și 2-3 cuișoare, sau poți alege un produs dedicat din farmacie cu extract de cuișoare. 

În urma mai multor cercetări s-a descoperit că extractul de cuișoare conține un compus numit nigericină, care are efecte benefice în reducerea rezistenței la insulină. 

Mai multe cercetări pe șoareci au demonstrat faptul că un consum regulat de pulbere de cuișoare poate scădea nivelul glicemiei în sânge. Este nevoie de mai multe studii clinice pe subiecți umani pentru a se confirma această descoperire. 

În plus, cuișoarele sunt foarte bogate în antioxidanți, așa încât doar o jumătate de linguriță de cuișoare pisate conține mai mulți antioxidanți față de o jumătate de cană de afine. Antioxidanții sunt esențiali pentru sănătatea organismului, deoarece ne protejează de radicalii liberi și diminuează procesele inflamatorii din organism.  

La fel ca ghimbirul, cuișoarele pot fi un aliat de ajutor în lupta împotriva kilogramelor în plus. Numărul de cercetări asupra legăturii dintre consumul de cuișoare și scăderea în greutate sunt în continuă creștere. Așadar, potrivit unui studiu³ realizat pe șoareci, extractul de cuișoare poate reduce incidența obezității ca rezultat a unei diete bogate în grăsimi. Șoarecii care au primit extract de cuișoare, în fiecare zi, au demonstrat, la finalul studiului, un număr mai mic de kilograme, mai puțină grăsime abdominală și mai puțină grăsime la nivelul ficatului, față de grupul de control. 

În concluzie, profită de ocazia sărbătorilor pentru a-ți condimenta mâncărurile, deserturile și băuturile fierbinți cu aceste condimente delicioase.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.    Studiul A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting, publicat în US National Library of Health, în martie 2014, autori: Estelle Viljoen, Janicke Visser, Nelene Koen, Alfred Musekiwa
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995184/ 
2.    Studiul Changes of serum adipocytokines and body weight following Zingiber officinale supplementation in obese women: a RCT, publicat în Springer, în august 2015, autori: Vahideh Ebrahimzadeh Attari, Alireza Ostadrahimi, Mohammad Asghari Jafarabadi, Sajjad Mehralizadeh, Sepideh Mahluji
https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-015-1027-6 
3.    Studiul Clove extract functions as a natural fatty acid synthesis inhibitor and prevents obesity in a mouse model, publicat în National Library of Medicine, în august 2017, autori: Yiran Ding, Zhennan Gu, Yihe Wang, Shunhe Wang, Haiqin Chen, Hao Zhang, Wei Chen, Yong Q Chen
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28726934/ 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0