Uleiul de canabis, potential tratament pentru blefarospasm?
Uleiul de canabis, potential tratament pentru blefarospasm?
Uleiul de canabis, potential tratament pentru blefarospasm?
Uleiul de canabis ar putea reduce durata și frecvența spasmelor cauzate de blefarospasmul esențial benign, spun cercetătorii.
Blefarospasmul esențial benign înseamnă clipirea, zvâcnirea și alte mișcări ale pleoapelor pe care o persoană nu le poate controla. Problema apare atunci când partea creierului care controlează mușchii pleoapelor nu mai funcționează corect. Uneori, blefarospasmul este moștenit în familie, de la o generație la alta, iar femeile cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani au un risc mai mare de a dezvolta afecțiunea. Însă, în majoritatea cazurilor, medicii nu sunt siguri ce anume cauzează blefarospasmul.
Spasmele au loc adesea în perioadele în care persoana afectată este prea obosită, stresată sau anxioasă, dar pot apărea și atunci când este expusă la o lumină puternică ori lumina soarelui. S-ar putea ca simptomele să se reducă în timpul somnului sau când persoana se concetrează asupra unei sarcini. Spasmele incontrolabile se pot agrava în timp.
Această afecțiune poate fi incapacitantă, astfel încât persoanelor afectate li se recomandă ca tratament injecții cu toxină botulinică la fiecare 3-4 luni. Pacienții care nu sunt ajutați de aceste injecții pot primi ca tratament medicamente precum anticolinergicele, dar acestea au de obicei beneficii limitate și pot avea efecte adverse. Se mai poate face și intervenție chirugicală (miectomie), dar nu are succes în toate cazurile.
Deși cauza blefarospasmului esențial benign este puțin înțeleasă, aceasta se încadrează în categoria distoniei (o tulburare de mișcare în care mușchii se contractă involuntar, provocând mișcări repetitive și spasme). Ca tratament pentru alte tipuri de distonie, canabisul a demonstrat un oarecare succes în unele studii.
Pentru a afla dacă acest tratament ar putea funcționa și pentru blefarospasm, o echipă de cercetare a recrutat pentru un mic studiu pacienți care fuseseră tratați fără succes cu toxină botulină și, în rest, erau sănătoși. Rezultatele au fost prezentate la Simpozionul științific de toamnă 2021 al Societății Americane de Chirurgie Plastică și Reconstructivă (ASOPRS).
Uleiul de canabis a dovedit că poate ușura simptomele blefarospasmului
Cercetătorii au repartizat aleatoriu trei pacienți să ia picături de ulei de canabis și trei pacienți să ia un placebo, sub limbă. Picăturile de ulei de canabis conțineau 3% tetrahidrocannabinol (THC) și 0,1% canabidiol (CBD). THC este componenta canabisului care părea să ofere beneficii în alte forme de distonie.
Cercetătorii au crescut apoi treptat doza de canabis pentru fiecare pacient pentru a obține efectul și tolerabilitatea optime. În primele 6 săptămâni, durata medie a atacurilor de spasm a fost de 4 minute și 14 secunde în grupul de tratament și de 73 minute și 54 secunde în grupul placebo, diferență care a fost considerată semnificativă statistic.
Pentru următoarele 6 săptămâni, cercetătorii au oferit ulei de canabis ambelor grupuri. Grupul de tratament inițial a folosit o medie de 6,27 picături, iar fostul grup placebo a folosit o medie de 5,36 picături, diferență care nu a fost semnificativă statistic. Au existat 61 de evenimente de spasm în grupul de tratament și 94 de evenimente de spasm în grupul placebo, care a fost la limita semnificației statistice.
Durata medie a atacului de spasm a fost de 1 minut și 46 de secunde în grupul de tratament inițial și de 8 minute și 57 de secunde în fostul grup placebo, ceea ce a fost considerat semnificativ diferit. Aceste rezultate sugerează că, pentru grupul aflat de la început până la final în terapie cu ulei de canabis, efectele din primele 6 săptămâni au continuat în următoarele 6 săptămâni.
Potrivit autorilor studiului, efectele secundare ale tratamentului au fost ușoare. Pentru grupul care a luat ulei de canabis, acestea au inclus oboseală generală, gură uscată și insomnie. Grupul placebo a raportat, de asemenea, unele simptome similare. Niciun pacient nu a raportat că a experimentat efectele psihoactive asociate consumului recreațional de canabis. Cercetătorii au decis să extindă acest studiu pilot într-un studiu multicentric care să includă atât distonia hemifacială, cât și blefarospasmul.
Folosirea acestor picături în combinație cu toxina botulină pare să dea rezultate impresionante, spun oamenii de știință. Acest lucru ar putea ușura utilizarea altor tratamente de linia a doua sau a treia pentru a li se oferi pacienților un control mai bun al spasmelor pleoapelor.
Având în vedere că există pacienți la care se poate ajunge la operație din cauza blefarospasmului, adăugarea acestui tratament cu canabis ar putea face nevoia de operație inutilă. Concluzia cercetătorilor este că studiul ar trebui să fie confirmat de mai multe analize înainte ca medicii să poată avea încredere în aceste constatări și să facă recomandări pacienților.
Care sunt opțiunile de tratament pentru blefarospasm în prezent?
Pentru a stabili diagnosticul de blefarospasm, medicul va examina ochiul și va întreba pacientul despre simptomele pe care le are, precum și despre istoricul său medical. Dacă medicul suspectează că spasmele pleoapelor sunt cauzate de ceva mai mult decât de stres sau de oboseală, îi poate da pacientului o trimitere la un examen neurologic.
Un astfel de examen ar putea include teste imagistice ale creierului și ochilor, cum ar fi radiografii, imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) sau tomografie computerizată (CT). Aceste scanări le permit medicilor să privească în interiorul corpului și să depistreze eventualele probleme de sănătate.
Deși blefarospasmul nu se vindecă, există tratamente care pot gestiona simptomele, precum injecțiile sau intervenția chirurgicală. Medicul oftalmolog poate injecta un medicament în mușchii pleoapelor pentru a opri spasmul. Majoritatea pacienților trebuie să facă injecții cam la 3 până la 4 luni. Unele medicamente orale pot funcționa, de asemenea, însă numai pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece simptomele revin de obicei.
Dacă injecțiile nu funcționează, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală numită miectomie, prin care medicul chirurg îndepărtează o parte din țesutul muscular sau nervos de pe pleoape pentru a ajuta la oprirea spasmului.
Schimbările în stilul de viață, cum ar fi gestionarea stresului, somnul suficient și reducerea consumului de alimente sau băuturi cu cofeină (cum ar fi cafeaua, ceaiul verde ori negru sau alte băuturi cu cofeină) pot ajuta, de asemenea, la un control al afecțiunii.
Dacă există și o altă afecțiune care provoacă zvâcnirea pleoapelor, tratarea acelei afecțiuni poate opri simptomele. De exemplu, în caz de ochi uscat, medicul poate recomanda picături pentru ochi sau anumite medicamente pentru ca ochii să poată produce mai multe lacrimi și să își mențină hidratarea.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ASOPRS - ASOPRS 52nd annual fall scientific symposium
https://asoprsfall.virtualbyvario.com/wp-content/uploads/2021/10/ASOPRS_2021_fall_syllabus_FINAL.pdf
Family Doctor – Blepharospasm
https://familydoctor.org/condition/blepharospasm/
Te-ar mai putea interesa și...