Tratament naturist pentru gastrita - remedii eficiente

Gastrita este afecțiunea care se manifestă prin senzație de greață, dureri abdominale sau arsuri gastrice. Aceste simptome pot apărea atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții.

Ce este gastrita

Gastrita este o afecțiune în care mucoasa stomacului devine roșie și umflată (inflamată) din diverse cauze. Mucoasa stomacului produce acid și enzime care ajută la descompunerea nutrienților din alimente. De asemenea, aceasta protejează de daunele acide prin secretarea mucusului. În gastrită, mucoasa se inflamează și începe să producă mai puțin acid, enzime și mucus.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Gastrita este o afecțiune comună cu o gamă largă de cauze. Pe de o parte, dacă este acută, gastrita este declanșată brusc și persistă pentru o perioadă scurtă de timp. Pe de altă parte, dacă este cronică, gastrita poate persista ani la rând.

Cauze gastrită

Printre cauzele gastritei se numără:

Infecția bacteriană - Helicobacter pylori sau H. pylori este un tip de bacterie care trăiește în mucoasa mucoasă a stomacului; fără tratament, infecția poate duce la ulcere și cancer de stomac.

Refluxul biliar - Acesta este un reflux de sucuri digestive care formează bila în stomac din tractul biliar (se conectează la ficat și vezica biliară).

Consumul excesiv de cocaină sau alcool

Fumatul

Consumul regulat de alimente picante poate irita, de asemenea, mucoasa stomacului

Administrarea regulată a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi acidul acetilsalicilic , precum acestea sau alte analgezice.

Evenimentele stresante (cum ar fi o rănire gravă sau o boală gravă, ingerări intenționate sau accidentale de toxine sau otrăvuri sau intervenții chirurgicale majore)

O reacție autoimună - Apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod greșit propriile celule și țesuturi (în acest caz, mucoasa stomacului)

Anemie pernicioasă - Aceasta este o formă de anemie care apare atunci când stomacul nu poate absorbi vitamina B-12 și poate irita mucoasa stomacului

Simptome gastrită

Printre simptomele gastritei se numără:

  • greaţă
  • vărsături
  • o senzație de arsură în stomac
  • senzație de sațietate după ce ai mâncat doar o cantitate mică de mâncare

Tratament gastrită

Gastrita trebuie diagnosticată de către medic și tratată în funcție de cauza sa. De pildă, dacă aceasta este cauzată de H. pylori, e necesar tratamentul cu antibiotice pentru eliminarea bacteriei din corp, altfel gastrita se va croniciza și poate persista luni la rând, poate chiar ani.

H.pylori poate dispărea și reapărea în mucoasa gastrică fără un regim specific de eradicare a antibioticelor.

Tratamentul ulcerelor induse de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) implică întreruperea acestor medicamente, reducerea acidului stomacal cu blocante H2, de exemplu, acestea sau, mai eficient, cu inhibitori ai pompei de protoni, cum ar fi acestea sau prostaglandine sintetice, în special acestea. Deoarece bacteriile H. pylori sunt o cauză comună a ulcerelor, eradicarea bacteriilor cu o combinație de antibiotice poate, de asemenea, să favorizeze vindecarea ulcerului.

Așa cum am precizat mai sus, gastrita este tratată în mod convențional prin luarea de antiacide sau alte medicamente pentru a reduce aciditatea stomacului. Deși aceste medicamente acționează rapid pentru a ameliora simptomele, utilizarea pe termen lung a acestora poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi osteoporoza sau chiar hipoclorhidrie, care cauzează un nivel scăzut de acid din stomac.  

Tratament naturist pentru gastrită

Tratamentul naturist pentru gastrită este, de cele mai multe ori, simptomatic și nu îl înlocuiește pe cel recomandat de medic, ci se folosește în paralel cu acesta, pentru ameliorarea simptomelor neplăcute.

Bicarbonatul de sodiu 

Dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă, amestecă bine și bea toată apa. Arsurile gastrice vor dispărea imediat întrucât bicarbonatul are proprietăți antiacide și reduce sucurile gastrice în exces. 

Ghimbirul 

Taie o bucățică de ghimbir și mestec-o timp de câteva secunde. Înghite-o apoi și bea un pahar cu apă. Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare și va reduce inflamația de la nivelul stomacului și esofagului. Totodată, acesta are și efecte antibacteriene și poate lupta împotriva bacteriilor care cauzează manifestările gastrice neplăcute. Un alt avantaj al consumului de ghimbir constă în faptul că acesta combate senzația de greață. Poți consuma ghimbirul și sub formă de ceai, pe care îl poți îndulci cu puțină miere dacă simți nevoia.

Iaurtul natural

Iaurtul, consumat în timpul mesei ori pe post de gustare între mese, conține bacterii sănătoase – probiotice și prebiotice, care echilibrează flora gastrointestinală și combate cauza gastritei. Probioticele pot îmbunătăți digestia și pot menține mișcările intestinale în mod regulat. Administrarea unui supliment probiotic va introduce bacterii bune în tractul digestiv, care ar trebui să oprească răspândirea H. pylori și să ajute la începerea procesului de vindecare a intestinului. De asemenea, mai poți mânca alimente fermentate care conțin probiotice, cum ar fi:

  • borș
  • murături
  • kombucha
  • varză murată
  • iaurt
  • chefir

Ceaiul verde 

Ceaiul verde, consumat călduț, poate ameliora simptomele specifice gastritei. Consumă două cești de ceai verde, îndulcit cu miere, dacă suferi de gastrită. Antioxidanții care se regăsesc din belșug în ceaiul verde au un efect protector asupra mucoasei stomacului, ameliorând astfel simptomele gastritei.

Consumul de ceai verde cu miere are câteva beneficii potențiale pentru vindecarea gastritei. Consumul de apă caldă poate calma tractul digestiv și poate ușura digestia. Un studiu a arătat o diferență semnificativă la persoanele cu gastrită care au băut ceai cu miere doar o dată pe săptămână. De asemenea, s-a demonstrat că mierea de Manuka are proprietăți antibacteriene care țin H. pylori sub control.

Apa de chimion

În medicina ayurvedică, simptomele gastritei sunt adesea tratate cu chimion. Se fierbe o linguriță de semințe de chimion într-o cană cu apă și se consumă această apă de 2-3 ori pe zi. Chimionul are proprietăți antiinflamatoare, dar și antiseptice și poate calma simptomele gastritei.

Ceai de mușețel 

Ceaiul de mușețel are abilitatea de a calma pereții tractului intestinal, ameliorând durerile și contribuind la eliminarea gazelor intestinale. Fierbe 1-2 lingurițe de flori de mușețel într-o cană cu apă și lasă apoi la infuzat în jur de 5 minute. Consumă ceaiul călduț ori de câte ori simți că simptomele gastritei nu te lasă în pace.

Ovăzul

Fierbe ½ cană de fulgi de ovăz în ½ cană de apa și mănâncă terciul obținut. Ovăzul reglează digestia și calmează procesul inflamator de la nivelul mucoasei gastrice, având proprietăți alcaline.

Turmericul 

Prepara o pastă din 1 linguriță de pudră de turmeric, puțină apă și puțin iaurt/ banană. Consumă acest amestec în fiecare zi. Turmericul are proprietăți antiinflamatoare, antifungice și antibacteriene, care reduc iritația și inflamația la nivelul tractului gastrointestinal. Ar mai trebui să știi că iaurtul, dar și bananele, au proprietăți calmante, având rolul unui balsam gastric. 

Extractul de usturoi 

Un studiu  arată că consumul de extract de usturoi este o modalitate eficientă de a reduce înmulțirea  bacteriei H. pylori. Poți zdrobi usturoiul crud și poți bea extractul rezultat sau poți cumpăra extract de usturoi. O meta-analiză din 2018 a arătat beneficii ale consumului de usturoi, inclusiv reducerea cancerului sistemului digestiv, dar încă nu există suficiente dovezi pentru a spune că usturoiul a redus bacteria H. pylori 1.

Dieta antiinflamatoare în tratarea gastritei

Consumul de alimente care au proprietăți antiinflamatorii te pot ajuta la ameliorarea simptomelor gastritei. Printre acestea se numără: 

  • Fructele și legumele bogate în vitamina K
  • Cereale integrale (orez brun, ovăz și pâine integrală)
  • Fasolea
  • Nucile
  • Peștele (somonul, sardinele și tonul)
  • Condimentele precum turmericul

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul „The association of garlic with Helicobacter pylori infection and gastric cancer risk: A systematic review and meta-analysis”, Helicobacter. 2018 Oct;23(5):e12532. doi: 10.1111/hel.12532. Epub 2018 Aug 28,  Zyung Li, Xiangji Ying, Fei Shan
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30155945/
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases Definition & Facts for Gastritis & Gastropathy
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastritis-gastropathy/definition-facts

 
 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0