Helicobacter Pylori provoacă 9 din 10 cazuri de gastrită cronică

Gastrita cronică Helicobacter Pylori pozitivă reprezintă peste 90% din totalitatea gastritelor cronice, inflamații pe termen lung ale mucoaselor gastrice.

Ce este gastrita?

Gastrita este o afecțiune a tractului gastrointestinal foarte frecvent întâlnită. Mucoasa gastrică suferă modificări inflamatorii care au ca rezultat eroziuni superficiale ale mucoasei asociate cu edem și congestie a acesteia. În aceste condiții se secretă o cantitate mai mare de suc gastric care conține în principal acid clorhidric și pepsină.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Gastrita acută implică inflamație bruscă și severă a mucoasei gastrice care poate dura câteva ore sau zile.

Gastrita cronică poate fi urmarea unei gastrite acute și este de obicei o inflamație mai ușoară pe termen lung (luni sau ani).

Helicobacter Pylori, una dintre principalele cauze ale gastritei.

Bacteria Helicobacter Pylori, precum și diverși alți fungi și viruși, pot provoca inflamația mucoasei gastrice, în special la persoanele imunodeprimate. 

Gastrita cronică Helicobacter Pylori pozitivă reprezintă peste 90% din totalitatea gastritelor cronice. Gastrita Hp pozitivă se localizează în special la nivelul porțiunii inferioare a stomacului numită antru, iar la examenul endoscopic mucoasa poate avea aspect normal sau nu. În cazul în care mucoasa nu are un aspect normal, se poate dezvolta gastrita eritematos-exsudativă sau maculo-erozivă.

Care sunt ceilalți factori de risc pentru gastrită?

Consumul de alcool 

Alcoolul poate produce eroziuni ale mucoasei gastrice dar, în același timp, crește și secreția de acid clorhidric care, la rândul său, are efecte nocive asupra mucoasei gastrice care nu mai este integră.

Medicamentele 

Consumul de medicamente precum aspirină sau alte medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, citostatice, suplimente de fier sau potasiu, preparatele pe bază de corticoizi, fumatul pot constitui cauze ale apariției gastritei. 

Este bine să fie evitat consumul crescut de medicamente care intră în contact cu mucoasa gastrică, iar ulterior sunt absorbite în circulația sanguină care îi transportă la nivelul ficatului - organul ce metabolizează substanțele chimice din organism.

Utilizarea regulată a medicamentelor antiiflamatoriilor nesteroidiene (diclofenac,  piroxicam, ketoprofen) poate cauza atât gastrită acută cât și gastrită cronică. Aceste medicamente reduc o substanță care ajută la protecția mucoasei gastrice și pot conduce la eroziuni sau chiar la hemoragie digestivă superioară, în special la persoanele vârstnice.

Gradul ridicat de stres

Atât stresul cotidian cât și stresul sever pot conduce la diferite forme de gastrită. Stresul sever cum ar fi cel cauzat de intervențiile chirurgicale majore, traumatismele majore, arsurile sau infecțiile severe pot determina apariția gastritelor acute.

Refluxul biliar  

Bila este o secreție a ficatului care este eliberată din vezica biliară și ajunge în intestinul subțire unde participă la digestie, în special la digestia grăsimilor. În mod normal, sfincterul piloric împiedică refluxul de bilă în stomac dar, când aceasta nu funcționează corespunător, bila poate reflua în stomac conducând la inflamație numită gastrită cronică de reflux biliar.

Alte boli asociate 

Gastrita se poate întâlni asociată altor afecțiuni cum ar fi parazitozele intestinale, ciroza hepatică, insuficiența renală cronică, boala Crohn, boli ale țesutului conjunctiv.

Care sunt complicațiile gastritei cronice sau gastritei acute?

Micile eroziuni ale mucoasei gastrice neglijate terapeutic se pot transforma în ulcere gastroduodenale mari și profunde care, la rândul său, se pot complica cu perforație și hemoragie digestivă superioară. Consumul de antiiflamatorii nesteroidiene și prezența infecției cu Helicobacter Pylori crește riscul de a dezvolta ulcere gastroduodenale.

Gastrita cronică poate evolua în atrofie gastrică, în special la persoanele vârstnice. Atrofia gastrică, la rândul său, duce la apariția de zone de metaplazie intestinală care se pot complica în timp cu cancer gastric.

Eroziunile gastrice cronice pot produce sângerări cronice minore de la nivelul mucoasei gastrice care pot trece neobservate, iar în timp, pot conduce la anemie cronică feriprivă. Acesta se manifestă cu paloare a mucoaselor și tegumentelor, astenie fizică marcată, dificultăți la respirație sau înghițire. Pacienții cu gastrită atrofică autoimună nu produc suficient factor intrinsec, proteină produsă în stomac care ajută la absorbția vitaminei B12. Deficitul de vitamină B12 poate conduce la un alt tip de anemie numită anemie pernicioasă și la deficite neurologice la nivelul membrelor inferioare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Gastrita cronică crește posibilitatea de a dezvolta proliferarea mucoasei gastrice care poate fi benignă în cazul gastritei Menetrier sau malignă. Infecția cronică cu Helicobacter Pylori se asociază  cu o formă rară de cancer gastric în care crește semnificativ numărul limfocitelor intramucosale numită limfom MALT.

 

Sursă foto: Shutterstock
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0