Studiile asociaza boala celiaca cu anorexia

Un nou studiu sugereaza ca femeile tinere care sufera de boala celiaca se confrunta cu un risc mai ridicat de a fi diagnosticate cu anorexie.

 

Cercetatorii suedezi au descoperit ca riscul respectiv a existat atat inainte cat si dupa diagnosticul de boala celiaca. Boala celiaca este o tulburare digestiva in care persoana in cauza are intoleranta la gluten, proteina care se gaseste in grau, orz si secara.

Ce relație ai cu înfățișarea ta?

Inca nu se cunosc pe deplin cauzele acestei legaturi, iar studiul, publicat online pe 3 aprilie in revista Pediatrics, nu a demonstrat ca boala celiaca cauzeaza anorexie. Cu toate acestea, unii medici din Statele Unite sustin ca nu au fost surprinsi de rezultatele studiului.

 

 

„Cred ca multi dintre noi suntem constienti ca exista posibilitatea ca pacientii cu boala celiaca sa dezvolte o tulburare de alimentatie” a spus dr. Hilary Jericho, profesor asistent de pediatrie la Scoala de Medicina a Universitatii din Chicago. Jericho este specializata in tratarea bolii celiace. Aceasta a explicat ca avand in vedere ca trebuie sa se acorde mai multa atentie regimului alimentar, unii pacienti ajung sa „mearga prea departe” cu restrictiile alimentare.

Spre exemplu, Jericho sustine ca acestia se tem ca simptomele vor reaparea, daca consuma alimentele nepotrivite si adopta un regim alimentar mult prea rigid.„Chiar se intampla acest lucru” a precizat dr. Neville Golden, directorul sectiei de medicina pentru adolescenti al Scolii de Medicina a Universitatii Stanford. „Este valabil nu doar in cazul bolii celiace, ci si in cazul altor boli care implica restrictii alimentare, precum diabetul de tip I.”

Golden, care a scris un editorial publicat impreuna cu studiul, a sugerat ca exista o alta explicatie pentru constatarile facute: Este posibil ca unele femei care sufera de boala celiaca sa fie initial diagnosticate gresit cu anorexie. Boala celiaca este o tulburare autoimuna, iar persoanele care sufera de acesta trebuie sa urmeze un regim alimentar fara gluten, pentru ca sistemul imunitar sa nu atace intestinul subtire.

Desi boala celiaca se deosebeste considerabil de tulburarile de alimentatie, are anumite simptome in comun cu anorexia. Ambele pot provoca pierderi in greutate, oboseala, balonare iar, la copii, dezvoltare fizica deficitara si pubertate intarziata. „Anorexia nu este intotdeauna usor de diagnosticat” a spus Golden. De aceea, ar trebui sa se apeleze atat la un profesionist in domeniul sanatatii mentale, ci si la un pediatru sau alt medic care sa excluda alte afectiuni fizice.

 
 

Studiile anterioare au aratat legaturi intre boala celiaca si anorexie, dar acestea au fost restranse. Prin urmare, noul studiu si-a indreptat atentia catre sistemul inregistrarilor nationale din Suedia. Oamenii de stiinta au reusit sa analizeze dosarele a aproximativ 18.000 de femei diagnosticate in mod cert cu boala celiaca printr-o biopsie din intestinul subtire. Ulterior, le-au comparat cu dosarele altor 89.000 de femei care nu fusesera diagnosticate niciodata cu boala celiaca.

Studiul a aratat ca marea majoritate a femeilor cu boala celiaca nu au fost diagnosticate cu anorexie. Cu toate acestea, riscurile au depasit standardele. Per total, femeile care sufereau de boala celiaca au fost de doua ori mai predispuse sa fie diagnosticate ulterior cu anorexie, chiar si dupa ce s-au luat in considerare factori precum varsta si nivelul de educatie. De asemenea, existau sanse mari sa fie diagnosticate cu anorexie inainte de depistarea bolii celiace.

Legatura a fost cea mai puternica in randul femeilor diagnosticate cu boala celiaca inainte de varsta de 19 ani. Sansele acestora de a fi fost diagnosticate anterior cu anorexie au fost de 4,5 ori mai mari comparativ cu grupul femeilor care nu sufereau de boala celiaca. Potrivit spuselor lui Golden, „acest lucru implica un diagnostic initial gresit”. Jericho a fost de acord ca exista aceasta posibilitate. Totusi, a subliniat altceva: Femeile participante la acest studiu au fost diagnosticate cu boala celiaca intre 1969 si 2008. Cu ani in urma, boala celiaca era recunoscuta in mica masura.

„In prezent, gradul de constientizare a crescut si exista mult mai multe sanse ca medicii sa o aiba in vedere” a precizat Jericho. In plus, a mai spus aceasta, in prezent, este mult mai usor sa urmam un regim alimentar fara gluten decat inainte, existand o gama variata de optiuni in magazinele alimentare si in restaurante. Ceea ce ar putea reduce parte din stresul si anxietatea asociate cu boala celiaca, a explicat Jericho.

Aceasta a precizat ca in prezent, studiaza impreuna cu colegii nivelul de anxietate si depresie, precum si „mecanismele de gestionare” in randul pacientilor cu boala celiaca. Deocamdata, Jericho a sugerat ca daca pacientii cu boala celiaca sau parintii acestora sunt de parere ca restrictiile lor alimentare au devenit nesanatoase, ar trebui sa consulte un medic.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0