Stilul de viata si riscul aparitiei cancerului

Incidenta globala a cancerului se asteapta sa creasca substantial in urmatoarele decade. Acest trend se datoreaza in buna parte si conditiilor legate de modificarea stilului de viata consecutiv schimbarilor economice si demografice la nivel global. Daca doar 5-10% din totalul cazurilor de cancer se datoreaza unor cauze genetice, peste 90-95 % au o legatura cu factorii de mediu si stilul de viata. O serie de factori care caracterizeaza stilul de viata cum ar fi fumatul, consumul de alcool, obezitatea, un anumit tip de dieta, sedentarismul, expunerea solara, stressul, etc sunt considerati drept factori de risc majori si ca urmare, subiect al preventiei primare.

Cancerul continua sa ramana una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial si aceasta in ciuda eforturilor enorme logistice, financiare si umane implicate in ultima decada la nivel mondial. Potrivit statisticilor, aproximativ 30% din totalul deceselor se datoreaza cancerului, reprezentand cea de a doua cauza de deces dupa afectiunile cardiovasculare. Pana in 2020 se asteapta o crestere a populatiei la aproximativ 7. 5 miliarde si o crestere a incidentei cancerului la peste 15 milioane cazuri. Si cum imensa majoritate a cazurilor are legatura cu factorii ambientali, deci unor factori influentabili, totusi, de ce se pierde lupta cu cancerul?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Explicatia rezida in complexitatea extraordinara a biologiei umane. Aproape oricine vorbeste la ora actuala despre gene ca si depozitare ale informatiei genetice mostenite. In realitate, "destinul" nu sta numai in informatia criptata si transmisa mai departe la descendenti. Lucrurile sunt mult mai complexe si se datoreaza interactiunii materialului genetic cu multitudinea de factori interni sau externi. Daca analiza genetica ne poate furniza informatii legate de riscul de a dezvolta o afectiune, deci si cancer, in schimb nu poate determina cauza bolii. In principal aceasta este consecinta interactiunii dintre gene si factorii de mediu si nu este" condusa "exclusiv din codul genetic. Acest lucru face ca eforturile sustinute de a gasi exclusiv la nivelul codului genetic solutii pentru diagnosticul, preventia sau tratamentul cancerului sa fie supraevaluate.

Studiile observationale au demonstrat ca pentru populatia migranta nesansa de a fi diagnosticata cu o afectiune cronica deci si cancer este determinata de factorii ambientali ai tarii adoptive si nu de cei ai tarii de origine. De asemenea studiile efectuate pe gemeni identici nu au acordat credit geneticii ca si cauza a aparitiei multor afectiuni cronice. De exemplu, concordanta aparitiei cancerului mamar la gemeni identici este undeva in jur de 20 %.

Care sunt principalii factori de risc ai aparitiei cancerului?

1. FUMATUL este identificat inca din anii 60 ca principala cauza a aparitiei cancerului pulmonar. La ora actuala fumatul este incriminat pentru cresterea riscului a peste 14 tipuri de cancer( pulmonar, ORL, vezica urinara, renal, ficat, pancreas, etc) si raspunzator pentru peste 25 % din totalul deceselor prin cancer si pentru aproape 90 % din decesele prin cancer pulmonar. Comparativ cu nefumatorii, barbatii fumatori prezinta un risc statistic mai mare de a dezvolta un cancer pulmonar de aproape 23 de ori in timp ce femeile fumatoare de peste 14 ori. De aici, necesitatea renuntarii cat mai devreme la fumat sau implementarea unor programe educationale care sa descurajeze acest viciu in special la tineri.

2. ALCOOLULConsumul cronic de alcool creste riscul cancerelor tractului digestiv superior, incluzand cancerele cavitatii orale, faringe, esofag precum si cancerele hepatice, pancreatice sau mamare. Studiile au evidentiat o crestere a riscului relativ de cancer mamar cu 7 % pentru fiecare aport zilnic de 10 grame de alcool si o crestere semnificativa a cancerului hepatic si a celui colorectal, de peste 25 %, la un aport de alcool zilnic de 50-70 grame. La ora actuala la nivel mondial nu este un punct de vedere comun asupra cantitatii zilnice de alcool "permise", cu alte cuvinte fara efect toxic cumulativ asupra organismului. Majoritatea expertilor recomanda mai degraba consumul ocazional decat cel zilnic iar in cazul consumului zilnic, in functie de tara, se recomanda maximum 1 bere de 500 ml / zi pentru barbati si 330 ml pentru femei sau 2 pahare de vin pt barbati respectiv 1 pahar de vin pentru femei.

3. DIETA: Mai mult de 70 % dintre cancerele colorectale se datoreaza dietei. Alte cancere legate mai mult sau mai putin direct de dieta sunt cancerele de endometru, san, pancreas, prostata, vezicula biliara, etc. O serie de carcinogeni cum ar fi nitratii, nitrozaminele, pesticidele, dioxina, aditivii si colorantii alimentari sunt ingerati odata cu alimentele native sau cele prelucrate termic.

Este binecunoscut fapul ca un consum excesiv de carne rosie creste semnificativ riscul de cancer colorectal. Studiile recente au demonstrat ca un gratar pe saptamana creste riscul de cancer colorectal cu 20 % in vreme ce consumul de carne rosie fripta sau prajita zilnic, este raspunzator de cresterea cu peste 45 % a riscului.

Consumul de carne procesata (carnati, salam, etc.) trebuie redus dramatic, carnea procesata, prin componenta sa si prin multitudinea de aditivi cu efect carcinogen, fiind o adevarata "bomba" in conditiile consumului sustinut. Studiile atesta ca un consum zilnic de 50 de grame de carne procesata creste riscul de a dezvolta un cancer de colon cu peste 20%.

Datorita riscului dovedit determinat de consumul excesiv de carne rosie sau a carnii procesate, recomandarile actuale sunt de limitare a consumului de carne rosie, inlocuirea acesteia cu carne alba (peste, fructe de mare, etc) si evitarea consumului de carne procesata.

De asemenea, se recomanda un consum cat mai bogat de legume, fructe si cereale integrale, care contribuie la mentinerea unui tranzit intestinal coerent si care, prin scaderea timpului de contact a potentialilor factori carcinogeni din bolul fecal cu mucoasa colorectala, scade riscul aparitiei cancerelor colorectale. In legume si fructe au fost identificati peste 25000 agenti fitochimici cu actiune potentiala impotriva diverselor cancere. Acesti agenti au avantajul sigurantei si in plus, actiune multitarget la nivelul cailor patogenice de semnalizare celulara. Principalii agenti cu efect protectiv identificati in legume si fructe sunt reprezentati de carotenoizi, vitamine, antioxidanti, etc.

4. OBEZITATEA creste riscul aparitiei cancerului de colon, mamar, endometru, rinichi, esofag, stomac, pancreas, prostata, ficat, etc. Studiile au demonstrat ca peste 15 % din decesele prin cancer la barbati si 20 % dintre decese la femei se datoreaza excesului ponderal sau obezitatii. Adoptarea stilului de viata vestic si mai ales cultura de tip fast food, imbratisata cu frenezie si de tarile in curs de dezvoltare aici incluzand si tara noastra, a facut ca obezitatea sa reprezinta un adevarat flagel in randul intregii populatii si mai ales in populatia infantila si tanara. Legatura dintre obezitate si cancer a fost demonstrata ca urmare o unor complexe mecanisme de stimulare neurochimica si hormonala. Din multitudinea de agenti stimulatori placa turnanta este reprezentata de factorul de crestere insulininic 1( IGF-1).

Datorita riscului semnificativ de a dezvolta un cancer de catre persoanele supraponderale sau obeze se impun masuri urgente si ferme de educatie alimentara, incepand de la scoala, mass media, politici guvernamentale, etc, pentru a invata populatia cum trebuie sa se alimenteze si ce principii alimentare sa consume.

5. AGENTII INFECTIOSI: La nivel global, se estimeaza ca mai mult de 15 % din totalul cancerelor sunt asociate diverselor infectii virale sau fungice. Procentele difera in functie de zona geografica, cu un minim in tarile dezvoltate si un maxim in tarile sarace, cu procente care pot depasi chiar 25 % dintre cancere in tarile din Africa. Principalii agenti virali implicati in etiologia anumitor cancere sunt Virusul papiloma (cancerele de col uterin sau unele cancere ORL), virusul Epstein Barr (Boala Hodgkin, cancere ORL), virusul herpetic (Sarcomul Kaposi), HIV (limfoame), virusurile hepatitice B si C (cancerul hepatic primitiv, limfoame cu celule B). Datorita procentului semnificativ de cancere secundare infectiilor virale se impun fara indoiala, masuri de profilaxie primara sau secundara. Oportunitatea vaccinarii in masa(ex vaccinarea HPV, vaccinarea anti VHB, etc) ramane inca, un subiect de dezbatere la nivel mondial, legat de raportul cost-eficienta. Totusi, evitarea contactelor sexuale intamplatoare, sau partenerii multiplii, este la indemana si reprezinta un mijloc de scadere a incidentei infectiilor virale cu transmitere sexuala, implicate in posibila aparitie a anumitor cancere.

6. SEDENTARISMUL, boala societatii moderne, merge aproape intotdeauna mana in mana cu supraponderabilitatea si obezitatea. Desi principalele consecinte ale sedentarismului sunt cardiovasculare, studiile au evidentiat o legatura directa intre incidenta crescuta a cancerului si sedentarism. In general, persoanele sedentare sunt fumatoare, gurmande, suraponderale si ca urmare cu un cumul de factori de risc. De aceea, popularizarea practicarii sporturilor, stimularea copiilor de a face sport, plimbarile in aer liber, mersul cu bicicleta, etc sunt recomandari universale pentru persoanele aflate in stare de sanatate aparenta. Beneficiul practicarii sporturilor sau a miscarii pur si simplu, se reflecta benefic asupra organismului, atat prin controlul statusului ponderal cat si prin diminuarea stress-ului psihic, un alt factor major de risc in aparitia cancerului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fara indoiala, cancerul ramane o afectiune redutabila, cu o rata de mortalitate inca ridicata. In ciuda programelor de preventie primara si secundara, a schimbarii stilului de viata, etc incidenta cancerului la nivel mondial se mentine la nivel inalt. Totusi, premisele schimbarii se intrevad. Schimbarea stilului de viata si cu politici coercitive legate de fumat, consum de alcool, etc precum si programe educationale legate de sanatatea alimentara sau promovarea sportului sau a exercitiilor fizice sustinute, succesul va fi negresit mai mare.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0