Ce se intampla in organism atunci cand renunti la ZAHAR

Nutritionistii ne recomanda sa reducem consumul de zahar, daca nu, chiar sa renuntam definitiv la acesta. Studiile facute in ultimii ani au scos la iveala faptul ca zaharul are o serie de efecte negative asupra organismului, actionand totodata precum o otrava, dar si precum un drog.

 

Potrivit neurostiintei, mancarea este o recompensa naturala. Pentru supravietuire, satisfacerea nevoilor primare este esentiala asa ca mancarea are un rol vital in vietile noastre.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sistemul mezolimbic este cel care decripteaza recompensele naturale, inregistrand nivelul de dopamina care transmite semnale catre nucleul accumbens, care face legatura dintre ganglionii bazali si sistemul limbic, facand parte din sistemul motivational.

Nucleul accumbens este si cel care decide daca vom mai lua sau nu o imbucatura din tortul de ciocolata sau din prajitura pe care o mancam.

 

 

Nu toate alimentele produc insa aceeasi senzatie de recompensare. Cei mai multi dintre noi prefera dulciurile pe post de recompensa si evita alimentele acre sau amare, asta pentru ca, din punct de vedere evolutiv, sistemul mezolimbic percepe gusturile dulci ca fiind o sursa importanta de carbohidrati pentru organism. Spre exemplu, stramosii nostri stiau ca fructele dulci sunt coapte, cele acre sunt necoapte, iar cele amare sunt otravitoare.

Cum actioneaza zaharul in organism

In vremurile noastre insa, fructele dulci au fost inlocuite cu zaharul, ceea ce nu este tocmai sanatos. In urma cu 10 ani, studiile facute de catre cercetatorii americani au dovedit ca un adult consuma in medie 22 de lingurite de zahar pe zi. Este foarte probabil ca aceasta cantitate sa fi crescut intre timp. Din pacate, rareori gasim in comert produse care sa nu contina zahar adaugat pentru potentarea gustului si aspectului.

 

 
 

 

Zaharul creeaza dependenta, exact asa cum o face un drog de mare risc. Specialistii au analizat comportamentul sobolanilor, deprivandu-i pret de 12 ore de mancare si oferindu-le apoi acces atat la mancare obisnuita, cat si la alimente pe baza de zahar. Dupa o luna, soarecii au dezvoltat un comportament asemanator cu cel al dependentilor de droguri. Mai exact, atunci cand aveau acces la mancare si la zahar, alegeau zaharul, pe care il consumau in cantitati mari ca apoi, in cele 12 ore de deprivare totala, sa arate semne de anxietate puternica.

Exact ca si drogurile, zaharul elibereaza dopamina in nucleul accumbens. Totodata, consumul regulat de zahar inhiba actiunea proteinei care transporta dopamina, ceea ce inseamna ca, cu cat vei consuma mai mult zahar, cu atat organismul va cere mai mult. Organismul devine tolerant asa ca are nevoie de o canatitate mai mare pentru a oferi senzatia de placere eliberata de doza de zahar.

Din pacate, chiar daca renuntam la zahar, tentatia de a reveni la consumul de zahar este la fel de mare ca si in cazul reapucarii de droguri. Dependenta psihica este mult mai greu de vindecat decat cea fizica.

Printre simptomele care apar dupa ce renunti la zahar poti experimenta:

  • Irascilibitate
  • Tulburari de memorie
  • Probleme cu somnul
  • Apetit crescut
  • Anxietate
  • Depresie
  • Oboseala
  • Ameteli
  • Castigarea/ pierderea in greutate
  • Dureri frecvente de cap
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0