Sfatul ortodontului: importanta dintilor de lapte

De foarte multe ori, varsta copilului poate fi “citita” la o simpla deschidere a gurii micului pacient.

Astfel, in prima parte a copilariei, in cavitatea orala exista numai dinti temporari (de lapte), pentru ca mai apoi, odata cu aparitia primilor molari permanenti, sa existe o dentitie mixta. Dezvoltarea generala a copilului se asociaza cu schimbari in mediul oral, traduse prin inlocuirea succesiva a dintilor temporari cu “dintii noi”, de adult.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atunci cand procesele carioase apar devreme la dintii temporari, in special la nivelul maselelor de lapte, exista riscul distrugerii lor masive pana la forme irecuperabile, care sa impuna extractia lor precoce. Secundar pierderii lor premature se instaleaza o serie de fenomene cu efecte nocive pe termen lung in sfera orala. Acesta constituie un mecanism sigur pentru instalarea anomaliilor dento-maxilare.

Dintre aceste efecte secundare amintim: diminuarea pana la disparitia spatiului necesar eruptiei dintilor definitivi, modificarea ocluziei (muscaturii), afectarea masticatiei (se observa preferinta pentru alimente moi), tulburari estetice, fonatorii, de deglutitie etc.

De aceea, la primele semne de aparitie a cariilor dentare, familia trebuie sa solicite urgent ajutorul medicului dentist pentru refacerea dintilor cu obturatii, astfel incat acestia sa-si pastreze forma si functia pana la momentul cand se instaleaza mobilitatea fiziologica.

Conceptul “Nu tratez pentru ca oricum se schimba” este unul eronat si complica planul de tratament, transformand o banala interventie intr-un ansamblu de proceduri ortodontice pe termen lung.

Specialistii nostri va recomanda controlul periodic (o data la 6 luni) cu medicul stomatolog pedodont si ordotont.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Zambeste vietii cu incredere!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0