Seva de mesteacăn: beneficii și contraindicații

1. Ce este seva de mesteacăn?
2. Beneficiile sevei de mesteacăn
   a. Seva de mesteacăn este o sursă bună de nutrienți
   b. Seva de mesteacăn conține mult mangan
   c. Seva de mesteacăn poate avea caracter antioxidant
   d. Seva de mesteacăn poate contribui la sănătatea pielii
   e. Seva de mesteacăn poate susține sănătatea părului
   f. Seva de mesteacăn are proprietăți hidratante
3. Posibile reacții adverse pe care le poate da seva de mesteacăn
4. Câtă sevă de mesteacăn poți bea zilnic?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Seva de mesteacăn este consumată de secole în țările din nordul Europei și în anumite părți ale Chinei, dar a devenit foarte populară în ultima perioadă atât pe continentul european, cât și pe cel american, datorită potențialelor beneficii pentru sănătate. Seva de mesteacăn este extrasă din copacii care aparțin speciei Betula. Totodată, este folosită ca ingredient în diverse produce cosmetice și de îngrijire a tenului. Află care sunt beneficiile sevei de mesteacăn, cum o poți folosi, precum și precauțiile necesare pentru consumul intern. 

Ce este seva de mesteacăn?

Seva de mesteacăn definește substanța extrasă din mesteceni, la începutul primăverii. Pe durata iernii, mestecenii stochează nutrienți care sunt, apoi, eliberați în sevă. Atunci când e extrasă, seva de mesteacăn este incoloră și are un gust ușor dulceag. După două-trei zile de la extragere, seva începe să fermenteze și capătă, astfel, un gust mai acid. 

Seva de mesteacăn poate fi consumată ca atare sau folosită în prepararea altor produse, cum ar fi siropuri, bere, vin. În prezent, seva de mesteacăn se găsește cu ușurință, atât online cât și în magazine fizice, în special în cele cu profil fitoterapeutic. Atunci când cumperi sevă de mesteacăn din comerț (se găsește și în unele farmacii și magazine de produse naturiste, dar și în unele supermarketuri) este recomandat să optezi pentru un produs fără adaos de zahăr sau arome artificiale. 

Beneficiile sevei de mesteacăn

Deși nu există foarte multe cercetări cu privire la beneficiile sevei de mesteacăn pentru sănătate, specialiștii sunt de acord cu privire la următoarele:

Seva de mesteacăn este o sursă bună de nutrienți

Seva de mesteacăn oferă o varietate de nutrienți, în special vitamine și minerale. Pe timpuri, marinarii consumau sevă de mesteacăn pentru a nu se îmbolnăvi de scorbut. Așadar, 300 ml de sevă de mesteacăn conține:

-    9 calorii
-    3 grame carbohidrați
-    3 grame zahăr
-    2% din doza zilnică recomandată de calciu
-    95% din doza zilnică recomandată de magneziu
-    3% din doza zilnică recomandată de zinc
-    130% din doza zilnică recomandată de mangan

Pe lângă acestea, seva de mesteacăn poate conține și urme de fosfor, potasiu, acid folic, vitamina C și cupru. În plus, conține cantități moderate de aminoacizi și cantități importante de antioxidanți polifenoli, care protejează corpul împotriva stresului oxidativ. 

Seva de mesteacăn conține mult mangan

După cum am menționat mai devreme, seva de mesteacăn conține 130% din doza zilnică de mangan, per 300 ml de produs. Acest mineral esențial este vital pentru dezvoltarea și menținerea sănătății oaselor. Mai mult, potrivit unor cercetări, manganul combinat cu calciu, zinc și cupru poate contribui la reducerea demineralizării coloanei vertebrale la femeile vârstnice. 

În plus, manganul contribuie la formarea unui antioxidant numit superoxid-dismutază, care protejează celulele de stres oxidativ și poate reduce riscul de boli cronice. Nu în ultimul rând, acest mineral susține procesul de digestie a proteinelor, carbohidraților și colesterolului și poate preveni crizele epileptice. 

Seva de mesteacăn poate avea caracter antioxidant

Seva de mesteacăn conține o cantitate remarcabilă de antioxidanți polifenoli, care protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Studii recente sugerează că polifenolii pot preveni mai multe afecțiuni, inclusiv bolile de inimă, diabetul de tip 2, osteoporoza, boala Alzheimer, boala Parkinson și chiar și anumite forme de cancer. Pe lângă polifenoli, seva de mesteacăn conține și vitamina C care acționează, la rândul său, ca un antioxidant și menține sănătatea și frumusețea pielii și părului. 

Seva de mesteacăn poate contribui la sănătatea pielii

Beneficiile sevei de mesteacăn se extind și asupra pielii. Seva de mesteacăn a devenit, în ultima perioadă, un ingredient popular în produsele de îngrijire a tenului, grație proprietăților antioxidante și hidratante. Potrivit unui studiu in vitro, adăugarea sevei de mesteacăn ca ingredient într-o cremă pentru ten poate stimula dezvoltarea de keratinocite, celule care susțin sănătatea și suplețea pielii.  Aceste beneficii sunt datorate, în mare parte, conținutului de vitamina C, ale cărei efecte sunt demonstrate în stimularea producției de colagen – proteină care menține elasticitatea și hidratarea pielii. 

În plus, vitamina C protejează pielea împotriva acțiunilor nocive cauzate de razele ultraviolete, printre care se numără accelerarea apariției ridurilor, precum și a altor semne de îmbătrânire a pielii. 

O analiză de dată recentă a investigat potențialul sevei de mesteacăn ca alternativă naturală la agenții de albire a pielii - hidrochinona, acidul kojic și arbutina -, care pot provoca reacții adverse, inclusiv eritem, descuamarea pielii și uscăciune. Oamenii de știință au remarcat că albirea pielii pare o tendință în creștere pe piața cosmeticelor, iar pentru a o obține, este necesară inhibarea producției de melanină. Cum enzimele sunt unul dintre factorii cheie care afectează toate reacțiile biochimice din organism, inhibarea acțiunii enzimelor cheie în procesul de producție de melanină al celulelor este considerată a fi o modalitate eficientă de a preveni producerea de melanină și de a reduce cantitatea de melanină.

În acest studiu realizat pe pești zebră, cercetătorii au folosit pulbere liofilizată din sevă de mesteacăn alb pentru a realiza controlabilitatea concentrației soluției și au studiat efectul de inhibare al diferitelor concentrații de sevă asupra sintezei melaninei. Autorii studiului au observat că, la peștii zebră utilizați, seva de mesteacăn a inhibat producția de melanină și activitatea tirozinazei într-o manieră dependentă de doză și a inhibat producția de melanină în toate compartimentele corpului.

Deși activitatea de albire a sevei de mesteacăn este bine stabilită in vivo și in vitro, au concluzionat oamenii de știință, este dificil să se garanteze eficacitatea acesteia asupra pielii umane datorită factorilor complecși care influențează efectele de albire, deci ar fi necesare mai multe cercetări care să studieze efectele de albire și siguranța la oameni înainte de a include seva de mesteacăn în produsele cosmetice de albire.

Seva de mesteacăn poate susține sănătatea părului

Deoarece vitamina C stimulează producția de colagen și asimilarea fierului în organism, acest nutrient important are proprietăți benefice și pentru sănătatea părului. Potrivit cercetătorilor, atât colagenul, cât și fierul, joacă un rol important în creșterea părului și în menținerea elasticității acestuia. În plus, vitamina C protejează împotriva radicalilor liberi, care pot deteriora celulele firelor de păr și preveni creșterea normală a podoabei capilare. Există multe remedii naturiste cu sevă de mesteacăn destinate îngrijirii părului. 

Seva de mesteacăn are proprietăți hidratante

Seva de mesteacăn are un conținut scăzut de calorii și de zahăr și poate fi consumată ca atare, pe post de băutură răcoritoare și hidratantă. Deoarece conține magneziu și potasiu, este o sursă naturală de electroliți foarte bună, menținând un nivel de hidratare optimă a organismului, mai ales după un antrenament fizic. În plus, are un gust foarte bun și poate fi consumată ca alternativă aromată la apă. 

Deși proprietățile sevei de mesteacăn par a fi promițătoare, este nevoie de mai multe studii, atât pe rolul acesteia în produse cosmetice, cât și în substanțe ingerabile, pentru a se confirma beneficiile reale. 

Posibile reacții adverse pe care le poate da seva de mesteacăn

Deși beneficiile potențiale ale sevei de mesteacăn sunt semnificative, iar aceasta este considerată în general sigură pentru utilizare internă și externă, este important să fie folosită cu moderație. Pentru că cercetările sunt limitate pe proprietățile și acțiunile sevei de mesteacăn, nu se cunosc foarte bine posibilele reacții adverse.  

Așadar, fiind un produs vegetal puțin studiat, există riscul de alergii, mai ales în rândul persoanelor care au istorc de alergii alimentare. Dacă ai profil alergic, este recomandat să te consulți cu medicul alergolog înainte de a consuma sevă de mesteacăn. 
De asemenea, este bine de reținut că un consum excesiv de apă de mesteacăn poate duce la intoxicație cu mangan, având în vedere conținutul mineral crescut al acesteia. Tot din acest motiv, nu se recomandă seva de mesteacăn persoanelor care au afecțiuni ale ficatului. Și oamenii care au boli renale sau alte afecțiuni cronice trebuie să fie precauți și să nu consume sevă de mesteacăn fără acordul medicului curant.

Câtă sevă de mesteacăn poți bea zilnic?

Cantitatea uzuală când seva de mesteacăn este consumată intern, pentru persoanele fără probleme de sănătate, este de 200-300 ml pe zi. În curele de detoxifiere s-ar putea ajunge la 500 ml - 1 litru pe zi, timp de 2-3 săptămâni (primăvara este momentul ideal), dar recomandarea noastră este ca, dacă vrei să încerci o astfel de cură, să ceri mai întâi sfatul medicului de familie. Pentru început, ar fi bine să începi cu 100-150 ml pe zi și să crești treptat, ca să vezi cum reacționează organismul. Pentru a te bucura de beneficiile sevei de mesteacăn se recomandă consumul pe stomacul gol dimineața. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Exploring the potential of white birch sap: A natural alternative to traditional skin whitening agents with reduced side effects
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844024027464
Studiul „Exploring the potential of white birch sap: A natural alternative to traditional skin whitening agents with reduced side effects”, apărut în Heliyon, Volume 10, Issue 5, 15 March 2024, e26715, https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e26715, autori: Fan Liu et al.
Research Gate - The bioactive and mineral compounds in the birch sap collected in different type of habitats.
https://www.researchgate.net/publication/326317571_The_bioactive_and_mineral_compounds_in_the_birch_sap_collected_in_different_type_of_habitats
Studiul „The bioactive and mineral compounds in the birch sap collected in different type of habitats”, apărut în Baltic Forestry, 23(2), January 2017, autori: Grabek-Lejko, Dorota et al. 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0