Se pare ca femeile cu gingii sanatoase traiesc mai mult

Un alt motiv pentru a folosi ata dentara: Noile cercetari sugereaza ca gingivita este asociata cu decesul prematur la femeile in varsta.

„Este posibil ca femeile in varsta sa se confrunte cu un risc ridicat de deces din cauza afectiunilor parodontale” a precizat autorul studiului, Michael LaMonte, intr-un comunicat de presa in revista American Heart Association. LaMonte este profesor asociat in cadrul departamentului de epidemiologie al Universitatii Buffalo, din New York. Studiul a fost publicat pe 29 martie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un medic cardiolog sustine ca studiul ridica o problema interesanta.„Igiena dentara reprezinta o parte importanta din starea de sanatate generala a pacientilor nostri, poate ca acest studiu ne va determina sa cercetam mai indeaproape impactul direct pe care il are asupra inimii”, a spus dr. Rachel Bond, director asociat al departamentului Women’s Heart Health al Spitalului Lenox Hill din New York.

 

 

Potrivit informatiilor furnizate de cercetatori, gingivita afecteaza aproape doua treimi din adultii americani cu varsta mai mare de 60 de ani. Pierderea completa a dintilor afecteaza aproape o treime dintre adultii americani cu varsta mai mare de 60 de ani, care de cele mai multe ori, se datoreaza gingivitei.

Afecteaza sanatatea precara a gingiilor durata de viata?  Pentru a stabili acest lucru, echipa condusa de LaMonte a monitorizat datele de la 57.000 de femei cu varsta mai mare de 55 de ani. Pe parcursul a aproape sapte ani, peste 3.800 de femei au decedat, dintre care 3.589 de cazuri s-au datorat bolilor cardiace.

Potrivit cercetarilor, gingivita a fost asociata cu un risc de deces, de orice cauza, cu 12% mai mare. Unele femei aveau o sanatate dentara precara, pierzandu-si toti dintii pe parcursul studiului. Aceste femei s-au confruntat si cu factori de risc ridicati asociati bolilor cardiace, erau mai putin educate si nu mergeau des la dentist. Potrivit cercetarilor, riscul de deces de orice cauza a fost cu 17% mai mare. Cu toate acestea, nu s-a stabilit nicio legatura intre gingivita sau pierderea dintilor si riscul crescut de deces din cauza unei boli cardiace, au mai adaugat cercetatorii.

Dupa revizuirea constatarilor, Bond a subliniat ca nu exista o legatura directa sigura intre gingivita si bolile cardiace. „Desi acest studiu propune un subiect interesant de discutii, nu este conceput pentru a stabili o relatie de tip cauza-efect” a punctat aceasta. Prin urmare, daca aveti mai multe probleme dentare, „nu inseamna ca sunt predispusi sa faceti infarct” a precizat aceasta.

Dr. Ronald Burakoff este presedintele sectiei de stomatologie a Spitalului Universitar North Shore din Manhasset, New, York. Acesta sustine ca numarul mare de participanti contribuie la validarea constatarilor studiului, dar a fost de acord cu spusele lui Bond, conform carora studiul demonstreaza doar o asociere.„Sunt necesare mai multe studii pentru a stabili daca afectiunile parodontale reduc mortalitatea in randul femeilor la menopauza, care sa le permita cercetatorilor sa stabileasca o relatie directa de tip cauza-efect” a mai spus Burakoff.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Totusi, este posibil ca igiena orala sa aiba un anumit impact asupra starii de sanatate generale, a adaugat acesta.„Probabil ca cel mai important mesaj pentru femeile la menopauza este ca o igiena orala sanatoasa poate contribui la evitarea unui deces prematur” a precizat Burakoff.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0