Roinița: ce proprietăți are planta și cum te ajută ceaiul și alte remedii?

Roinița este o plantă perenă care are un miros puternic de lămâie. Denumirea științifică este Melissa officinalis, așa că uneori mai este numită și melisă. Ea provine din aceeași familie cu menta și are numeroase beneficii pentru sănătate.

Cele mai folositoare părți ale plantei sunt frunzele. Roinița, ca supliment alimentar, se găsește sub formă de capsule, tablete, pulbere și tincturi. De asemenea, poți folosi frunzele de roiniță cu aromă de lămâie pentru a prepara un ceai, pentru a da savoare preparatelor culinare și pentru a ține la distanță insectele. Beneficiile plantei de roiniță nu se opresc aici, iar aceasta este folosită în multe țări în scop medicinal.

Creează-ţi cont in Universul DOC

Roinița poate avea un efect protector împotriva problemelor inimii și ale ficatului

Două mecanisme extrem de studiate ale remediilor din roiniță sunt legate de capacitatea acestei plante de a proteja inima și ficatul. Un studiu¹ pe animale a arătat că uleiul esențial de roiniță poate, de fapt, să scadă valoarea trigliceridelor și, totodată, poate să îmbunătățească sinteza colesterolului în ficat. 

De asemenea, s-a arătat că inhalarea uleiului esențial de roiniță poate reduce unii dintre factorii care pot duce la o dezvoltare perpetuă a celulelor canceroase hepatice. Uleiurile esențiale se pot inhala respirând direct din recipient sau se pun câteva picături într-un vas cu apă fierbinte și se respiră deasupra acestuia 5 minute.

Roinița poate scădea tensiunea arterială

Un alt beneficiu al remediilor din roiniță are legătură tot cu sănătatea cardiovasculară, oamenii de știință afirmând că planta ar putea fi capabilă să protejeze inima de diverse tipuri de leziuni sau degradări. Într-un studiu² pe animale, realizat în 2016, acestora li s-a administrat un extract din roiniță, care a dus la o reducere a ritmului cardiac și la o scădere a tensiunii arteriale. Când a fost administrată în doze mai mici, a indicat o rezistență față de anumite afectări sau degradări ale mușchiului inimii.

Roinița, un aliat natural cu proprietăți antivirale

Extractul de roiniță ar putea avea un efect antiviral asupra virusului herpes simplex, spun oamenii de știință. Un studiu³ a indicat faptul că uleiul de roiniță împiedică virusul care provoacă herpesul să penetreze celulele. Persoanele care vor să folosească acest remediu din roiniță ar trebui să aplice uleiul diluat pe leziunea cauzată de virusul herpes simplex, cu un bețișor steril de urechi, de trei sau de patru ori pe zi, pentru a obține rezultate.

Roinița poate ajuta în caz de insomnie și alte tulburări ale somnului

Combinația de roiniță cu valeriană poate să ajute la calmarea stărilor de neliniște și la atenuarea unor tulburări de somn, precum insomnia. Oamenii de știință au descoperit în cadrul unor cercetări mai vechi o atenuare cu 70-80% a simptomelor (stări de neliniște, dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormit) în cazul copiilor cărora li s-a administrat o doză combinată din cele două plante. 

Atât cercetătorii, cât și părinții copiilor care au participat la studiu au raportat că roinița li se pare o opțiune bună sau chiar foarte bună de tratament, însă chiar și așa, oamenii de știință spun că sunt necesare mai multe cercetări pentru a valida aceste rezultate.

Dacă suferi de insomnie ori îți este greu să adormi, poți să apelezi la un medic fitoterapeut, care îți va da mai multe informații despre remediile cu roiniță. De exemplu, poți bea o cană de ceai de roiniță cu valeriană, înainte de culcare. Sau poți  lua în calcul administrarea unui supliment alimentar pe bază de roiniță și valeriană.

Uleiul de roiniță ar putea fi un aliat și pentru diabetici

Uleiul esențial de Melissa officinalis ar putea ajuta persoanele cu glicemia mare, potrivit unor cercetări in vitro. Savanții au descoperit că uleiul esențial de roiniță a ajutat celulele să consume glucoza. 

Roinița poate trata stările de greață

Având în vedere că are un impact asupra sistemului digestiv, roinița poate să ajute și la ușurarea stărilor de greață. O analiză a mai multor studii efectuate asupra proprietăților roiniței a concluzionat că planta poate fi utilă în tratarea simptomelor gastrointestinale, cum ar fi greața. 

Multe dintre studii, însă, au avut în vedere roinița folosită în combinație cu alte plante medicinale, așa că dacă te confrunți cu stări de greață, întreabă medicul dacă un ceai de roiniță te-ar putea ajuta. În cazul în care medicul îți spune că nu este contraindicat, poți bea o cană de ceai de roiniță la primele semne ale stării de greață.

Cum prepari ceaiul de roiniță?

Taie câteva frunze proaspete de roiniță, evitându-le pe cele îngălbenite, decolorate sau care prezintă urme de mucegai, clătește-le bine și usucă-le cu un prosop de hârtie. Toarnă 250 ml de apă fierbinte într-o cană, peste o lingură de frunze, acoperă și lasă la infuzat pentru aproximativ cinci minute. Ceaiul se bea cu o jumătate de oră înainte de masă. De asemenea, poți prepara ceaiul din frunze uscate, luate de la un magazin naturist. Doar că în acest caz vei lăsa să se infuzeze 15 minute.

Ce efecte secundare poate avea roinița?

Roinița este considerată sigură pentru utilizarea pe termen scurt. Nu se recomandă utilizarea pe termen mai lung și nici administrarea unor doze mai mari decât cele recomandate. Efectele secundare pot include dureri de cap, amețeli, greață, balonare, flatulență, vărsături, indigestie, dureri de stomac, urinare dureroasă, anxietate și agitație. 

Roinița poate încetini coagularea sângelui, deci se recomandă să se oprească folosirea remediilor cu această plantă cu cel puțin cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală, pentru a evita sângerările excesive.

Extractele și suplimentele cu roiniță ar trebui evitate de copii, femei însărcinate și mame care alăptează - nu se vor folosi decât la recomandarea expresă a medicului.

În ceea ce privește interacțiunile medicamentoase, roinița poate avea un efect sedativ dacă este combinată cu alcool, cu tratamente pentru somn fără prescripție medicală sau sedative pe bază de prescripție medicală, cum ar fi clonazepam, lorazepam, fenobarbital și zolpidem.

Roinița poate interacționa și cu alte medicamente, inclusiv:

  • Medicamente pentru tiroidă, cum ar fi levotiroxina
  • Diluanți ai sângelui, precum warfarina sau clopidogrelul
  • Medicamente pentru glaucom, precum  travoprost
  • Medicamente pentru chimioterapie precum tamoxifen și irinotecan.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Melissa officinalis essential oil reduces plasma triglycerides in human apolipoprotein E2 transgenic mice by inhibiting sterol regulatory element-binding protein-1c-dependent fatty acid synthesis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22279139/
1. Studiul „Melissa officinalis Essential Oil Reduces Plasma Triglycerides in Human Apolipoprotein E2 Transgenic Mice by Inhibiting Sterol Regulatory Element-Binding Protein-1c–Dependent Fatty Acid Synthesis”, apărut în The Journal of Nutrition, 2012 Mar;142(3):432-40. doi: 10.3945/jn.111.152538, autori Hee-Jin Jun et al.
Pub Med - The effects of Melissa officinalis (lemon balm) pretreatment on the resistance of the heart to myocardial injury
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26457827/
2. Studiul „The effects of Melissa officinalis (lemon balm) pretreatment on the resistance of the heart to myocardial injury”, apărut în Pharmaceutical biology; 2016;54(6):1005-13. doi: 10.3109/13880209.2015.1091845, autori: Siyavash Joukar et al.
Pub Med - Melissa officinalis extract inhibits attachment of herpes simplex virus in vitro
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22377592/
3. Studiul „Melissa officinalis extract inhibits attachment of herpes simplex virus in vitro.", apărut în Chemotherapy; 2012;58(1):70-7. doi: 10.1159/000335590, autori: Akram Astani et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0