Roinița: ce proprietăți are planta și cum te ajută ceaiul și alte remedii?

1. Roiniță (melisă): beneficii
   a. Roinița poate avea un efect protector împotriva problemelor inimii și ale ficatului
   b. Roinița poate scădea tensiunea arterială
   c. Roinița, un aliat natural cu proprietăți antivirale
   d. Roinița poate ajuta în caz de insomnie și alte tulburări ale somnului
   e. Roinița ar putea fi un aliat și pentru diabetici
   f. Roinița poate trata stările de greață
2. Cum prepari un ceai de roiniță și un macerat uleios?
3. Ce efecte secundare poate avea roinița?
4. Cine nu ar trebui să ia remedii cu roiniță?

Recomandările Experților DOC

Roiniță (melisă): beneficii

Roinița este o plantă perenă care are un miros puternic de lămâie. Denumirea științifică este Melissa officinalis, așa că uneori mai este numită și melisă. Planta provine din aceeași familie cu menta și are numeroase beneficii pentru sănătate. Un studiu recent a concluzionat că efectele farmacologice ale extractelor de roiniță „sunt atribuite în principal prezenței unor cantități mari de compuși polifenolici, cum ar fi efectele antioxidante, antimicrobiene, antiproliferative și citotoxice”.

Cele mai folositoare părți ale plantei de melisă sunt frunzele. Roinița, ca supliment alimentar, se găsește sub formă de capsule, tablete, pulbere și tincturi. De asemenea, poți folosi frunzele cu aromă de lămâie pentru a prepara un ceai de roiniță, pentru a da savoare preparatelor culinare și pentru a ține la distanță insectele. Beneficiile plantei de roiniță nu se opresc aici, iar aceasta este folosită în multe țări în scop medicinal. Așadar, discutăm în articol despre roiniță și ce beneficii are, dar și despre efecte secundare și contraindicații.

Creează-ţi cont in Universul DOC

Roinița poate avea un efect protector împotriva problemelor inimii și ale ficatului

Două mecanisme extrem de studiate ale remediilor din roiniță sunt legate de capacitatea acestei plante de a proteja inima și ficatul. Un studiu pe animale a arătat că uleiul esențial de roiniță poate, de fapt, să scadă valoarea trigliceridelor și, totodată, poate să îmbunătățească sinteza colesterolului în ficat. 

De asemenea, s-a arătat că inhalarea uleiului esențial de roiniță poate reduce unii dintre factorii care pot duce la o dezvoltare perpetuă a celulelor canceroase hepatice. Uleiurile esențiale se pot inhala respirând direct din recipient sau se pun câteva picături într-un vas cu apă fierbinte și se respiră deasupra acestuia 5 minute.

Roinița poate scădea tensiunea arterială

Când vorbim de roiniță și ce beneficii are, o altă calitate a remediilor are legătură tot cu sănătatea cardiovasculară, oamenii de știință afirmând că planta ar putea fi capabilă să protejeze inima de diverse tipuri de leziuni sau degradări. Într-un studiu pe animale, acestora li s-a administrat un extract din roiniță, care a dus la o reducere a ritmului cardiac și la o scădere a tensiunii arteriale. Când a fost administrată în doze mai mici, melisa a indicat o rezistență față de anumite afectări sau degradări ale mușchiului inimii.

Roinița, un aliat natural cu proprietăți antivirale

Extractul de roiniță ar putea avea un efect antiviral asupra virusului herpes simplex, spun oamenii de știință. Un studiu a indicat faptul că uleiul de roiniță împiedică virusul care provoacă herpesul să penetreze celulele. Persoanele care vor să folosească acest remediu din roiniță ar trebui să aplice uleiul diluat pe leziunea cauzată de virusul herpes simplex, cu un bețișor steril de urechi, de trei sau de patru ori pe zi, pentru a obține rezultate.

Roinița poate ajuta în caz de insomnie și alte tulburări ale somnului

Combinația de roiniță cu valeriană poate să ajute la calmarea stărilor de neliniște și la atenuarea unor tulburări de somn, precum insomnia. Oamenii de știință au descoperit în cadrul unor cercetări mai vechi o atenuare cu 70-80% a simptomelor (stări de neliniște, dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormit) în cazul copiilor cărora li s-a administrat o doză combinată din cele două plante. Atât cercetătorii, cât și părinții copiilor care au participat la studiu au raportat că melisa li se pare o opțiune bună sau chiar foarte bună de tratament, însă chiar și așa, oamenii de știință spun că sunt necesare mai multe cercetări pentru a valida aceste rezultate.

Dacă suferi de insomnie ori îți este greu să adormi, poți să apelezi la un medic fitoterapeut, care îți va da mai multe informații despre remediile cu roiniță. De exemplu, poți bea o cană cu ceai de roiniță cu valeriană, înainte de culcare. Sau poți  lua în calcul administrarea unui supliment alimentar pe bază de roiniță și valeriană.

Roinița ar putea fi un aliat și pentru diabetici

Uleiul esențial de Melissa officinalis ar putea ajuta persoanele cu glicemia mare, potrivit unor cercetări in vitro. Savanții au descoperit că uleiul esențial de roiniță a ajutat celulele să consume glucoza. 

Roinița poate trata stările de greață

Având în vedere că are un impact asupra sistemului digestiv, roinița poate să ajute și la ușurarea stărilor de greață. O analiză a mai multor studii efectuate asupra proprietăților roiniței a concluzionat că planta poate fi utilă în tratarea simptomelor gastrointestinale, cum ar fi greața. 

Multe dintre studii, însă, au avut în vedere roinița folosită în combinație cu alte plante medicinale, așa că dacă te confrunți cu stări de greață, întreabă medicul dacă un ceai de roiniță te-ar putea ajuta. În cazul în care medicul îți spune că nu este contraindicat, poți bea o cană de ceai de roiniță la primele semne ale stării de greață.

Cum prepari un ceai de roiniță și un macerat uleios?

Pentru a face un ceai de roiniță, taie câteva frunze proaspete, evitându-le pe cele îngălbenite, decolorate sau care prezintă urme de mucegai, clătește-le bine și usucă-le cu un prosop de hârtie. Toarnă 250 ml de apă fierbinte într-o cană, peste o lingură de frunze, acoperă și lasă la infuzat pentru aproximativ cinci minute. Ceaiul se bea cu o jumătate de oră înainte de masă. De asemenea, poți prepara ceai de roiniță din frunze uscate, luate de la un magazin naturist. Doar că în acest caz vei lăsa să se infuzeze 15 minute.

Poți face acasă și un macerat uleios de roiniță. Ai nevoie de frunze proaspete de roiniță (ideal culese dimineața, când planta e mai bogată în uleiuri volatile) și ulei vegetal de calitate (ulei de măsline extravirgin, de jojoba sau de migdale dulci). 

Spală frunzele și lasă-le să se zvânte complet - este esențial să nu rămână apă pe ele, altfel există risc de mucegai. Rupe frunzele în bucăți mai mici și pune-le într-un borcan de sticlă curat și uscat, umplând cam 2/3 din borcan. Toarnă uleiul ales peste frunze, cât să le acopere complet. Închide borcanul și lasă-l la macerat într-un loc cald și însorit (cum ar fi pe unpervaz) timp de 2-3 săptămâni. Agită borcanul zilnic.

După această perioadă, strecoară uleiul printr-o sită fină sau tifon și transferă-l într-o sticlă de culoare închisă, păstrată la rece și întuneric. Acest ulei e bun pentru masaj, pentru calmarea pielii iritate sau ca bază în diverse unguente, având proprietăți relaxante, ușor antiseptice și antiinflamatoare.

Ce efecte secundare poate avea roinița?

Roinița este considerată sigură pentru utilizarea pe termen scurt. Nu se recomandă utilizarea pe termen mai lung și nici administrarea unor doze mai mari decât cele recomandate. Efectele secundare pot include dureri de cap, amețeli, greață, balonare, flatulență, vărsături, indigestie, dureri de stomac, urinare dureroasă, anxietate și agitație. 

Roinița poate încetini coagularea sângelui, deci se recomandă să se oprească folosirea remediilor cu această plantă cu cel puțin cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală, pentru a evita sângerările excesive.

În ceea ce privește interacțiunile medicamentoase, roinița poate avea un efect sedativ dacă este combinată cu alcool, cu tratamente pentru somn fără prescripție medicală sau sedative pe bază de prescripție medicală, cum ar fi clonazepam, lorazepam, fenobarbital și zolpidem.

Roinița poate interacționa și cu alte medicamente, inclusiv:

  • Medicamente pentru tiroidă, cum ar fi levotiroxina
  • Diluanți ai sângelui, precum warfarina sau clopidogrelul
  • Medicamente pentru glaucom, precum travoprost
  • Medicamente pentru chimioterapie precum tamoxifen și irinotecan.

Cine nu ar trebui să ia remedii cu roiniță?

Remediile cu roiniță, deși sunt considerate în general sigure și bine tolerate, pot avea unele contraindicații și pot interacționa cu anumite afecțiuni sau medicamente. Persoanele care suferă de hipotiroidie ar trebui să evite administrarea frecventă sau de lungă durată a roiniței, deoarece aceasta poate reduce activitatea glandei tiroide și poate agrava simptomele bolii.

De asemenea, cum am spus, roinița are efect sedativ, așa că nu este recomandată în combinație cu alte medicamente sau suplimente cu efect calmant, deoarece poate potența somnolența și încetini reacțiile. 

Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să consulte medicul înainte de a folosi roiniță, întrucât nu există suficiente studii privind siguranța ei în aceste perioade. De asemenea, copiilor nu ar trebui să li se dea remedii din roiniță fără acordul pediatrului! Unele cercetări arată efecte pozitive ale roiniței la copiii cu tulburări de somn, dar e necesar ca părintele să discute mai întâi cu medicul pediatru al copilului.

În cazuri rare, pot apărea reacții alergice la melisă, mai ales la persoanele sensibile la plante din familia mentei. 

De asemenea, oamenii care urmează tratamente pentru afecțiuni psihice, epilepsie sau tulburări hormonale ar trebui să discute cu medicul înainte de a introduce roinița în regimul lor, pentru a evita posibile interacțiuni nedorite.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
MDPI - Clinical Efficacy and Tolerability of Lemon Balm (Melissa officinalis L.) in Psychological Well-Being: A Review
https://www.mdpi.com/2072-6643/16/20/3545
Studiul „Clinical Efficacy and Tolerability of Lemon Balm (Melissa officinalis L.) in Psychological Well-Being: A Review”, apărut în Nutrients 2024, 16(20), 3545; https://doi.org/10.3390/nu16203545, autori: Imogen Maria Mathews et al.
PMC - Melissa officinalis: Composition, Pharmacological Effects and Derived Release Systems—A Review
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8998931/
Studiul „Melissa officinalis: Composition, Pharmacological Effects and Derived Release Systems—A Review”, apărut în Int J Mol Sci. 2022 Mar 25;23(7):3591. doi: 10.3390/ijms23073591, autori: Gabriela Petrisor et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0