Remedii naturale pentru greata din timpul sarcinii

Grețurile sunt un simptom des întâlnit în cele 9 luni de sarcină, iar faptul că nu este permisă administrarea medicamentelor nu ușurează cu nimic situația viitoarelor mămici. Greața din timpul sarcinii este declanșată de dereglările hormonale care au loc în această perioadă.

Există, însă, o mulțime de alternative naturale pentru medicamentele antivomitive, la care femeile însărcinate pot apela pentru a reduce senzația de greață și pentru a preveni vărsăturile.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce apare greața în timpul sarcinii

Specialiștii nu știu sigur ce cauzează grețurile matinale, însă mulți medici sunt de părere că grețurile de dimineață sunt influențate de gonadotropina corionică umană (hCG), hormonul de sarcină care se găsește într-o cantitate foarte mare în  în timpul sarcinii, mai exact în primul trimestru. În plus, se pare că nivelurile ridicate de hCG, cât și estrogenul pot modifica simțul mirosului și gustului unei femei însărcinate, provocând, la rândul său, greață

În cazuri rare, grețurile matinale pot duce la instalarea semnelor de deshidratare și pierderea de electroliți sau chiar o pierdere semnificativă în greutate întrucât gravida nu poate mânca sau bea din cauza vărsăturilor persistente. 

În acest caz, se pune diagnosticul de hiperemesis gravidarum. Dacă faci parte din categoria gravidelor cu greață și vărsături severe, ia legătura cu medicul care îți monitorizează sarcină, întrucât deshidratarea severă îți poate pune viața în pericol. Fluidele intravenoase și medicamentele pot fi necesare temporar dacă ai hiperemesis gravidarum.

Vestea bună este că hiperemesis gravidarum nu este ceva foarte obișnuit, afectând doar 0,2%- 5% dintre sarcini. Cu toate acestea, chiar și accesele ușoare sau moderate de greață și vărsături în timpul sarcinii îți pot afecta cu adevărat viața. 

Grețurile matinale debutează de obicei între 4 și 8 săptămâni de sarcină și continuă până la 14 sau 16 săptămâni. 

Cum poți ameliora greața din timpul sarcinii

Greața și vărsăturile în sarcină pot apărea în orice moment al zilei, chiar dacă sunt adesea numite „grețuri matinale”. Greața și vărsăturile în sarcină, de obicei, nu dăunează fătului, dar îți pot afecta viața, inclusiv capacitatea de a lucra sau de a îți desfășura activitățile zilnice normale. Există opțiuni de tratament sigure care te pot ajuta să te simți mai bine și care împiedică agravarea simptomelor. 

În primul rând, trebuie să îți schimbi modul în care mănânci. Ideal ar fi să mănânci în cantități mai mici și mai des, pentru că mesele copioase ți-ar putea declanșa și accentua aceste stări de greață în sarcină. Apoi, alege cu grijă alimentele pe care le mănânci. Produsele procesate, bogate în grăsimi și foarte condimentate pot declanșa, de asemenea, stări de greață în sarcină. Mergi la sigur cu alimente precum paștele, cartofii ori orezul.

Dimineața:

  • Acordă-ți suficient timp pentru a te da jos din pat. Dacă de obicei te trezești la ora 6:00, setează-ți alarma la ora 5:00. Indicat ar fi să ai lângă pat câțiva biscuiți, astfel încât să ronțăi ceva imediat ce te trezești. Biscuiții pot avea un conținut ridicat de sare, așa că fii atentă la aportul de sodiu, mai ales în timpul sarcinii. Cantitatea zilnică recomandată de sodiu este de 2.300 de miligrame pentru femeile sănătoase.  

La prânz: 

  • Mănâncă mese mici pe tot parcursul zilei pentru a evita să ți se facă foame prea des. Recomandat ar fi să iei cinci până la șase mese mici pe parcursul zilei, astfel încât stomacul să nu fie niciodată complet gol. Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) recomandă consumul de proteine, deoarece proteinele ajută la calmarea stomacului. 
  • Progesteronul încetinește viteza de trecere a alimentelor prin tractul digestiv. Pentru a preveni în continuare ca stomacul să fie prea plin sau prea gol, bea lichide cu o jumătate de oră înainte sau după masă și nu în timp ce iei masa. De asemenea, asigură-te că bei lichide pe tot parcursul zilei pentru a evita deshidratarea, pentru că și aceasta poate declanșa greața în timpul sarcinii.
  • Evită alimentele sau mirosurile care îți agravează greața.

Seara:

  • La cină, evită alimentele picante, grase și optează pentru cele care nu au un miros puternic. Mănâncă porții mici din anumite alimente simple, care să nu fie bogate în grăsimi, precum pâine, orez, paste.
  • Odihnește-te cât de mult poți. Acest lucru este important mai ales dacă trebuie să  trezești devreme dimineața. Cu toate acestea, NU trage un pui de somn imediat după masă, deoarece acest lucru poate accentua greața.
  • Cel mai important, mergi la culcare devreme! Ai nevoie de odihnă pentru a avea energia de a te trezi devreme și de a face totul din nou. Dacă se întâmplă să te trezești în miezul nopții pentru a merge la baie, încearcă să ronțăi ceva.

Presopunctura sau acupunctura

Aceste tehnici care folosesc presiune ușoară sau ace minuscule pentru a atinge anumiți centri nervoși din organism pot fi extrem de eficiente în tratarea stărilor de greață în sarcină.  Poți chiar să testezi o tehnică ușoară de presopunctură. Apasă ușor, dar ferm, cu trei degete podul palmei, chiar deasupra locului în care ți-ai lua pulsul la încheietura mâinii. Respiră adânc și continuă să ții apăsat timp de un minut sau mai mult, crescând treptat intensitatea până când simți un ușor disconfort. Senzația ar trebui să se simtă aproape ca un mini-masaj.

Și aromaterapia este, de asemenea, eficientă în ameliorarea stărilor de greață. Uleiurile esențiale eficiente în estomparea senzației de greață sunt: uleiul esențial de mentă, uleiul esențial de portocale, uleiul esențial de limetă, uleiul esențial de lămâie ori uleiul esențial de mandarină.

Ce ai putea mânca în sarcină ca să combați greața

  • Alimente reci (sendvișuri, legume crude, salată atunci când sunt pregătite corespunzător pentru a preveni listerioza (infecția cu Listeria monocytogenes)
  • Alimente fade (supă de pui, cartofi copți simpli)
  • Legume sau fructe 
  • Alimente bogate în vitamina B6
  • Alimente sau băuturi care conțin ghimbir - există dovezi care arată că ghimbirul poate reduce greața și vărsăturile.

Hidratează-te corespunzător

În sarcină, crește aportul obișnuit de lichide și asigură-te că bei cel puțin 10 pahare pline de apă în fiecare zi. Încearcă să bei lichide doar între mese - în mod ideal, cu cel puțin 30 de minute înainte sau după masă - deoarece o creștere a nivelului de progesteron în timpul sarcinii încetinește viteza cu care organismul digeră alimentele. Dacă trebuie să bei apă în timpul meselor, bea apă cu înghițituri mici. 

Smoothie-urile îți pot fi de mare atunci când nu poți mânca. Le poți obține din fructe și legume bogate în nutrienți. De asemenea, acestea pot neutraliza acizii din stomac și pot normaliza nivelul de zahăr din sânge.

Remedii naturale pentru greața din timpul sarcinii

Și plantele medicinale sunt de folos pentru femeile însărcinate atunci când se confruntă cu grețurile specifice lunilor de sarcină. Iată câteva plante eficiente în calmarea stări de greață în sarcină.

Ghimbirul 

Fie consumat ca atare, fie sub formă de ceai sau pus în limonadă, ghimbirul are efecte benefice asupra stării de rău specifice sarcinii.

Menta 

Și menta este eficientă în eliminarea senzației de greață și poate fi consumată fie sub formă de ceai, fie sub formă de ulei esențial sau chiar ca atare, prin mestecarea frunzelor. Și guma de mestecat cu aromă de mentă, fără zahăr, poate fi de ajutor atunci când greața nu îți dă pace.

Sucul de roșii cu zeamă de lămâie 

Un suc proaspăt de roșii, cu zeama de lămâie stoarsă în el, poate înlătura senzația de greață, prevenind vărsăturile.

Semințele de fenicul 

Poți mesteca semințele de fenicul pentru a scăpa de senzația de greață ori poți chiar să prepari un ceai din acestea. Pentru a prepara ceai din semințe de fenicul, pune o linguriță și jumătate de semințe de fenicul într-o cană, apoi toarnă apă fierbinte peste ele și acoperă cană cu o farfurioară. Lasă ceaiul să stea 10 minute și apoi consumă-l cald sau rece.

Cuburile din ceai

Dacă greața este atât de accentuată încât nu poți bea ceai, toarnă ceaiul în forme de gheață și consumă apoi cubul de gheață.

Frunzele de zmeură 

Și frunzele de zmeură sunt eficiente în tratarea senzației de greață. Acestea pot fi consumate sub formă de ceai.

Lămâie și miere

Amestecă 2 linguri de zeamă de lămâie cu 1 lingură de miere și dizolvă acest amestec într-un pahar cu apă. Consumă acest amestec cu înghițituri mici și greața va dispărea treptat.

Cartofii 

Cartoful absoarbe sucul gastric în exces, potolind greața ce apare din cauza acidității crescute. Consumă câteva cuburi de cartof fiert atunci când suferi de arsuri gastrice și greață. În situațiile în care greața și vărsăturile tale sunt severe și starea ta nu se îmbunătățește după ce ai încercat schimbările de mai sus, medicul tău ginecolog îți poate recomanda pe termen scurt un medicament antiemetic, care este sigur pentru a fi folosit în timpul sarcinii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
American Pregnancy Association - Morning Sickness Remedies
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/morning-sickness-remedies/
The American College of Obstetricians and Gynecologists - Morning Sickness: Nausea and Vomiting of Pregnancy
https://www.acog.org/womens-health/faqs/morning-sickness-nausea-and-vomiting-of-pregnancy
National Library of Medicine - Hyperemesis Gravidarum
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532917/#


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0