REGN-COV2, un cocktail de anticorpi care scade încărcătura virală la pacienții cu COVID-19

Casirivimab și imdevimab formează un nou cocktail de anticorpi monoclonali, studiat de compania de biotehnologie Regeneron pentru potențialul său atât de a trata pacienții cu COVID-19, cât și de a preveni infecția cu SARS-CoV-2.

REGN-COV2 este un cocktail de doi anticorpi monoclonali, casirivimab și imdevimab (cunoscuți și ca REGN10933 și REGN10987), conceput special pentru a bloca infectivitatea SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. Cei doi anticorpi puternici, neutralizatori de virusuri, care formează cocktailul, se leagă necompetitiv de domeniul critic de legare a receptorilor proteinei spike a coronavirusului, ceea ce diminuează capacitatea tulpinilor mutante de a scăpa de tratament și protejează împotriva variantelor de spike care au apărut în populația umană.

REGN-COV2 ar putea înlocui răspunsul imun natural 

Eforturile de cercetare ale companiei Regeneron legate de COVID-19 au demarat în primele luni ale anului 2020, când au început să se producă sute de anticorpi neutralizatori de virusuri la șoareci și să se identifice anticorpi cu performanțe similare de la supraviețuitorii umani ai bolii COVID-19. Până în iunie 2020, oamenii de știință au selectat cei mai puternici anticorpi, casirivimab (REGN10933) și imdevimab (REGN10987), pentru producție pe scară largă și studii clinice.

În septembrie și octombrie 2020, au fost anunțate date din studiul în curs de desfășurare care a inclus pacienți cu COVID-19 nespitalizați. S-a observat că acest cocktail de anticorpi a redus semnificativ încărcătura virală și nevoia de vizite medicale la pacienții cu forme de boală ușoare până la moderate. 

„Cel mai mare beneficiu de tratament a fost la pacienții care nu și-au inițiat propriul răspuns imun eficient, sugerând că REGN-COV2 ar putea oferi un substitut terapeutic pentru răspunsul imun natural. Acești pacienți au fost mai puțin susceptibili să elimine virusul pe cont propriu și au fost expuși unui risc mai mare de simptome prelungite. Suntem foarte încurajați de natura robustă și consecventă a acestor date inițiale, precum și de profilul emergent de siguranță bine tolerat”, a declarat la acel moment George D. Yancopoulos, președinte și ofițer științific șef al companiei Regeneron.

În decembrie 2020, compania a anunțat date inițiale încurajatoare dintr-un studiu efectuat pe pacienți spitalizați cu COVID-19, aflați pe oxigen cu debit redus. În ianuarie 2021, s-au raportat primele date provizorii pozitive din studiul asupra cocktailului de anticorpi ca instrument de prevenire a bolii COVID-19.

Cocktail-ul de anticorpi REGN-COV2 a redus încărcătura virală la persoanele infectate cu SARS-CoV-2

Rezultatele parțiale ale studiului¹ clinic au fost publicate în New England Journal of Medicine, în ianuarie 2021. În acest studiu de fază 1-3, dublu-orb, în curs de desfășurare, care a implicat pacienți nespitalizați cu COVID-19, au fost investigați anticorpi monoclonali complet umani, neutralizanți, împotriva proteinei spike a SARS-CoV-2, utilizată într-un cocktail combinat (REGN-COV2), pentru a reduce riscul apariției virusului mutant rezistent la tratament. 

Pacienții au fost repartizați aleatoriu (1: 1: 1) să primească placebo, 2,4 g de REGN-COV2 sau 8,0 g de REGN-COV2 și au fost caracterizați prospectiv la momentul inițial pentru răspuns imun endogen împotriva SARS-CoV-2 (anticorp seric pozitiv sau anticorp seric negativ). 

Punctele finale cheie au inclus modificarea medie ponderată în timp a încărcăturii virale de la momentul inițial, adică ziua 1, până în ziua 7 și procentul de pacienți cu cel puțin o vizită medicală legată de COVID-19 până în ziua 29.

În această analiză intermediară, cocktailul de anticorpi REGN-COV2 a redus încărcătura virală, cu un efect mai mare la pacienții al căror răspuns imun nu fusese încă inițiat sau care au avut o încărcătură virală ridicată la momentul inițial.Rezultatele de siguranță au fost similare în grupurile combinate de doze REGN-COV2 și în grupul placebo.

În 27 ianuarie 2021, Regeneron a anunțat că acest cocktail de anticorpi, casirivimab și imdevimab, neutralizează cu succes și tulpinile SARS-CoV-2 identificate în Marea Britanie și Africa de Sud. Acest lucru a fost observat atât de cercetătorii de la Regeneron, cât și de cei de la Universitatea Columbia, independent unii de alții.

Ambele echipe de cercetare au evaluat in vitro puterea de neutralizare a numeroși anticorpi COVID-19 (inclusiv a unora care au primit autorizație de urgență și a altora încă în curs de dezvoltare) împotriva diferitelor tulpini mutante ale coronavirusului. Deși unele terapii cu anticorpi nu mai erau eficiente împotriva noilor tulpini, cocktailul cu anticorpi REGN-COV2 a continuat să neutralizeze toate variantele.

Combinația de casirivimab și imdevimab, aprobată de FDA

Food and Drug Adminsitration (FDA) din SUA a acordat o autorizație de utilizare de urgență (EUA) pentru casirivimab și imdevimab administrate împreună, pentru tratamentul bolii COVID-19, în forme ușoare până la moderate.

Combinația de anticorpi este recomandată atât pentru adulți, cât și pentru copiii care cântăresc cel puțin 40 kg și care au cel puțin vârsta de 12 ani, care au rezultate pozitive ale testării virale directe a SARS-CoV-2 și care prezintă un risc crescut de a progresa spre o formă severă de COVID-19 și / sau spitalizare.

Casirivimab și imdevimab nu sunt autorizate pentru utilizare la pacienții spitalizați din cauza COVID-19 sau care necesită oxigen și nici pentru pentru persoanele care utilizează în prezent terapie cronică cu oxigen, din cauza unei comorbidități subiacente care necesită o creștere a debitului inițial de oxigen din cauza COVID-19. 

Beneficiile tratamentului cu casirivimab și imdevimab nu au fost observate la pacienții spitalizați care necesită oxigen cu debit mare sau ventilație mecanică cauzate de COVID-19. Anticorpii monoclonali sunt asociați cu rezultate clinice mai slabe la acești pacienți.

Cocktail-ul de anticorpi casirivimab-imdevimab, distribuit la nivel mondial

Guvernul SUA a făcut aprovizionarea inițială cu acest cocktail de anticorpi pentru utilizare la pacienții care nu sunt spitalizați cu COVID-19 și a declarat că va oferi aceste doze fără costuri pentru pacienți - deși instituțiile de asistență medicală pot percepe taxe legate de administrare.

Regeneron colaborează cu Roche pentru a crește oferta globală de casirivimab și imdevimab, cu o producție preconizată de cel puțin 2 milioane de doze de tratament pe an, începând chiar cu 2021. Compania Regeneron este responsabilă pentru dezvoltarea și distribuția tratamentului în SUA, iar Roche este în primul rând responsabil pentru dezvoltare și distribuție în afara SUA. 

Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a început o „revizuire continuă” a datelor privind REGN-COV2 în vederea posibilei autorizări pentru tratamentul și prevenirea COVID-19. EMA a început să evalueze primul lot de date despre medicament, provenite din studii de laborator și pe animale.

Regeneron și Roche și-au luat angajamentul de a pune cocktailul de anticorpi la dispoziția pacienților cu COVID-19 din întreaga lume și vor sprijini accesul tratamentului în țările cu venituri mici și medii mici prin donații de medicamente, care vor fi făcute în parteneriat cu diverse organizații de sănătate publică.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
REGENERON - Developing our Novel Anti-Viral Antibody Cocktail
https://www.regeneron.com/covid19
REGENERON - REGEN-COV™ ANTIBODY COCKTAIL IS ACTIVE AGAINST SARS-COV-2 VARIANTS FIRST IDENTIFIED IN THE UK AND SOUTH AFRICA
https://investor.regeneron.com/news-releases/news-release-details/regen-covtm-antibody-cocktail-active-against-sars-cov-2-variants
Pub Med - REGN-COV2, a Neutralizing Antibody Cocktail, in Outpatients with Covid-19
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33332778/
1. Studiul „REGN-COV2, a Neutralizing Antibody Cocktail, in Outpatients with Covid-19”, apărut în New England Journal of Medicine. 2021 Jan 21;384(3):238-251. doi: 10.1056/NEJMoa2035002, autori: David M Weinreich et al.
European Medicines Agency - EMA starts rolling review of REGN-COV2 antibody combination (casirivimab / imdevimab)
https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-starts-rolling-review-regn-cov2-antibody-combination-casirivimab-imdevimab


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0