Regimul alimentar în enterocolita acută cu Clostridium Difficile

Clostridium difficile (C. diff) este o bacterie ce poate cauza diaree severă, stări de greață, febră și crampe stomacale. Persoanele cele mai vulnerabile la infecția cu Clostridium Difficile sunt, de regulă, cele care urmează un tratament pe bază de antibiotice, copiii mici și vârstnicii.  

Principalul simptom al enterocolitei acute cu Clostridium Difficile este diareea severă, ceea ce poate duce la deshidratare și la incapacitatea organismului de a absorbi nutrienții din mâncare. Din acest motiv, regimul alimentar pe parcursul tratamentului, cât și după, este foarte important. 

În general, ceea ce mâncăm are un impact direct asupra sănătății noastre. La pacienții cu enterocolită acută cu Clostridium Difficile, care urmează un tratament, regimul alimentar recomandat este pe bază de alimente ușor digerabile și care pot ajuta în controlul diareei. În acest sens, experții în sănătate recomandă o dietă săracă în grăsimi și ingrediente cu digerare lentă, mai ales în timpul tratamentului și în perioada imediat după.  

Deshidratarea este, de asemenea, un simptom important al enterocolitei acute cu Clostridium Difficile și apare în urma diareei apoase. Prin urmare, consumul de lichide este esențial în recuperare. 
Nu în ultimul rând, alimentele bogate în probiotice joacă un rol important în dieta pacientului, ajutând la repopularea microbiomului intestinal cu bacterii benefice pentru organism. 

Malabsorbția nutrienților este, după cum spuneam mai devreme, un alt efect nociv al infecției cu Clostridium Difficile. Pe parcursul tratamentului și după, este important ca pacientul să consume alimente cu un aport nutritional mare, adică bogate în vitamine, potasiu, sodiu, magneziu și calciu. 

În ce constă un regim alimentar adecvat pentru pacientul enterocolită acută cu Clostridium Difficile? În timpul tratamentului se recomandă o alimentație potrivită pentru o recuperare mai rapidă. Iată câteva dintre elementele importante pe care aceasta trebuie să le conțină:

1. Probiotice

Probioticele sunt bacteriile benefice care fac parte din microbiomul gastrointestinal și pot lupta cu succes împotriva infecției cu Clostridium Difficile. Iaurturile și alimentele fermentate, cum ar fi murăturile, sunt surse foarte bune de culturi active de probiotice.  În plus, probioticele pot atenua diareea apoasă, prin echilibrarea florei bacteriene din tractul gastrointestinal. Aportul de probiotice poate fi preluat din alimente, dar și din suplimente. 

2. Lichide și alimente bogate în apă

Pentru a evita deshidratarea în urma diareei, este important ca pacientul să consume cât mai multe lichide și alimente bogate în apă, cum ar fi dovleceii, castraveții, roșiile, merele sau ardeii grași Supele clare pot fi, de asemenea, de ajutor. 

3. Alimente bogate în calciu

Calciul este un nutrient foarte important în procesul de recuperare și se regăsește, în special, în lactate. Dacă pacientul are intoleranță la lactoză, acestea pot fi înlocuite cu lapte de migdale sau de soia, care pot fi folosite în smoothie-uri. Suplimentele pe bază de calciu pot fi de ajutor, dar numai în cazul unei deficiențe. 

4. Alimente bogate în fibre și proteine

Fibrele solubile pot ajuta în eliminarea mai rapidă a infecției din organism. În acest sens, se recomandă consumul de fulgi de ovăz, linte, semințe de in și portocale; toate sunt bogate în fibre. 
Proteina ajută la recuperarea musculară și nu numai, deci e important ca regimul să conțină și alimente proteice ușor digerabile, cum ar fi ouăle, carnea de pui și cea de curcan. 

5. Legume

Legumele sunt bogate în vitamine și minerale și pot spori procesul de recuperare. Atenție, însă, nu se recomandă legumele crucifere pe perioada tratamentului și de recuperare după infecția cu Clostridium Difficile. Pacientul poate consuma, în schimb, sfeclă, fasole verde, dovlecei, castraveți și țelină. Acestea pot fi consumate în supe creme sau garnituri. 

6.  Alimente bogate în carbohidrați complecși

Carbohidrații complecși, regăsiți în cartofii dulci, banane sau orez, sunt benefici pentru că sunt ușor de digerat și oferă sațietate. 

Alimente de evitat

Este important să se evite alimente grele și bogate în grăsimi pe durata infecției, dar și în perioada imediat după, pentru că pot afecta stomacul deja sensibilizat de Clostridium Difficile și provoca balonare, crampe sau dureri. Iată care sunt alimentele de evitat:
-    Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles, conopida și varza românească
-    Legumele crude
-    Mâncărurile grase și/sau prăjite
-    Mâncărurile iuți și picante
-    Băuturile cu cofeină
-    Margarina
-    Alimentele și mâncărurile dense și grele, cum ar fi maioneza, carnea tocată sau fripturile
-    Alimentele ce conțin gluten (e posibil ca, odată cu enterocolita acută cu Clostridium Difficile, pacientul să devină alergic la gluten, pentru o perioadă)

Tratamentul pentru infecția cu Clostridium Difficile și alimentația

Tratamentul pentru Clostridium Difficile presupune, dacă e cazul, renunțarea la antibiotice și înlocuirea acestora cu alte medicamente, posibil cu altă clasă de antibiotice. Pentru a opri multiplicarea bacteriei în organism, medicul poate prescrie antibiotice în acest sens. Unele dintre acestea pot avea efecte secundare, precum dureri abdominale și stare de greață. Simptomele pot tăia din pofta de mâncare, motiv pentru care medicul poate recomanda un regim alimentar lichid pentru câteva zile.

În cazul copiilor mici, medicul poate sugera diverse remedii, cum ar fi soluțiile de rehidratare fără adaos de lactoză sau medicamente pentru reducerea disconfortului abdominal, cu ingrediente calmante, precum mentă, mușețel și extract de afine. 

În cazul pacienților cu forme severe sau recurente de Clostridium Difficile, se poate apela la alte forme de tratament, cum ar fi:
-    Intervenția chirurgicală (în cazuri grave, când unul sau mai multe organe interne sunt profund afectate)
-    Tratament cu enzime digestive (acestea pot ajuta în descompunerea și digerarea mai rapidă a alimentelor, dar și pentru o absorbție mai bună a nutrienților din mâncare. Unele tipuri de suplimente cu enzime digestive conțin și probiotice.) 
-    Transplantul fecal (procedură cu o rată foarte mare de succes, de peste 90%, ce poate fi utilizată în cazul pacienților care nu răspund la tratamentul cu antibiotice. Aceasta presupune inserarea de fecale de la donator, în colonul pacientului, prin intermediul unei clisme, iar scopul este de a restaura echilibrul bacterian și de a împiedica suprapopularea tractului digestiv cu Clostridium Difficile.)

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic – C. difficile infection
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/c-difficile/symptoms-causes/syc-20351691 

  
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0