

Radacina de nalba: beneficii, sugestie de consum si contraindicatii
Radacina de nalba: beneficii, sugestie de consum si contraindicatii
Radacina de nalba: beneficii, sugestie de consum si contraindicatii
Radacina de nalba are o serie de proprietati terapeutice precum combaterea infectiilor, stimularea digestiei si tratarea afectiunilor cutanate. Aceasta este folosita pentru efectele sale curative de mii de ani.
Nalba este o planta medicinala folosita de mai bine de 3000 de ani de catre poporul egiptean si cel grec. De asemenea, si in medicina ayurvedica, specifica poporului indian, radacina de nalba este apreciata pentru calitatile sale deosebite.
Nalba este un mucilagiu natural, ceea ce inseamna ca actioneaza precum fibrele si isi mareste totodata volumul atunci cand intra in contact cu apa. Radacina de nalba contine antioxidanti si aminoacizi de pret, extrem de benefici pentru organism.
Studiile arata ca substantele care se regasesc in nalba imbunatatesc functionarea mucoasei ce captuseste aparatul respirator, ameliorand o serie de afectiuni respiratorii.
Beneficii radacina de nalba
Amelioreaza tusea si grabeste vindecarea racelii – mucilagiul din radacina de nalba are proprietati antitusive, reducand totodata iritatia si inflamarea de la nivelul gatului. Tusea este ameliorata in urma consumului de radacina de nalba, la fel si durerea in gat.
Amelioreaza afectiunile gastrointestinale – intrucat este un mucilagiu natural, radacina de nalba reduce inflamatia de la nivelul peretilor stomacului si vindeca ulcerele. Acest mucilagiu creeaza un strat protector la nivelul tractului gastrointestinal.
Combate infectiile bacteriene – simptomele infectiilor (sensibilitate, inflamatie, senzatie de arsura) pot fi calmante cu ajutorul radacinii de nalba. Aceasta radacina are capacitatea de a ucide bacteriile si de a accelera procesul de vindecare. In tratarea infectiilor urinare, radacina de nalba este in mod deosebit recomandata. Consumul de nalba sporeste secretia de urina, fapt ce contribuie la eliminarea bacteriilor ce cauzeaza infectii.
Amelioreaza problemele digestive – refluxul gastroesofagian, diareea si constipatia pot fi combatute prin consumul de radacina de nalba.
Trateaza afectiunile cutanate – radacina de nalba poate fi folosita la nivel cutanat, pentru tratarea afectiunilor precum arsurile, ciupiturile de insecte, pielea deshidratata sau leziunile de orice natura. Mucilagiul de nalba inmoaie pielea, insa totodata are proprietati antiinflamatoare care accelereaza procesul de vindecare la nivelul pielii.
Combate retentia de apa in tesuturi – efectul diuretic al radacinii de nalba poate combate retentia de apa din tesuturi. Asadar, aceasta radacina poate ameliora balonarea, dar poate totodata sa stimuleze scaderea in greutate.
Cum sa consumi radacina de nalba
Poti consuma radacina de nalba sub forma de ceai. Pune radacina de nalba maruntita intr-un borcan, astfel incat sa il umpli pe sfert. Acopera apoi radacina de nalba cu apa calduta si inchide ermetic borcanul. Dupa 6 ore, vei observa ca apa devine galbuie. Strecoara lichidul pentru a indeparta radacina de nalba si consuma apoi ceaiul fie incalzit, fie rece.
Radacina de nalba se poate consuma si sub forma de pulbere, dupa ce este uscata si rasnita in prealabil.
Contraindicatii radacina de nalba
Radacina de nalba nu este recomandata pentru consum in perioada sarcinii si a alaptarii intrucat nu se cunosc efectele acesteia asupra fatului.
In cazul pacientilor care urmeaza un tratament pentru diabet se recomanda, de asemenea, evitarea radacinii de nalba pentru a preveni scaderea brusca a glicemiei.
Intrucat radacina de nalba poate afecta nivelul de zahar din sange, se recomanda evitarea acesteia si inainte/ dupa interventiile chirurgicale.
Sursa foto: Shutterstock