Radacina de nalba: beneficii, sugestie de consum si contraindicatii

Rădăcina de nalbă (Althaea officinalis) este folosită pentru efectele sale curative din cele mai vechi timpuri, pentru că are o serie de proprietăți terapeutice precum combaterea infecțiilor, stimularea digestiei și tratarea afecțiunilor cutanate.

Nalba este o plantă medicinală folosită din cele mai vechi timpuri de către poporul egiptean și cel grec. De asemenea, și în medicina ayurvedică, specifică poporului indian, rădăcina de nalbă este apreciată pentru calitățile sale deosebite. Nalba este un mucilagiu natural, ceea ce înseamnă că acționează precum fibrele și își mărește totodată volumul atunci când intră în contact cu apa. Rădăcina de nalbă conține mai multe substanțe care pot avea efecte benefice pentru organism.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce conține rădăcina de nalbă?

Rădăcina de nalbă conține o serie de substanțe cu potențiale beneficii pentru sănătatea umană. Printre aceste substanțe se numără:

  • Rădăcina de nalbă conține polizaharide, cum ar fi pectinele și alte tipuri de fibre solubile, care au proprietăți emoliente și antiinflamatorii.
  • Mucilagiile (substanțe gelifiante) sunt prezente în mod natural în rădăcina de nalbă și au proprietăți emoliente; formează un strat protector pe mucoasa tractului digestiv, contribuind la calmarea iritațiilor și la reducerea inflamației.
  • Rădăcina de nalbă conține flavonoide, compuși cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Aceste substanțe pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la reducerea inflamației.
  • Taninurile sunt compuși cu proprietăți astringente și antiinflamatorii, care pot contribui la reducerea inflamației și la stimularea vindecării mucoaselor.
  • Rădăcina de nalbă conține și o serie de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina C și calciul, care au roluri importante în menținerea sănătății și a funcțiilor normale ale organismului.

Ce spun studiile despre rădăcina de nalbă ca remediu?

Unele studii științifice au arătat că substanțele care se regăsesc în nalbă îmbunătățesc funcționarea mucoasei care căptușește aparatul respirator, fiind de folos într-o serie de afecțiuni respiratorii.

Într-un studiu de dată recentă se arată că extractul de rădăcină de nalbă conține polizaharide acide, în principal arabinani, glucani și arabinogalactani și că utilizarea orală a remediilor cu nalbă împotriva tusei uscate cauzată de iritația faringiană și a mucoasei este legată de proprietățile bio-adezive ale polizaharidelor la mucoasa epitelială, care protejează celulele de iritațiile mecanice și invazia microbiană.

Un alt studiu a implicat două sondaje prin care s-a testat părerea utilizatorilor legată de remediile cu nalbă. Pentru sondaje, au fost recrutați consumatori care cumpărau fie pastile, fie sirop din extractul apos de rădăcină de nalbă pentru a-și trata tusea uscată. Acestora li s-a cerut să completeze un chestionar care acoperă o durată de tratament de 7 zile, astfel încât cursul simptomelor să poată fi documentat și eficacitatea generală, tolerabilitatea și satisfacția evaluate. Rezultatele raportate de consumatori au arătat că remediile au avut un efect bun în ceea ce privește tratamentul simptomatic al iritației bucale sau faringiene și tusea uscată asociată cu un debut foarte rapid al efectelor, în majoritatea cazurilor în decurs de 10 minute. Tolerabilitatea a fost foarte bună (cu doar trei evenimente adverse minore corelate cu administrarea siropului).

Ce beneficii are rădăcina de nalbă?

E bine de înțeles din start că remediile din plante pot să funcționeze sau nu. Așadar, dacă ai auzit de persoane care și-au tratat diferite probleme cu rădăcină de nalbă, acest lucru nu înseamnă automat că și tu vei obține aceleași rezultate. Nalba poate avea unele beneficii, deci dacă dorești să încerci un astfel de remediu, îl poți încerca (ideal ar fi să ceri întâi sfatul medicului, la fel ca înainte de a lua orice fel de suplimente sau remedii fie ele și din plante), însă e bine de reținut că poate fi eficient sau nu.

Calmează tusea și grăbește vindecarea răcelii

Mucilagiul din rădăcina de nalbă are proprietăți antitusive, reducând totodată iritația și inflamarea de la nivelul gâtului, de aceea este un ingredient de bază în multe siropuri de tuse și pastile pentru gât. Tusea este calmată în urma consumului de rădăcină de nalbă, la fel și durerea în gât.

Combate infecțiile bacteriene

Simptomele infecțiilor (sensibilitate, inflamație, senzație de arsură) pot fi calmate cu ajutorul rădăcinii de nalbă. Nalba are capacitatea de a neutraliza bacteriile și de a accelera procesul de vindecare. În tratarea infecțiilor urinare, rădăcina de nalbă este în mod deosebit recomandată. Consumul de nalbă sporește secreția de urină, fapt care contribuie la eliminarea bacteriilor care cauzează infecții. Recomandarea noastră este ca atunci când există o infecție bacteriană, să mergi la medic pentru un tratament adecvat. Remediile din plante pot fi utile pentru calmarea unor simptome, dar nu ai nicio garanție că te vor vindeca.

Utilă în afecțiunile gastrointestinale

Întrucât este un mucilagiu natural, rădăcina de nalbă reduce inflamația de la nivelul pereților stomacului și ajută la tratarea ulcerelor. Rădăcina de nalbă are capacitatea de a forma un strat protector și de a calma mucoasele iritate în tractul digestiv. Așadar, substanțele gelifiante prezente în rădăcina de nalbă pot acționa ca un fel de pansament natural, acoperind și protejând mucoasele sensibile din tractul digestiv. Acest lucru poate fi util în tratarea iritațiilor, a ulcerelor sau a altor probleme gastrointestinale care implică inflamație și leziuni ale mucoasei. 

Ameliorează problemele digestive

Refluxul gastroesofagian și constipația pot fi combătute prin administrarea unor remedii cu rădăcină de nalbă. Consumul de rădăcină de nalbă poate avea un efect laxativ ușor, ajutând la ameliorarea constipației și la menținerea unui tranzit intestinal regulat. 

Tratează afecțiunile cutanate

Rădăcina de nalbă poate fi folosită la nivel cutanat, pentru tratarea afecțiunilor precum arsurile, ciupiturile de insecte, pielea deshidratată sau leziunile de orice natură. Mucilagiul de nalbă înmoaie pielea, însă totodată are proprietăți antiinflamatoare care accelerează procesul de vindecare la nivelul pielii.

Combate retenția de apă în țesuturi

Efectul diuretic al rădăcinii de nalbă poate combate retenția de apă din țesuturi. Așadar, nalba poate ameliora balonarea, dar poate totodată să stimuleze scăderea în greutate.

Cum să consumi rădăcina de nalbă?

Pune rădăcina de nalbă mărunțită într-un borcan, astfel încât să îl umpli pe sfert. Acoperă apoi rădăcina de nalbă cu apă călduță și închide ermetic borcanul. După aproximativ 6 ore, vei observa că apa a devenit gălbuie. Strecoară lichidul pentru a îndepărta rădăcina de nalbă și consumă-l apoi fie încălzit, fie rece. Rădăcina de nalbă se poate lua și sub formă de pulbere, după ce este uscată și râșnită în prealabil sau sub formă de tinctură. Sau, se poate fierbe o linguriță de plantă în 200 ml de apă timp de 5-10 minute, după care se lasă să se odihnească cel puțin o oră, apoi  se strecoară și se bea (nu mai mult de trei căni pe zi).

Contraindicații și efecte secundare pentru rădăcina de nalbă

Rădăcina de nalbă nu este recomandată pentru consum în perioada sarcinii și a alăptării, întrucât nu se cunosc efectele acesteia asupra fătului. În cazul pacienților care urmează un tratament pentru diabet se recomandă, de asemenea, evitarea rădăcinii de nalbă pentru a preveni scăderea bruscă a glicemiei. Întrucât rădăcina de nalbă poate afecta nivelul de zahăr din sânge, se recomandă evitarea acesteia și înainte sau după intervențiile chirurgicale.

Deși remediile din nalbă sunt în general inofensive, dacă sunt administrate conform indicațiilor, unele persoane pot fi sensibile la nalbă și pot dezvolta reacții alergice, cum ar fi erupții cutanate, mâncărime sau umflături. Este important să se monitorizeze semnele de reacții alergice și să se înceteze utilizarea dacă apare vreo reacție adversă. Consumul excesiv de rădăcină de nalbă poate provoca unele efecte digestive neplăcute, cum ar fi balonare, flatulență sau disconfort abdominal. De asemenea, consumul excesiv de rădăcină de nalbă poate afecta absorbția unor nutrienți, cum ar fi fierul și zincul, ceea ce ar putea duce la deficiențe nutriționale în timp.

Rădăcina de nalbă poate interacționa cu anumite medicamente, ceea ce ar putea afecta efectele acestora. Nalba poate reduce nivelurile de zahăr din sânge și poate interacționa cu medicamentele utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat, cum ar fi insulina sau medicamentele hipoglicemiante orale. Utilizarea concomitentă poate duce la scăderea excesivă a glicemiei, ceea ce poate necesita ajustarea dozei de medicament pentru diabet. Rădăcina de nalbă poate avea efecte anticoagulante, ceea ce înseamnă că poate subția sângele și poate crește riscul de sângerare, mai ales la persoanele care iau deja anticoagulante, cum ar fi warfarina sau aspirina.

Unele persoane care iau medicamente pentru hipertensiune arterială, cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) sau blocanții receptorilor angiotensinei II, ar putea experimenta o scădere prea mare a tensiunii arteriale atunci când utilizează concomitent rădăcină de nalbă, deoarece aceasta poate avea efecte vasodilatatoare. În plus, rădăcina de nalbă poate să aibă efecte sedative și să potențeze efectele medicamentelor sedative sau deprimante ale sistemului nervos central, cum ar fi benzodiazepinele, antihistaminicele sau narcoticele.

Există posibilitatea ca rădăcina de nalbă să interacționeze și cu alte medicamente, inclusiv cu anumite antibiotice, medicamente pentru inimă sau alte medicamente, prin diferite mecanisme de acțiune. Din aceste motive, este necesar ca pacientul care știe că ia diverse medicamente pentru bolile de care suferă să discute cu medicul înainte de a utiliza rădăcină de nalbă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dr. Axe - Marshmallow Root: The Ultimate Gut and Lung Protector
https://draxe.com/nutrition/marshmallow-root/
Frontiers in Pharmacology - Anti-inflammatory and Anti-oxidative Effects of Phytohustil® and Root Extract of Althaea officinalis L. on Macrophages in vitro
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7090173/
Studiul „Anti-inflammatory and Anti-oxidative Effects of Phytohustil® and Root Extract of Althaea officinalis L. on Macrophages in vitro”, apărut în Front Pharmacol. 2020; 11: 290. Published online 2020 Mar 17. doi: 10.3389/fphar.2020.00290, autori: Gabriel A. Bonaterra, Kevin Bronischewski, Pascal Hunold et al.
Pub Med - [Marshmallow Root Extract for the Treatment of Irritative Cough: Two Surveys on Users' View on Effectiveness and Tolerability]
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30064132/
Studiul „[Marshmallow Root Extract for the Treatment of Irritative Cough: Two Surveys on Users' View on Effectiveness and Tolerability]”, apărut în Complement Med Res. 2018;25(5):299-305. doi: 10.1159/000489560. Epub 2018 Aug 1, PMID: 30064132 DOI: 10.1159/000489560, autori: Careen Fink, Mathias Schmidt, Karin Kraft 

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0