Nalba mare poate atenua tusea uscată

Nalba mare este o plantă folosită din vechime pentru tratarea unor afecțiuni respiratorii și digestive și pentru atenuarea unor probleme ale pielii.

Nalba mare (Althaea officinalis) este o plantă perenă originară din Europa, vestul Asiei și nordul Africii, folosită ca remediu popular de mii de ani pentru tratarea afecțiunilor digestive, respiratorii și ale pielii. Presupusele sale puteri de tratament se datorează în parte mucilagului pe care îl conține. De obicei, se administrează sub formă de capsule, tinctură sau ceai ori se găsește ca ingredient în diverse siropuri de tuse sau în produse destinate îngrijirii pielii.

Nalba mare poate ajuta la tratarea tusei și a răcelii

Conținutul ridicat de mucilagii din această plantă o poate face un remediu util pentru tratarea tusei și răcelii. Un mic studiu¹ a constatat că un sirop de tuse pe bază de plante care conține și nalbă mare a fost eficient în atenuarea tusei cauzată de răceli, bronșită sau boli ale tractului respirator, cu formare de mucus. În 12 zile, toți cei 62 de participanți au înregistrat o îmbunătățire a simptomelor cu 86 până la 90%. Sunt necesare studii suplimentare pentru validarea acestor constatări.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Mod de utilizare: Se iau în fiecare zi 10 ml de sirop de tuse sau se bea ceai de nalbă mare.

Nalba mare poate contribui la atenuarea iritației pielii

Efectul antiinflamator al acestei plante poate ajuta, de asemenea, la atenuarea iritației pielii cauzată de furunculoză, eczeme și dermatite. O revizuire² din 2013 a unor studii a descoperit că utilizarea unui unguent care conține 20% extract de nalbă mare a redus iritația pielii. Cercetătorii au sugerat că această plantă stimulează anumite celule care au activitate antiinflamatoare. Sunt necesare, însă, mai multe cercetări pentru a confirma și a elabora aceste rezultate.

Mod de utilizare: Se aplică un unguent care conține 20% extract de nalbă mare pe zona afectată de 3 ori pe zi. E bine ca înainte de a folosi unguentul să faci un test pe o suprafață mică de piele, pentru a te asigura că nu ai reacții negative.

Nalba mare poate fi utilă în vindecarea rănilor

Nalba mare are acțiune antibacteriană care o poate face eficientă în vindecarea rănilor. Rezultatele unui studiu pe animale din 2015 sugerează că extractul de nalbă mare are potențialul de a trata infecțiile cu bacterii gram-pozitive - aceste bacterii sunt responsabile pentru peste 50% dintre infecțiile care apar. Se crede că remediul accelerează timpul de vindecare și reduce inflamația, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste descoperiri.

Mod de utilizare: Se aplică o cremă sau un unguent care conține extract de nalbă pe zona afectată de trei ori pe zi.

Nalba mare poate susține sănătatea generală a pielii

Nalba mare poate fi utilizată pentru a îmbunătăți aspectul pielii care a fost expusă radiațiilor ultraviolete: cu alte cuvinte, dacă ai stat prea mult în soare, aplicarea unei creme cu nalbă mare poate fi benefică. Deși unele cercetări de laborator din 2016 susțin utilizarea extractului de nalbă mare în formulările UV de îngrijire a pielii, încă mai sunt multe lucruri de aflat pe această temă.

Mod de utilizare: Se aplică o cremă, un unguent sau un ulei care conține extract de nalbă mare dimineața și seara, după expunerea la soare.

Nalba mare poate acționa ca un calmant

Un studiu³ din 2014 citează o serie de cercetări conform cărora nalba mare poate acționa ca un analgezic pentru calmarea durerii. Acest lucru poate face din această plantă o alegere bună pentru a calma afecțiunile care provoacă dureri sau iritații, cum ar fi durerea în gât.

Mod de utilizare: Se iau 2-5 ml de extract lichid de 3 ori pe zi, încă de la primul semn al oricărui disconfort.

Nalba mare poate funcționa ca diuretic

Nalba mare are, de asemenea, potențialul de a acționa ca un diuretic, sugerează unele cercetări. Diureticele ajută corpul să elimine excesul de lichid, ceea ce contribuie la curățarea rinichilor și a vezicii urinare. Alte cercetări sugerează că extractul poate sprijini sănătatea urinară generală. Un studiu din 2016 indică faptul că efectul liniștitor al remediului cu nalbă mare poate atenua iritațiile interne și inflamațiile din tractul urinar.Cercetări din 2015 sugerează, de asemenea, că efectul antibacterian al plantei ar purea fi util în tratarea infecțiilor tractului urinar.

Mod de utilizare: Se prepară un ceai simplu de nalbă mare adăugând o cană de apă clocotită peste 1 linguriță de rădăcină uscată. Se beau 3 căni de ceai pe zi.

Nalba mare poate contribui la digestie

Se pare că nalba mare are, de asemenea, potențialul de a trata o gamă largă de afecțiuni digestive, inclusiv constipația, arsurile la stomac și colicile intestinale. Unele cercetări din 2011 au constatat că extractul de flori de nalbă mare a demonstrat beneficii potențiale în tratarea ulcerelor gastrice la șobolani. Acțiunea anti-ulcer a fost observată după administrarea extractului timp de o lună. Mai multe cercetări sunt necesare pentru a extinde aceste descoperiri.

Mod de utilizare: Se iau 2-5 ml extract lichid de nalbă mare de 3 ori pe zi. 

Nalba mare poate ajuta la repararea mucoasei intestinale

Nalba mare poate ajuta la calmarea iritațiilor și inflamațiilor din tractul digestiv. Un studiu in vitro din 2010 a constatat că extractele apoase și polizaharidele din această plantă pot fi utilizate pentru tratarea mucoasei iritate. Cercetările sugerează că acel conținut de mucilagii din nalba mare creează un strat protector pe mucoasa tractului digestiv. Nalba mare poate stimula, de asemenea, celulele care susțin regenerarea țesuturilor. Sunt necesare, însă, cercetări suplimentare pentru a extinde aceste descoperiri.

Mod de utilizare: Se iau 2-5 ml de extract de nalbă mare de 3 ori pe zi. 

Nalba mare ar putea acționa ca antioxidant

Nalba mare are proprietăți antioxidante care ar putea proteja organismul de efectele radicalilor liberi. Cercetări din 2011 au arătat că extractul de nalbă mare este comparabil ca efect cu antioxidanții standard.

Mod de utilizare: Se iau 2-5 ml de extract de nalbă mare de 3 ori pe zi.

Deși în general sunt sigure pentru administrare, evită să iei remedii cu nalbă mare dacă ești însărcinată, alăptezi sau ai programată o operație în următoarele două săptămâni.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Karger - Open Trial to Assess Aspects of Safety and Efficacy of a Combined Herbal Cough Syrup with Ivy and Thyme
https://www.karger.com/Article/Abstract/88934
1. Studiul „Open Trial to Assess Aspects of Safety and Efficacy of a Combined Herbal Cough Syrup with Ivy and Thyme”, apărut în Komplementärmed Klass Naturheilkd 2005;12:328-332 https://doi.org/10.1159/000088934, autori: Büechi S. Et al.
Advances in Dermatology and Allergology - Medicinal plants used in treatment of inflammatory skin diseases
https://www.termedia.pl/Review-paper-Medicinal-plants-used-in-treatment-of-inflammatory-skin-diseases,7,20954,0,1.html
2. Studiul „Medicinal plants used in treatment of inflammatory skin diseases”, apărut în Derm Alergol 2013; XXX, 3: 170–177, DOI: https://doi.org/10.5114/pdia.2013.35620, Online publish date: 2013/06/20, autori: Renata Dawid-Pać
Science Direct - Identification of medicinal plants of Urmia for treatment of gastrointestinal disorders
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0102695X14000477?via%3Dihub
3. Studiul „Identification of medicinal plants of Urmia for treatment of gastrointestinal disorders”, apărut în Revista Brasileira de Farmacognosia Volume 24, Issue 4, July–August 2014, Pages 468-480, autori: MahmoudBahmani et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0