Papadia, planta-minune pentru sanatate

Păpădia este o plantă erbacee cu flori galbene, folosită pentru proprietățile sale terapeutice din cele mai vechi timpuri. Păpădia este folosită în stare crudă și uscată, atât pentru prepararea ceaiurilor și a salatelor, cât și a supelor, dar și sub formă de tinctură sau capsule de extract de păpădie.

Planta de păpădie (Taraxacum officinale) conține vitamine, minerale, terpenoide, acid cafeic și mulți alți compuși. Extractele de păpădie au fost studiate pe larg în ultimii ani pentru activitatea sa antidepresivă și antiinflamatoare. Rădăcina de păpădie conține și concentrații mari de inulină.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Păpădia este un presupus galactogog - adică stimulează secreția de lapte. Cu toate acestea, niciun studiu clinic valid științific nu susține această utilizare. Cu excepția vitaminelor și mineralelor, nu există date despre excreția oricăreia dintre componentele farmacologice active ale păpădiei în laptele matern sau despre siguranța și eficacitatea sa la mamele care alăptează sau la sugari. Păpădia este „în general recunoscută ca fiind sigură” ca aliment de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii (SUA).

Beneficii păpădie

Eficiența în tratarea bolilor de ficat – antioxidanții, vitamina C și luteină ajută ficatul să funcționeze așa cum trebuie și stimulează detoxifierea.

Diabet

Diabetul de tip 2 este tipul de diabet asociat cu factori de stil de viață, cum ar fi obezitatea, o dietă bogată în grăsimi și lipsa exercițiilor fizice. Boala se caracterizează prin niveluri anormal de ridicate ale glucozei din sânge (zahăr) care pot afecta mai multe organe.

Păpădia conține substanțe despre care se crede că contracarează aceste efecte, inclusiv acid cicoric,  taraxasterol, acid clorogenic etc. Studiile la șoareci au arătat că taraxasterolul poate reduce inflamația și poate îmbunătăți funcția ficatului (organul responsabil cu producerea și eliberarea glucozei ori de câte ori organismul are nevoie de energie). Procedând astfel, nivelul zahărului din sânge poate fi scăzut semnificativ. În ciuda constatărilor pozitive, același efect nu a fost încă observat la oameni.

Același lucru este valabil și pentru beneficiile păpădiei în tratarea obezității, unul dintre principalii factori care contribuie la diabet. Deși studiile au sugerat că o doză de 150 până la 300 de miligrame pe kilogram de greutate corporală (mg/kg) poate reduce obezitatea la șobolani, același lucru nu s-a observat la om 1.

Ajută la rezolvarea problemelor urinare 

Afecțiunile de la nivelul tractului urinar sunt vindecate mai repede cu ajutorul păpădiei. Fiind un excelent diuretic, păpădia elimină depozitele de toxine din tractul urinar. Proprietățile dezinfectante ale acestora inhibă și multiplicarea bacteriană.

Întărește oasele 

Păpădia este bogată în conținutul de calciu, despre care se știe că este esențial pentru menținerea oaselor sănătoase.

Menține pielea frumoasă

Păpădia are efecte antifungice și antimicrobiene așa că este ideală pentru tratarea problemelor de la nivelul pielii. Păpădia poate fi folosită pentru tratarea iritațiilor, a eczemelor sau a ciupiturilor de insecte. Având proprietăți diuretice și antioxidante, păpădia este eficientă și pentru tratarea acneei.

Te ajută să slăbești 

Păpădiile au un conținut redus de calorii, 4 căni de păpădii având nu mai mult de 100 de calorii. De asemenea, datorită proprietăților diuretice, păpădiile previn retenția de apă.

Reglează tensiunea arterială 

Tot proprietățile diuretice fac din păpădie un ingredient care reglează tensiunea arterială. Și conținutul de potasiu și fibre contribuie la menținerea tensiunii arteriale în parametri normali.
Reduce inflamația – păpădia este bogată în acizi grași, antioxidanți și fitonutrienți care reduc inflamația, umflăturile și durerile.

Extractul de păpădie, util în cancer

Un studiu experimental cu sisteme în vitro realizat de către cercetătorii de la Department of Biology, University of Ottawa, Canada a demonstrat chiar potențialul anticancer al unui extract apos de rădăcină de păpădie în mai multe modele de celule canceroase, fără toxicitate pentru celulele non-canceroase 2.  În acest studiu, s-a examinat eficiența de distrugere a celulelor canceroase  în modelele de celule canceroase de colon la animale.

Extractul de păpădie a indus moartea celulară programată selectiv în > 95% din celulele canceroase de colon, indiferent de statutul lor, după 48 de ore de tratament. Eficacitatea anti-cancer a acestui extract a fost confirmată în studii în vivo, deoarece administrarea orală de extract de păpădie a întârziat creșterea modelelor de xenogrefă de colon uman cu mai mult de 90%.  Analizele fitochimice ale extractului au arătat o compoziție complexă cu mai multe componente , inclusiv unele fitochimice bioactive cunoscute, cum ar fi α-amyrin, β-amyrin, lupeol și taraxasterol. Acest lucru a sugerat că acest extract natural ar putea implica și viza în mod eficient multiple vulnerabilități ale celulelor canceroase. Prin urmare, extractele de păpădie ar putea fi o alternativă anti-cancer netoxică și eficientă, instrumentală pentru reducerea apariției rezistenței la medicamente a celulelor canceroase.

Tratează anemia 

Cantitatea ridicată de fier și proteine din păpădie ajută la tratarea anemiei. Consumul de păpădie crudă este indicat pentru persoanele anemice, mai ales pe timp de primăvară.

Întărește sistemul imunitar 

Studiile făcute în ultimii ani au dovedit că păpădia întărește sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva microbilor și virusurilor.

Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă (RA) este formă autoimună de artrită în care sistemul imunitar își atacă propriile articulații. În timp, inflamația autoimună poate distruge treptat cartilajul protector și poate duce la deformarea articulațiilor și durerea cronică. Taraxasterolul este compusul din păpădie despre care se crede că reduce inflamația și protejează împotriva daunelor pe termen lung cauzate de poliartrita reumatoidă

Studiile la șoareci cu poliartrită reumatoidă indusă chimic au arătat că injectarea de taraxasterol a redus nivelurile unui marker inflamator cunoscut sub numele de prostaglandina E2 (PGE2) cu mai mult de 50% în comparație cu cei care au fost lăsați netratate. Cu toate acestea, nu este clar cât de puternic este efectul asupra poliartritei reumatoide pe termen lung sau dacă aceleași efecte ar putea fi observate la om.

Cum poți consuma păpădia

Toate părțile păpădiei sunt comestibile, fie că vorbim despre frunze, tulpină, floare sau rădăcină. Aroma păpădiei este în general amară, însă dacă culegi păpădiile la început de primăvară, aroma amară este foarte subtilă. De asemenea, atunci când este gătită, "opărită" în cazul supelor sau în salate, infuzie, în cazul ceaiurilor, păpădia își pierde din aroma amară. Pentru cei cărora le place gustul ușor amărui, este de preferat să adauge în salate, mai ales primăvara, când se găsește proaspătă la piață, tulpini și frunze de păpădie în salate ( în jur de 10 tulpini) pentru a beneficia de toate vitaminele și nutrienții acesteia. În afara sezonului, se recomandă ceaiul de păpădie, obținut din tulpini, frunze, flori și rădăcină plantei. 

Valori nutriționale 1 cană de păpădie

 • Calorii: 25
 • Sodiu: 23 mg
 • Potasiu: 218 mg
 • Carbohidrați: 5 g
 • Fibre dietetice: 7% din doza zilnică recomandată
 • Vitamina K: 535% din doza zilnică recomandată
 • Vitamina A: 111% din doza zilnică recomandată
 • Vitamina C: 32% din doza zilnică recomandată
 • Calciu: 10% din doza zilnică recomandată
 • Fier: 9% din doza zilnică recomandată
 • Magneziu: 5% din doza zilnică recomandată 

Tinctura de păpădie

Fie că îți prepari singur tinctura de păpădie sau o cumperi de la farmacie, efectele concentratului pot fi benefice mai ales în cazul afecțiunilor hepato-biliare, digestive, combat constipația, greața, stările de disconfort abdominal, dizolvă pietrele colesterolice, scad colesterolul LDL și au efect diuretic.

Tinctura de păpădie poate fi utilă și în steatoza hepatică, iar asocierea cu extract din mlădițe de rozmarin și extract din mlădițe de ienupăr pot potența efectele, alături de o dietă sănătoasă și de mișcare regulată.

După mese mai grele, bogate în grăsimi poate fi utilă administrarea de tinctură de păpădie timp de 2-3 zile, câte 10-15 picături în apă, de 3-4 ori pe zi, mai ales la cei cu afecțiuni hepato-biliare, constipație și probleme de digestie. În cazul pacienților cu diskinezie biliară, tinctura de păpădie poate fi administrată simultan cu extractul din mlădițe de rozmarin și din muguri de arțar. În constipație cronică și afecțiuni urinare, precum cistitele, tinctura de păpădie poate fi asociată și cu extract din mlădițe de merișor sau extract de coada-șoricelului.

Dacă infecțiile urinare repetate sunt cauzate de prezența calculilor renali, tinctura de păpădie poate fi asociată și cu extract din mlădițe de ienupăr, muguri de coacăz negru, precum și tinctură de gălbenele.

Mod de preparare

Pentru 20 g de plantă întreagă, cu flori, frunze și rădăcină uscate de păpădie sunt necesari 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Poți folosi un borcan de sticlă (nu de plastic ) cu capac, în care lași la macerat timp de 2 săptămâni, într-un loc răcoros și ferit de lumină. Conținutul se agită de două ori pe zi. După cele două săptămâni, se trece conținutul printr-o sită fină apoi se menține încă o săptămână la decantare.

Tinctura se împarte pentru conservare în mai multe sticluțe închise la culoare, cu dop picurător și se deschid pe rând, pe măsură ce se consumă. Se pot păstra 1 an de la data preparării.

Mod de administrare tinctură de păpădie

 • intern- câte 15 până la 30 de picături de 3 ori pe zi, diluate în 100 ml apă, înainte de masă
 • Extern-  se pot aplica pe hemoroizi, prin comprese cu apa călduță, în care se adaugă 3-5  picături de tinctură

Efecte adverse păpădie

Din punct de vedere al efectelor adverse, rareori păpădia și produsele pe bază de păpădie pot provoca reacții alergice, diaree și tulburări gastro-intestinale. Este puțin probabil că utilizarea în timpul alăptării să dăuneze copilului alăptat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie
1 Studiul „New Perspectives on the Effect of Dandelion, Its Food Products and Other Preparations on the Cardiovascular System and Its Diseases”, Nutrients 2022
https://www.mdpi.com/2072-6643/14/7/1350
2 Studiul „Dandelion root extract affects colorectal cancer proliferation and survival through the activation of multiple death signalling pathways, 2016, Pamela Ovadje,Saleem Ammar,Jose-Antonio Guerrero
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000932/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0