Papadia, planta-minune pentru sanatate

Papadia este o planta erbacee cu flori galbene, folosita pentru proprietatile sale terapeutice din cele mai vechi timpuri. Papadia este folosita in stare cruda si uscata, atat pentru prepararea ceaiurilor si a salatelor, cat si a supelor, dar si sub forma de tinctura sau capsule de extract de papadie.

Planta de păpădie (Taraxacum officinale) conține vitamine, minerale, terpenoide, acid cafeic și mulți alți compuși.

Extractele de păpădie au fost studiate pe larg în ultimii ani pentru activitatea sa antidepresivă și antiinflamatoare.Rădăcina de păpădie conține si concentrații mari de inulină.

Păpădia este un presupus galactogog- adica stimuleaza secretia de lapte cu toate acestea, niciun studiu clinic valid științific nu susține această utilizare.  Cu excepția vitaminelor și mineralelor, nu există date despre excreția oricăreia dintre componentele farmacologic active ale păpădiei în laptele matern sau despre siguranța și eficacitatea. de păpădie la mamele care alăptează sau la sugari. Păpădia este „în general recunoscută ca fiind sigură” ca aliment de către U.S. Food and Drug Administration.

Un studiu experimental cu sisteme in vitro realizat de catre cercetarorii de la Department of Biology, University of Ottawa, Ottawa ON, Canada a demonstrat chiar potențialul anticancer al unui extract apos de rădăcină de păpădie  în mai multe modele de celule canceroase, fără toxicitate pentru celulele non-canceroase. În acest studiu,s- a examinat eficiența de ucidere a celulelor canceroase  în modelele de celule canceroase de colon la animale. Extractul de papadie a indus moartea celulară programată selectiv în > 95% din celulele canceroase de colon, indiferent de statutul lor, după 48 de ore de tratament. Eficacitatea anti-cancer a acestui extract a fost confirmată în studii in vivo, deoarece administrarea orală de extract de papadie a întârziat creșterea modelelor de xenogrefă de colon uman cu mai mult de 90%.  Analizele fitochimice ale extractului au arătat o compoziție complexă cu mai multe componente , inclusiv unele fitochimice bioactive cunoscute, cum ar fi α-amyrin, β-amyrin, lupeol și taraxasterol. Acest lucru a sugerat că acest extract natural ar putea implica și viza în mod eficient multiple vulnerabilități ale celulelor canceroase. Prin urmare, extractele de papadie ar putea fi o alternativă anti-cancer netoxică și eficientă, instrumentală pentru reducerea apariției rezistenței la medicamente a celulelor canceroase.

Din punct de vedere al efectelor adverse, rareori papadia si produsele pe baza de papadie pot provoca reacții alergice, diaree și tulburări gastro-intestinale. Este puțin probabil ca utilizarea în timpul alăptării să dăuneze copilului alăptat.

Beneficii papadie

Eficienta in tratarea bolilor de ficat – antioxidantii, vitamina C si luteina ajuta ficatul sa functioneze asa cum trebuie si stimuleaza detoxifierea.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Benefica pentru diabetici – sucul de papadie ajuta persoanele diabetice, stimuland pancreasul sa produca insulina pentru a mentine nivelul de zahar din sange in parametri normali. Totodata, datorita proprietatilor diuretice, zaharul in exces din organism este eliminat prin urinare.

Ajuta la rezolvarea problemelor urinare – afectiunile de la nivelul tractului urinar sunt vindecate mai repede cu ajutorul papadiei. Fiind un excelent diuretic, papadia elimina depozitele de toxine din tractul urinar. Proprietatile dezinfectante ale acestora inhiba si multiplicarea bacteriana.

Intareste oasele – papadia este bogata in continutul de calciu, despre care se stie ca este esential pentru mentinerea oaselor sanatoase.

Mentine pielea frumoasa – papadia are efecte antifungice si antimicrobiene asa ca este ideala pentru tratarea problemelor de la nivelul pielii. Papadia poate fi folosita pentru tratarea iritatiilor, a eczemelor sau a ciupiturilor de insecte. Avand proprietati diuretice si antioxidante, papadia este eficienta si pentru tratarea acneei.

Te ajuta sa slabesti – papadiile au un continut redus de calorii, 4 cani de papadii avand nu mai mult de 100 de calorii. De asemenea, datorita proprietatilor diuretice, papadiile previn retentia de apa.

Regleaza tensiunea arteriala – tot proprietatile diuretice fac din papadie un ingredient care regleaza tensiunea arteriala. Si continutul de potasiu si fibre contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in parametri normali.

Reduce inflamatia – papadia este bogata in acizi grasi, antioxidanti si fitonutrienti care reduc inflamatia, umflaturile si durerile.

Previne cancerul – cantitatea mare de antioxidanti din papadie ajuta in lupta cu radicalii liberi, protejand ADN-ul si prevenind instalarea cancerului. Aportul ridicat de vitamina C si vitamina A contribuie la prevenirea acestei boli.

Trateaza anemia – cantitatea ridicata de fier si proteine din papadie ajuta la tratarea anemiei. Consumul de papadie cruda este indicat pentru persoanele anemice, mai ales pe timp de primavara.

Intareste sistemul imunitar – studiile facute in ultimii ani au dovedit ca papadia intareste sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte impotriva microbilor si virusurilor.

Cum poti consuma papadia

Toate partile papadiei sunt comestibile, fie ca vorbim despre frunze, tulpina, floare sau radacina. Aroma papadiei este in general amara, insa daca culegi papadiile la inceput de primavara, aroma amara este folarte subtila. De asemenea, atunci cand este gatita, "oparita" in cazul supelor sau in salate, infuzie, in cazul ceaiurilor, papadia isi pierde din aroma amara. Pentru cei carora le place gustul usor amarui, este de preferat sa adauge in salate, mai ales primavara, cand se gaseste proaspata la piata, tulpini si frunze de papadie in salate ( in jur de 10 tulpini) pentru a beneficia de toate vitaminele si nutrientii acesteia. In afara sezonului, se recomanda ceaiul de papadie, obtinut din tulpini, frunze, flori si  radacina papadiei.

 

 
Valori nutritionale 1 cana de papadie

Calorii: 25

Sodiu: 23 mg

Potasiu: 218 mg

Carbohidrati: 5 g

Fibre dietetice: 7% din doza zilnica recomandata

Vitamina K: 535% din doza zilnica recomandata

Vitamina A: 111% din doza zilnica recomandata

Vitamina C: 32% din doza zilnica recomandata

Calciu: 10% din doza zilnica recomandata

Fier: 9% din doza zilnica recomandata

Magneziu: 5% din doza zilnica recomandata

 

Tinctura de papadie

Fie ca iti prepari singur tinctura de papadie sau o cumperi de la farmacie, efectele concentratului pot fi benefice mai ales in cazul afectiunilor hepato-biliare, digestive, combat constipatia, greata, starile de disconfort abdominal, dizolva pietrele colesterolice, scad colesterolul LDL si au efect diuretic.

Tinctura de papadie poate fi utila si in steatoza hepatica, iar asocierea cu extract din mladite de Rozmarin si extract din mladite de Ienupar pot potenta efectele, alaturi de o dieta sanatoasa si miscare.

Dupa mese mai grele, bogate in grasimi poate fi utila administrarea de tinctura de papadie timp de 2-3 zile, cate 10-15 pic in apa, de 3-4 ori pe zi, mai ales la cei cu afectiuni hepato-biliare, constipatie si probleme de digestie. In cazul pacientilor cu diskinezie biliara, tinctura de papadie poate fi administrata simultan cu extractul din mladite de rozmarin si  din muguri de artar.
In constipatie cronica si afectiuni urinare, precum cistitele,   tinctura de papadie poate fi asociata si  cu extract din mladite de merisor sau extract de coada soricelului.
Daca infectiile urinare repetate sunt cauzate de prezenta calculilor renali,   tinctura de papadie poate fi asociata si  cu extract din mladite de ienupar, muguri de coacaz negru, precum si tinctura de galbenele.

Mod de preparare

Pentru 20 g de planta intreaga, cu flori, frunze si radacina uscate de papadie sunt necesari 100 ml alcool alimentar de 70 de grade.

Poti folosi un borcan de sticla (nu de plastic ) cu capac, in care lasi  la macerat timp de  2 saptamani, intr-un loc racoros si ferit de lumina. Continutul de agita de doua ori  ori pe zi.

Dupa cele doua saptamani, se trece continutul printr-o sita fina apoi se mentine inca o saptamana la decantare.

Tinctura se imparte pentru conservare  in mai multe sticlute inchise la culoare, cu dop picurator si se deschid pe rand, pe masura ce se consuma. Se pot pastra 1 an de la data prepararii.

Mod de administrare tinctura de papadie

intern- cate 15 pana la 30 de picaturi de 3 ori pe zi, diluate in 100 ml apa, inainte de masa

Extern-  se pot aplica pe hemoroizi, prin comprese cu apa calduta, in care se adauga3-5  picaturi de tinctura

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie

Dandelion, 2021 

Dandelion root extract affects colorectal cancer proliferation and survival through the activation of multiple death signalling pathways, 2016, Pamela Ovadje,Saleem Ammar,Jose-Antonio Guerrero

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0