Alimente interzise in boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) apare când acidul din stomac se întoarce în esofag. Află în cele ce urmează ce alimente sunt interzise în această afecțiune, dacă pacientul dorește o mai bună gestionare a simptomelor.

Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune frecventă, care apare la 10 până la 20% dintre adulți și frecvent la sugari, uneori chiar de la naștere. Acidul gastric ajunge în esofag atunci când sfincterul esofagian inferior nu funcționează corect. Factorii care contribuie la apariția afecțiunii sunt creșterea în greutate, consumul de alimente grase, de băuturi cu alcool sau cu cofeină, precum și fumatul.

Arsurile frecvente la stomac, cel mai clar simptom al bolii de reflux gastroesofagian

Cel mai clar simptom al bolii de reflux gastroesofagian este reprezentat de arsurile la stomac, cu sau fără regurgitare a conținutului gastric în gură. Sugarii cu BRGE prezintă vărsături, iritabilitate, anorexie și uneori simptome de aspirație cronică și atât adulții, cât și sugarii cu aspirație cronică se pot confrunta cu tuse, răgușeală sau respirație șuierătoare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Primul tratament pentru boala de reflux gastroesofagian este evitarea substanțelor declanșatoare (cum ar fi alcoolul și alimentele grase), alături de administrarea de medicamente care reduc aciditatea stomacului. Dacă aceste opțiuni de tratament nu funcționează, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală.

Persoanele care suferă de reflux gastroesofagian au simptome diferite, în funcție de tipul de aliment consumat. Astfel, pentru a putea identifica factorii alimentari și de stil de viață declanșatori ai simptomelor bolii, se recomandă păstrarea unui jurnal alimentar. 
În continuare îți prezentăm o listă cu alimente care tind să agraveze boala de reflux gastroesofagian, de aceea le vom numi alimente interzise; studiile științifice confirmă unele asocieri, pe altele nu, ce este clar e că nu toate persoanele reacționează la fel la toate alimentele.

Alimente interzise în boala de reflux gastroesofagian

Cerealele și făinoasele cu grăsimi

Cerealele  cu conținut ridicat de grăsimi, biscuiții, cornurile, foietajele, produsele de patiserie și cofetărie cu creme grase nu sunt recomandate pacienților cu boală de reflux gastroesofagian. 

Lactatele grase

Produsele lactate cu conținut crescut de grăsimi, laptele integral, laptele cu ciocolată, smântâna și iaurtul grase, brânzeturile fermentate, sărate sau foarte condimentate, brânza topită și diversele creme de brânză grase sunt, de asemenea, alimente interzise în BRGE.

Carnea grasă și derivatele

Carnea grasă, carnea condimentată, afumată, prăjită, vânatul, șnițelele, carnea foarte procesată, salamul, cârnații, crenvurștii, piftia, peștele foarte condimentat, gras, afumat și sărat, conservele de pește în ulei sau în diverse sosuri, icrele de orice fel nu sunt indicate dacă suferi de boala de reflux gastroesofagian.

Ouăle prăjite sau fierte tari

Nici ouăle prăjite sau cele fierte tari tind să nu le facă bine persoanelor cu BRGE.

Unele legume crude și gătite

Legumele crude precum ceapa, usturoiul, ardeiul, vinetele, hreanul, legumele pregătite cu adaos de grăsimi animale sau rântașuri (porumb, fasole uscată, mazăre) ori cu sosuri pe bază de tomate (sos sau supă de roșii) nu le priesc pacienților cu BRGE.

Fructele crude sau acre

Fructele crude și mai ales citricele (lămâi, portocale, grepfrut, mandarine), smochinele, ananasul, nucile, alunele, migdalele și semințele sunt, de asemenea, alimente interzise în boala de reflux gastroesofagian.

Grăsimile

Untura, slănina, alimentele preparate cu grăsime încinsă, rântașurile, maioneza, sosurile grase sau condimentate, supele creme cu smântână și ciorbele grase tind să agraveze simptomele bolii de reflux gastroesofagian.

Dulciurile și derivatele

Prăjiturile cu aluaturi fragede și foietaj, prăjiturile cu cremă, cu fructe, cu rom, ciocolată, cacao, gogoșile, înghețata, dulciurile care conțin mentă, siropurile dulci concentrate, marmelada, gemul, dulceața, popcornul și chipsurile sunt și acestea alimente interzise în boala de reflux gastroesofagian.

Băuturile alcoolice, cu cofeină și carbogazoase

Orice băutură foarte rece, foarte fierbinte sau acră, carbogazoasă, orice băutură care conține cafeină (cafea, ceai negru, ceai verde etc.) sau care conține mentă, precum și alcoolul nu sunt indicate în BRGE.

Condimentele și sosurile condimentate

Sosurile pentru grătar, sosurile picante (cu usturoi, ardei iute, hrean, piper negru, muștar, boia) și mâncărurile condimentate nu le fac bine pacienților cu boală de reflux gastroesofagian.

Murăturile

Murăturile care stau în saramură devin treptat acide cu ajutorul bacteriilor bune. Acidul lactic este înrudit cu acidul acetic, cu doar o ușoară variație în structura sa chimică. Murăturile pot agrava ulcerul, generând dureri și disconfort, arată studiile. Consumul de murături seara poate provoca aciditate peste noapte tulburând somnul și provocând reflux. 

În plus, consumul de murături ca garnitură zilnică la masă poate duce la dureri de stomac, arsuri și alte probleme gastrice. Chiar dacă probioticele sunt utile pentru stomac, din păcate unele murături în oțet și chiar și în sare ar trebui evitate până la vindecarea gastritei.

Ce e bine să mai evite pacienții cu BRGE?

Dacă suferi de BRGE, pentru a gestiona afecțiunea e indicat:

Să nu mănânci în apropiere de culcare (lasă 3 ore între ultima masă și ora de culcare).
Să nu iei anumite medicamente (de exemplu, anticolinergice) decât la sfatul medicului.
Să renunți la fumat.
Să ceri sfatul medicului pentru a ajunge la o greutate normală dacă ești supraponderal sau suferi de obezitate.

Ce alimente sunt recomandate în boala de reflux gastroesofagian?

Alimentele se vor consuma crude, fierte, preparate la abur sau la cuptor, deoarece prăjelile agravează simptomele BRGE.

Alimente bogate în fibre

Acest tip de alimente contribuie la senzația de sațietate, astfel încât este mai puțin probabil să mănânci în exces, ceea ce poate contribui la arsuri la stomac. Așadar, pentru pacienții cu BRGE este bine să consume cereale integrale (cum ar fi fulgi de ovăz, cușcuș și orez brun), legume rădăcinoase (precum cartofii dulci, morcovii și sfecla) și legume verzi (sparanghel, broccoli și fasole verde).

Alimente alcaline

Alimentele care au un pH mai mare sunt alcaline și pot ajuta la compensarea acidului din stomac. Alimentele alcaline includ bananele, pepenii, legumele non-amidonoase (ciuperci, ridichi, castraveți, broccoli, ghimbir, țelină, varză, dovlecei, sparanghel), nucile, uleiul de măsline extravirgin, ouăle provenite de la găini crescute în libertate, mâncate fierte moale sau ochiuri românești, în apă, peștele gras, fiert sau la cuptor (somon, macrou, hering, sardine), carne provenită de la vitele crescute liber.

Dacă ai simptome de boală de reflux gastroesofagian, mergi la un consult medical. BRGE-UL poate duce la esofagită, ulcer esofagian, strictură esofagiană, esofag Barrett (înlocuirea epiteliului scuamos normal al esofagului distal cu epiteliu columnar metaplazic în timpul fazei de vindecare a esofagitei acute) și adenocarcinom esofagian.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) 
https://www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/esophageal-and-swallowing-disorders/gastroesophageal-reflux-disease-gerd
Dovepress - Dietary and Lifestyle Factors Related to Gastroesophageal Reflux Disease: A Systematic Review
https://www.dovepress.com/dietary-and-lifestyle-factors-related-to-gastroesophageal-reflux-disea-peer-reviewed-fulltext-article-TCRM
Studiul „Dietary and Lifestyle Factors Related to Gastroesophageal Reflux Disease: A Systematic Review”, apărut în Ther Clin Risk Manag. 2021;17:305-323, https://doi.org/10.2147/TCRM.S296680, autori: Zhang M et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0