Probleme de vedere la copilul de peste 2-3 ani

Deoarece dezvoltarea vederii la copil este continua pana la varsta de 7-8 ani, este esential sa mergeti la controale oftalmologice de rutina. Din pacate, unul din patru copii (25%) au nevoie de corectii ale viciilor de refractie.

 

Care sunt cele mai frecvente semne si simptome pentru o vedere slaba la copil? In afara de semnele expuse la copilul mic (articolul anterior), mai pot aparea semne specifice:

Fotofobie (il deranjeaza lumina)

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Copilul inchide frecvent unul dintre ochi la lumina puternica. Este cazul strabismului divergent, cand unul dintre ochi fuge in afara, iar atunci, deoarece copilul vede dublu pentru cateva secunde, pentru a anula imaginea deviata, inchide un ochi. Din pacate acest semn dureaza foarte putin, 1-2 saptamani, peste aceasta perioada instalandu-se ambliopia (ochiul lenes), caz in care vederea ochiului deviat scade foarte mult (creierul anuleaza informatia primita de la ochiul cu strabism).

 

Alte cauze ale fotofobiei sunt eroziunile corneene sau conjunctivita alergica. In toate cazurile, este necesar un control oftalmologic rapid, pentru a exclude afectiuni grave.

Durerea de cap

Acest simptom apare la copiii mai mari (la varsta scolara, in general) si tradeaza mai ales viciile de refractie – copilul nu vede bine si atunci ochii fac un efort constant in obtinerea unei vederi clare. Hipermetropia (necesitatea de a purta ochelari cu “plus”) si astigmatismul (necesitatea ochelarilor cu “cilindru”) sunt cele mai frecvente afectiuni care dau durere de cap. Pentru depistarea corecta a lor este necesar un consult oftalmologic complet (cu picaturi), urmat de prescrierea unor ochelari conform cu varsta pacientului si cu valorile masuratorilor de dupa cicloplegie.

Sta prea aproape de carte/caiet sau televizor

Reprezinta semne de vedere slaba si de necesitatea purtarii unei perechi de ochelari. Un ochi sanatos vede bine scrisul normal de carte de la 30-40 cm, nu are nevoie de apropiere sau indepartare. La fel, la televizor, copilul ar trebui sa vada imaginea de la peste 3 m distanta, nu sa se apropie. Mare atentie cu folosirea dispozitivelor electronice: Asociatia Americana de Oftalmopediatrie si Strabism recomanda expunere zero inainte de varsta de 2 ani, iar apoi de maxim 0.5-1 ora/zi la toate dispozitivele electronice.

Copilul tine capul intr-o parte

Acesta este un semn de tulburare a motilitatii de cele mai multe ori – copilul are diverse forme de strabism sau pareze de nervi care duc la afectarea motilitatii oculare normale. Practic, capul face miscarea pe care nu o poate face ochiul afectat – daca ochiul stang nu poate face miscarea in afara (abductia), atunci capul va sta inspre stanga (laterocolis stang).

Toti pacientii cu torticolis (cap inclinat) trebuie investigati si din punct de vedere oftalmologic, deoarece pot avea la baza o tulburare in sfera motilitatii oculare.

Frecatul la ochi / clipitul frecvent

Toti copiii se scarpina la ochi din cand in cand, mai ales cand sunt obositi. Insa atunci cand acest gest devine o obisninta, mai mult de 1-2 zile, trebuie sa mergeti cu el la oftalmolog. Medicul poate constata o conjunctivita alergica sau, mai grav, prezenta unui corp strain la nivelul suprafetei ochilor. Uneori, scarpinatul ochilor sau clipitul excesiv pot sa fie semne ca cel mic are nevoie de ochelari.

Strange din ochi (mijeste ochii)

Prin ingustarea fantei palpebrale (a deschiderii ochilor), un pacient miop vede mai bine, chiar si fara ochelari. Asadar, daca micutul este la varsta scolara (7-8 ani) si a inceput sa stranga din ochi ca sa vada bine la distanta, inseamna ca s-ar putea sa aiba nevoie de ochelari. De asemenea, acesta este un semn ca dioptria a crescut, daca cel mic deja poarta ochelari cu minus.

Rezultate slabe la scoala

Nu in ultimul rand, daca cel mic are performante scazute la scoala, trebuie sa ne gandim si la un viciu de refractie necorectat – copilul nu vede corect la tabla, ramane in urma, are stari de iritatie si nu numai. 

Vederea este cel mai de pret dar, aveti grija de ea!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0