Probleme de sănătate comune după 50 de ani

Vârsta de 50 de ani ne poate lua prin surprindere, deoarece, pe măsură ce înaintăm în vârstă, avem impresia că timpul trece din ce în ce mai repede. Dacă ai împlinit frumoasa vârstă de jumătate de secol, nu trebuie să te îngrijorezi, ci doar să fii atent la anumite aspecte, pentru a preveni problemele de sănătate specifice vârstei de 50 de ani.

Probleme de sănătate comune după 50 de ani

Sănătatea creierului

Poate părea surprinzător, dar la 50 de ani, creierul are mai multe funcţii de îndeplinit ca la 25. Chiar dacă e posibil ca în jurul vârstei de 55 de ani să resimţi un uşor declin cognitiv, nu este neapărat motiv de îngrijorare. Experţii sunt de părere că o bună parte din procesul de degenerare cognitivă ţine şi de autosugestie. O modalitate bună de a-ţi întreţine performanţa cognitivă, în special memoria şi puterea de concentrare, este de a urma un regim alimentar mediteranean, bogat în fructe, legume, cereale integrale şi grăsimi sănătoase, precum ulei de măsline şi peşte gras.  

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Sănătatea mintală

Aproximativ 95% dintre persoanele peste 50 de ani, sau mai în vârstă, susţin că sunt satisfăcuţi, sau foarte satisfăcuţi, de stilul lor de viaţă. În cazul femeilor, în schimb, schimbările hormonale cauzate de menopauză pot cauza anumite schimbări în dispoziţie. Un alt factor decisiv în dezvoltarea unor tulburări psihice, precum depresie şi anxietate, este consumul excesiv de alcool sau instalarea unei boli cronice. O strategie foarte simplă de a-ţi schimba starea de spirit şi a înlătura gândurile depresive sau anxioase este să fii cât mai activ. Prin mişcare se secretă endorfine, hormoni asociaţi cu starea de bine, creierul se oxigenează mai bine, iar corpul se simte mai revigorat. Se recomandă o pauză de mişcare de 10 minute, la fiecare oră de stat pe scaun, şi practicarea unui sport de cel puțin trei ori pe săptămână. 

Probleme ale sistemului imunitar

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, crește riscul în faţa infecţiilor virale şi bacteriene, precum şi în faţa altor factori externi cu potențial negativ asupra sănătăţii. De asemenea, organismul nu mai produce la fel de multe celule imunitare, care au rolul de a distruge infecţiile sau celulele compromise de afecţiuni. Din aceste cauze, persoanele peste 50 de ani sunt mai expuse riscurilor de răceală, gripă, pneumonie sau tetanus, aşadar se recomandă vaccinarea regulată împotriva afecţiunilor sezoniere sau cu risc crescut de contagiune. 

Probleme de auz

Aproximativ 40% dintre persoanele de peste 50 de ani au o problemă, mai mică sau mai mare, cu auzul. Pe lângă procesul natural de îmbătrânire, moştenirea genetică poate juca un rol important în acest sens, alături de anumite afecţiuni preexistente, precum hipertensiunea arterială, boli de inimă sau diabet. Dacă observi că nu mai ai acelaşi simţ ascuţit al auzului, este recomandat să mergi la un consult la un medic de specialitate ORL, pentru a efectua un test de auz. Persoanele care nu mai aud la fel de bine tind să se deprime mai uşor, deci nu amâna această problemă.  

Afecţiuni ale oaselor

Când suntem tineri, regenerarea celulară, la nivelul întregului corp, se produce mai activ şi mai repede. Celulele vechi sunt înlocuite cu celule noi, sănătoase, ceea ce face ca pielea să arate mai bine şi să nu resimţim dureri la nivelul încheieturilor şi articulaţiilor. Pe măsură ce îmbătrânim, în schimb, celulele compromise sunt înlocuite mai greu, aşa încât oasele devin mai fragile. Pentru a-ţi proteja sistemul osos este recomandat să mănânci alimente bogate în calciu şi vitamina D. De asemenea, exerciţiile de rezistenţă şi cele cu greutăţi uşoare sunt foarte bune pentru întreţinerea sănătăţii oaselor şi a articulaţiilor. Poţi opta şi pentru un supliment alimentar cu multivitamine, care să îţi dea mai multă energie şi vitalitate, în aşa fel încât să te menţii mereu activă. 

Sănătatea musculară

Odată cu împlinirea vârstei de 50 de ani, vei observa că vei începe să pierzi din masa musculară la o rată mult mai crescută ca înainte. Rezistenţa fizică va începe, la rândul ei, să scadă. Cea mai bună metodă de a încetini acest proces este să faci exerciţii cu greutăţi sau exerciţii de forţă, de trei ori pe săptămână. În acest fel, vei putea să îţi clădeşti forţa musculară, să îţi defineşti mai bine musculatura, dar şi să încetineşti procesul de pierdere a masei musculare. Nu în ultimul rând, acest tip de exerciţii sunt foarte bune pentru antrenarea echilibrului şi a mobilităţii. 

Sănătatea încheieturilor

Ţesutul cartilaginos care îmbracă încheieturile începe să se subţieze în timp, aşa încât, la vârsta de 50 de ani, vei ajunge să resimţi efectele acestei probleme. La bărbaţi, acest proces se produce chiar şi mai repede. Prin urmare, pentru a te feri de pericolul afecţiunilor inflamatorii de la nivelul încheieturilor, precum artrita, este bine să începi prin a menţine o postură corectă a corpului tot timpul. 

Atunci când te încovoiezi, pui presiune pe încheieturi, deci ţine mereu spatele drept. De asemenea, ai grijă la greutatea corporală, pentru că atunci când pui kilograme în plus, acestea vor pune presiune pe încheieturi. Nu în ultimul rând, bea cât mai multă apă. Când eşti deshidratată, corpul preia apa din ţesuturile cartilaginoase. 

Dacă observi dureri articulare sau rigiditate articulară când faci activități zilnice, nu mai amâna consultul medical de specialitate. În felul acesta, te asiguri că nu este vorba despre artrită reumatoidă, care este o boală autoimună și inflamatorie.​

Tratamentul pentru osteoartrită cuprinde efectuarea de exerciții fizice, cât și analgezice fără prescripție medicală pentru a atenua disconfortul cu care te confrunți.​

Afecţiuni ale inimii

Odată cu împlinirea vârstei de 50 de ani, riscul de atac de cord creşte exponențial. De altfel, pe măsură ce treci de la perimenopauză la menopauză, nivelul de estrogen scade, iar riscul de a te confrunta cu tensiunea arterială ridicată este din ce în ce mai mare. Unul dintre motivele pentru care hipertensiunea arterială este atât de răspândită în această grupă de vârstă este că sistemul vascular se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Arterele nu mai sunt așa de elastice, iar presiunea din interiorul lor crește. Greutatea suplimentară și stresul care apare de multe ori la vârsta mijlocie pot contribui, de asemenea, la creșterea tensiunii arteriale. 

Partea bună este că hipertensiunea arterială este gestionabilă cu medicamente și prin modificări ale stilului de viață, inclusiv dietă și exerciții fizice. Deoarece afecțiunea este adesea lipsită de simptome, este posibil să nu știi că te confrunți cu această problemă. De aceea, specialiștii recomandă să-ți verifici tensiunea arterială cel puțin o dată pe an. 

Exerciţiile fizice regulate te pot ajuta în menţinerea sănătăţii inimii şi a întregului sistem cardiovascular, aşadar este bine să faci mişcare în fiecare zi. Indicat ar fi să faci mișcare cel puţin 30 minute zi. Chiar şi o plimbare scurtă prin cartier poate să fie de ajutor. De asemenea, încearcă să menţii controlul asupra greutăţii şi fii atent la tensiunea arterială. O recomandare foarte utilă este să renunţi la fumat, dacă ai acest obicei. Fumatul este una dintre cauzele majore ale bolilor de inimă. 

Colesterol mărit

Un alt factor care poate să ducă la dezvoltarea bolile de inimă este colesterolul ridicat, care se poate acumula, în timp, în interiorul vaselor de sânge, blocând fluxul sangvin. Ca și în cazul hipertensiunii arteriale, riscul de a dezvolta colesterol crescut crește pe măsură ce înaintăm în vârsta. De asemenea, pentru că este asimptomatic, este important să-ți fac regulat analize de sânge. Dieta și exercițiile fizice pot ajuta la scăderea colesterolului, la fel și medicamentele prescrise de medic. 

Diabet

O altă problemă cu care riști să te confrunți pe măsură ce îmbătrânești este diabetul zaharat. Acesta poate fi gestionat adesea prin modificări ale stilului de viață, inclusiv o dietă sănătoasă și activitate fizică. La recomandarea medicului, poți lua și medicamente care ajută la controlul nivelului de zahăr (glucoză) din sânge.

Ca și în cazul hipertensiunii arteriale și al colesterolului, semnele de avertizare ale diabetului sunt adesea silențioase, motiv pentru care este important să faci un screening. Dacă este lăsat netratat, diabetul poate duce la o serie de afecțiuni de sănătate, inclusiv boli de rinichi, pierderea vederii și boli de inimă.

Căderea părului

În jurul vârstei de 50 de ani, părul începe să se rărească şi să cadă mai mult, în special la bărbaţi. Pentru aceste probleme, din păcate, nu există nicio metodă de prevenţie sau de tratament, decât dacă apare ca simptom al altei afecţiuni tratabile. Ce poţi face este să foloseşti produse speciale pentru păr şi să consumi oleaginoase, care întăresc foliculii de păr şi îi redau aspectul lucios şi mătăsos. 

Cancer 

Deoarece înaintarea în vârstă este cel mai mare factor de risc pentru cancer, examinările de rutină sunt foarte importante atunci când ai 50 de ani.​ Femeile din această grupă de vârstă ar trebui să facă o mamografie regulată pentru a detecta cancerul de sân - Societatea Americană de Cancer recomandă o mamografie anuală - iar bărbații ar trebui să discute cu medicul despre screening-urile pentru cancerul de prostată. Examinările pentru cancerul de colon și pentru cancerul de col uterin sunt și acestea obligatorii. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AARP - 7 Common Health Problems That Can Strike After 50
https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2021/chronic-conditions-after-50.html
World Health Organization - Ageing and health
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ageing-and-health


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0