Tratamentul in poliartrita reumatoida

In ciuda progreselor majore din domeniul terapiei, pana in prezent nu se cunoaste nici un remediu curativ pentru poliartrita reumatoida, dupa cum nu sunt disponibile nici metode profilactice.

Tratamentul optim al poliartritei reumatoide necesita un diagnostic precoce, precum si utilizarea la timp a agentilor care reduc probabilitatea leziunilor articulare ireversibile. Este necesara precizarea corecta a diagnosticului de poliartrita reumatoida (uneori dificila in stadiile incipiente), urmata de evaluarea periodica a activitatii bolii, a eficientei programului terapeutic si a toxicitatii medicamentoase, cu revizuirea schemei de tratament in functie de rezultatul acestor evaluari.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este demonstrat ca pacientii cu artrita reumatoida activa, poliarticulara (care afecteaza mai multe articulatii) si seropozitiva au o probabilitate de peste 70% de a dezvolta eroziuni sau leziuni articulare in primii doi ani de la debut bolii. De asemenea, este demonstrat ca aplicarea timpurie a unui tratament agresiv poate sa amelioreze evolutia in timp a poliartritei reumatoide, motiv pentru care majoritatea centrele reumatologice opiniaza in prezent pentru o schema terapeutica precoce si agresiva.

Desi scopul final al tratamentului poliartritei reumatoide este inducerea unei remisiuni complete, aceasta nu este decat rareori posibila. Remisiunea bolii se defineste ca fiind absenta:

  • durerii de tip inflamator si a simptomelor de de inflamatie sinoviala,
  • redorii (rigiditatii) matinale
  • asteniei
  • modificarii reactantilor de faza acuta (VSH si PCR, adica proteina C-reactiva)
  • progresiei leziunilor radiologice pe radiografii seriate.

 

In cazul in care tratamentul nu poate determina remisiune completa, scopul tratamentului poliartritei reumatoide este acela de a:

  • controla activitatea bolii,
  • reduce durerea si simptomele inflamatiei sinoviale,
  • mentine capacitatea functionala de gestica uzuala si munca,
  • mentine calitatea vietii pacientului,
  • incetini evolutia leziunilor articulare.

 

Examinarea pacientului cu poliartrita reumatoida presupune o anamneza amanuntita, un examen clinic complet, cu evidentierea atat a modificarilor aparatului locomotor, cat si a posibilelor afectari extraarticulare (cele din afara articulatiilor), precum si un set de explorari de laborator si imagistice.

Pentru fiecare caz de poliartrita reumatoida, este necesara stabilirea unui plan individual de tratament, care va fi discutat in detaliu cu pacientul.

Clase de medicamente

Exista anumite medicamente disponibile, care pot fi folosite pentru a impiedica agravarea poliartritei reumatoide si pentru a reduce riscul ca pacientul sa aiba alte probleme pe viitor. Acestea sunt adeseori impartite in doua tipuri de medicamente: DMARDs (adica medicamente antireumatice modificatoare de boala) si tratamente biologice.

Medicamente antireumatice modificatoare ale bolii

Daca pacientul a fost diagnosticat cu poliartrita reumatoida, in mod normal i se va oferi o combinatie de medicamente din clasa celor antireumatice modificatoare de boala, ca parte din tratamentul initial. Aceste medicamente sunt extrem de eficiente in ameliorarea simptomelor bolii si in incetinirea progresiei ei.

Exista multe medicamente diferite din clasa DMARDs, care pot fi folosite: metotrexat, leflunomida, hidroxiclorochina si sulfasalazina.

Tratamente biologice

Acestea sunt o forma mai noua de tratamente pentru poliartrita reumatoida. Ele includ: etanercept, infliximab, adalimumab, certolizumab, golimumab, rituximab, abatacept, tocilizumab si sarilumab.

Acestea sunt luate in combinatie cu metotrexat sau cu un alt medicament antireumatic din clasa DMARDs si sunt, in mod normal, folosite doar daca aceste medicamente (luate singure), nu au fost eficiente.

Medicamentele biologice sunt administrate sub forma unei injectii. Ele functioneaza prin impiedicarea anumitor substante chimice din sange sa activeze sistemul imunitar, oprindu-l sa atace articulatiile pacientului.

Inhibitorii JAK

Un nou tip de tratament (inhibitorii JAK) este disponibil in unele tari, pentru persoanele care au artrita reumatoida moderata spre severa. Acest medicament este luat sub forma de tableta, o data sau de doua ori pe zi, si este administrat, de obicei, in combinatie cu metotrexatul. Aceste medicamente din clasa inhibitorilor JAK sunt: tofacitinib si baricitinib.

Medicamente pentru calmarea durerii

Pe langa medicamentele folosite pentru a controla progresia poliartritei reumatoide, pacientului i se pot prescrie medicamente special create pentru a calma durerea:

Analgezicele - In unele cazuri, pacientul este sfatuit sa foloseasca analgezicele, cum ar fi paracetamolul sau o combinatie de paracetamol si codeina, pentru a calma durerea asociata cu poliartrita reumatoida.

AINS sau medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene - Pe langa calmantele mentionate mai sus (sau in locul calmantelor), medicul ii poate prescrie pacientului un medicament din clasa AINS. Poate fi vorba de un antiinflamator nesteroidian traditional (precum ibuprofenul, naproxenul sau diclofenacul) sau de un alt tip, numit inhibitor COX-2 (cum ar fi celecoxibul sau etoricoxibul).

Corticosteroizii - Acestia sunt medicamente puternice, care pot ajuta la reducerea durerii, redorii si inflamatiei. Ei pot fi folositi sub forma de tableta sau injectie (sunt injectati direct intr-o articulatie dureroasa, fie sunt injectati in muschi).

Medicul tau este cel mai in masura sa iti recomande tratamentul corespunzator pentru a trata si tine sub control poliartrita reumatoida, asa ca ia medicamentele intocmai cum ti-au fost prescrise.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie: National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/treatment/

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1