Ar putea vitamina D sa lupte contra diabetului?

Diabetul zaharat, spun expertii, a inceput acum sa atinga proportii epidemice, asa ca oamenii de stiinta cauta metode inovative care sa fie de ajutor in lupta contra acestei boli. Un nou studiu investigheaza in prezent daca vitamina D ar putea sau nu sa ofere o noua ruta pentru tratamentul pentru diabet.

 

In prezent, exista milioane de oameni in intreaga lume care sufera de diabet de tip 2, o afectiune care nu poate fi inca vindecata, ci doar tinuta sub control.

Un studiu recent, publicat la jumatatea lunii mai 2018 in jurnalul "Cell", a analizat un nou mod de protejare a celulelor beta pancreatice, incetinind astfel debutul sau dezvoltarea diabetului. Cercetatorii de la Salk Institute din La Jolla, California, si-au concentrat eforturile asupra unui compus binecunoscut: vitamina D.

 

Vitamina D si diabetul

Vitamina D este de cele mai multe ori considerata o vitamina a soarelui, deoarece este creata in pielea noastra ca raspuns la lumina directa a soarelui. Studiile anterioare au gasit o legatura intre valorile mici ale vitaminei D si un risc mai mare de diabet, insa mecanismele implicate in aceasta corelatie au fost dificil de scos la iveala.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Acest lucru se datoreaza, in parte, unei palete extrem de largi de functii fiziologice pe care le are vitamina D. De exemplu, vitamina D este implicata in dezvoltarea celulelor, in mentinerea oaselor, in activitatea neuromusculara si in functionarea sistemului imunitar. Totodata, un lucru important pentru acest studiu, vitamina D a fost implicata si in inflamatie.

"Noi stim ca diabetul este o boala cauzata de inflamatie. In acest studiu, am identificat receptorul de vitamina D, ca fiind un dispozitiv important, atat pentru inflamatie, cat si pentru supravietuirea celulelor beta pancreatice", a declarat autorul principal al studiului, Ronald Evans, potrivit medicalnewstoday.com.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii americani au creat celule beta pancreatice folosind celule stem embrionice. Apoi, ei au testat o serie de compusi, pentru a investiga ce efecte au celulele asupra lor.

Incurajarea vitaminei D in celulele beta pancreatice

Cercetatorii au descoperit ca un anumit compus, numit iBRD9, a stimulat activitatea receptorilor vitaminei D atunci cand a fost legat de moleculele de vitamina D. Acest compus a avut un rol protector asupra celulelor beta pancreatice.

Cercetatorii au demonstrat ca, in cazul unui model de diabet la soareci, compusul iBRD9 a redus nivelurile glucozei destul de mult, pana la o valoare normala.

"Acest studiu a inceput prin analizarea rolului vitaminei D in celulele beta pancreatice. Studiile epidemiologice facute in randul pacientilor au sugerat o corelatie intre concentratiile mari de vitamina D in sange si un risc mai mic de diabet, dar mecanismul de la baza acestei relatii nu au fost bine intelese. A fost destul de greu sa protejam celulele beta doar cu ajutorul acestei vitamine. Acum avem mai multe idei despre cum am putea sa profitam de aceasta corelatie", a marturisit primul autor al studiului, Zong Wei.

Oamenii de stiinta au identificat un mod in care vitamina D ar putea proteja celulele beta pancreatice. Vitamina pare sa fie implicata in transcriptie sau modul in care genele sunt decodate pentru a produce proteine. Introducerea compusului iBRD9 a facut ca genele cu un efect protector sa fie "exprimate" sau copiate (ne referim tot la etapa de transcriptie) la rate mult mai mari, protejand astfel celulele beta.

 

"Activarea receptorului de vitamina D poate declansa functia antiinflamatoare a genelor, pentru a ajuta celulele sa supravietuiasca in anumite conditii de stres", a punctat un alt autor al studiului, Michael Downes.

"Prin folosirea unui sistem de screening pe care noi l-am dezvoltat in laborator, am putut sa identificam o piesa importanta a acelui puzzle care permite super-activarea caii de functionare a vitaminei D", a mai spus Michael Downes.

Desi concluziile acestea au implicatii clare pentru oamenii de stiinta care incearca sa creeze noi medicamente pentru a trata diabetul, exista posibilitati si mai mari la baza acestui studiu.

Asa cum explica un co-autor al studiului, Ruth Yu, "Deoarece acesta este un receptor important, ar putea fi un potential receptor universal pentru orice fel de tratamente de care avem nevoie pentru a stimula efectul vitaminei D. De exemplu, suntem in special interesati in ceea ce priveste acest receptor si cancerul pancreatic."

 

 


Sursa foto: shutterstock.com

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0