Diabetul zaharat: ar putea vitamina D sa lupte contra acestei boli?

Potrivit celor mai recent statistici, diabetul zaharat a început să atingă proporții epidemice, fiind o boală tot mai des întâlnită la nivel mondial, inclusiv în rândul copiilor, așa că oamenii de știință caută metode inovative care să fie de ajutor în lupta contra acestei boli. Un studiu a investigat dacă vitamina D ar putea sau nu să ofere o nouă rută pentru prevenirea sau pentru tratamentul diabetului.

În prezent, există sute de milioane de oameni în întreaga lume care suferă de diabet tip 2, o afecțiune care nu poate fi încă vindecată, ci doar ținută sub control – deși există unele cercetări care arată că, în anumite condiții, la anumite persoane, diabetul poate fi reversibil.

Un studiu recent, publicat în jurnalul medical Cell, a analizat un nou mod de protejare a celulelor beta pancreatice, încetinind astfel debutul sau dezvoltarea diabetului. Cercetătorii de la Salk Institute din La Jolla, California, și-au concentrat eforturile asupra unui compus binecunoscut: vitamina D.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce legătură este între vitamina D și diabetul zaharat?

Vitamina D este de cele mai multe ori considerată o vitamină a soarelui, deoarece este creată în pielea noastră că răspuns la lumina directă a soarelui. Studii științifice anterioare au găsit o legătură între valorile mici ale vitaminei D și un risc mai mare de diabet tip 2, inclusiv rezistență la insulină, însă mecanismele implicate în această corelație au fost dificil de scos la iveală.

Acest lucru se datorează, în parte, unei palete extrem de largi de funcții fiziologice pe care le are vitamina D. De exemplu, aceasta este implicată în dezvoltarea celulelor, în menținerea sănătății oaselor, în activitatea neuromusculară și în funcționarea sistemului imunitar. Totodată, un lucru important pentru acest studiu, vitamina D este implicată și în procesul de inflamație.

„Noi știm că diabetul zaharat este o boală cauzată de inflamație. În acest studiu, am identificat receptorul de vitamina D, ca fiind un dispozitiv important, atât pentru inflamație, cât și pentru supraviețuirea celulelor beta pancreatice”, a declarat autorul principal al studiului, biologul Ronald Evans.

Stimularea vitaminei D în celulele beta pancreatice

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii americani au creat celule beta pancreatice folosind celule stem embrionice. Apoi, ei au testat o serie de compuși, pentru a investiga ce efecte au celulele asupra lor.

Cercetătorii au descoperit că un anumit compus, numit iBRD9, a stimulat activitatea receptorilor vitaminei D atunci când a fost legat de moleculele de vitamina D. Acest compus a avut un rol protector asupra celulelor beta pancreatice. Autorii studiului au demonstrat că, în cazul unui model de diabet la șoareci, compusul iBRD9 a redus nivelurile glucozei destul de mult, până la o valoare normală.

Vitamina D și riscul de diabet

 „Acest studiu a început prin analizarea rolului vitaminei D în celulele beta pancreatice. Studiile epidemiologice făcute în rândul pacienților au sugerat o corelație între concentrațiile mari de vitamina D în sânge și un risc mai mic de diabet, dar mecanismul de la baza acestei relații nu au fost bine înțelese. A fost destul de greu să protejăm celulele beta doar cu ajutorul acestei vitamine. Acum avem mai multe idei despre cum am putea să profităm de această corelație”, a mărturisit un alt autor al studiului, biologul Zong Wei.

Oamenii de știință au identificat un mod în care vitamina D ar putea proteja celulele beta pancreatice. Vitamina pare să fie implicată în transcripție sau modul în care genele sunt decodate pentru a produce proteine. Introducerea compusului iBRD9 a făcut că genele cu un efect protector să fie exprimate sau copiate (ne referim tot la etapa de transcripție) la rate mult mai mari, protejând astfel celulele beta.

Potențial pentru crearea de noi medicamente

„Activarea receptorului de vitamina D poate declanșa funcția antiinflamatoare a genelor, pentru a ajuta celulele să supraviețuiască în anumite condiții de stres”, a punctat un alt autor al studiului, biologul Michael Downes. „Prin folosirea unui sistem de screening pe care noi l-am dezvoltat în laborator, am putut să identificăm o piesă importantă a acelui puzzle care permite super-activarea căii de funcționare a vitaminei D”, a mai spus acesta.

Deși concluziile au implicații clare pentru oamenii de știință care încearcă să creeze noi medicamente pentru a trata diabetul, există posibilități și mai mari la baza acestui studiu. Așa cum explică un co-autor al studiului, biologul Ruth Yu, „deoarece acesta este un receptor important, ar putea fi un potențial receptor universal pentru orice fel de tratamente de care avem nevoie pentru a stimula efectul vitaminei D. De exemplu, suntem în special interesați în ceea ce privește acest receptor și cancerul pancreatic”.

Cum se poatre scădea riscul de diabet tip 2?

Există mai multe modalități prin care poți reduce riscul de diabet de tip 2:

Mănâncă mai sănătos

Probabil că una dintre cele mai dificile schimbări în viață este aceea a obiceiurilor alimentare. Dacă ai fost obișnuit să mănânci orice, fără să te gândești dacă alimentele respective sunt sau nu hrănitoare, dacă te ajută să fii mai sănătos sau te îmbolnăvesc, îți poate fi dificil să îți regândești sistemul de a te alimenta. 

E ușor să spunem „alege o dietă echilibrată”, dar oamenii să nu știe ce înseamnă acest lucru. Pe scurt, o dietă echilibrată înseamnă un stil alimentar în care îi dai corpului ce are nevoie pentru a funcționa cât mai bine și a te menține cât mai sănătos pe măsură ce înaintezi în vârstă. Felul în care mănânci de obicei, în zilele obișnuite (căci, bineînțeles, vor fi ocazii în care vei mai mânca și mai nesănătos), te ajută nu doar să îți scazi riscul de diabet tip 2, ci și de boli cardiovasculare și alte afecțiuni grave.

Concret, meniul zilnic ar trebui să fie bogat în alimente integrale, deci cât mai naturale și simplu preparate, precum fructe proaspete, legume crude și gătite (nu prăjite) – salate, ciorbe, tocănițe, pâine integrală, proteine slabe (cantități moderate de carne slabă, pește, linte, fasole, năut) și grăsimi nesaturate (ulei de măsline, nuci, semințe, avocado). De asemenea, meniul zilnic ar trebui să nu conțină alimente foarte procesate, bogate în zahăr și nici prea multe grăsimi animale. Sigur că poți mânca unt, dar nu cu pâine albă, ci pus de exemplu în legume trase la tigaie (fasole verde, ciuperci, ardei gras, morcovi etc.) cu friptură la grill.

Ai grijă cu alcoolul

Autoritățile sanitare precizează că persoanele care nu beau alcool nu ar trebui să se apuce de băut pentru potențialele beneficii ale acestuia. Nu este nevoie să bem, de exemplu, faimosul pahar de vin roșu care are unele beneficii pentru sănătatea inimii, deoarece multe alte alimente și băuturi sunt benefice pentru inimă, fără să vină și cu efectele adverse cauzate de alcoolul din vin.

Dacă, însă, ești obișnuit să bei alcool, atunci recomandarea este să nu exgerezi cu consumul. O porție de bere sau de vin pe zi pentru femei, respectiv două porții pentru bărbați sunt limita maximă de care ar trebui să fii conștient.

Consumul excesiv și pe termen lung de alcool poate crește riscul de mai multe boli, inclusiv diabet tip 2. În ce privește diabetul zaharat, situația stă astfel: atunci când consumi băuturi alcoolice, ficatul este responsabil de metabolizarea alcoolului în organism; pe măsură ce ficatul metabolizează alcoolul, acesta poate afecta capacitatea organismului de a regla nivelul de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la creșterea glicemiei.

Mai mult, consumul excesiv de alcool poate afecta sensibilitatea la insulină, ceea ce înseamnă că organismul devine mai puțin eficient în utilizarea corectă a acesteia, ceea ce poate duce la rezistență la insulină, un factor important în dezvoltarea diabetului de tip 2.

Găsește activități fizice pe care să le poți face regulat

Și sportul poate fi o provocare pentru oamenii care nu sunt energici în mod natural și care nici nu au fost obișnuiți de mici să facă mișcare. Activitatea fizică moderată, însă, nu doar că scade riscul de diabet tip 2, ci te ajută, printre altele, și să îți menții inima sănătoasă, să te păstrezi la o greutate normală și să reduci riscul de probleme articulare. 

Mișcarea ajută și la reducerea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină, de aceea e important, dacă vrei să îmbătrânești cât mai sănătos, să faci cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână, precum mersul pe jos rapid ori mersul pe bicicletă, alergarea, înotul, ciclismul, yoga sau orice sport te pasionează și pe care îl poți face cu ușurință.

Monitorizează-ți nivelul de zahăr din sânge

Dacă ai factori de risc pentru diabet de tip 2, cum ar fi rude de sânge care au diabet (mamă, tată, frați, bunici), este important să-ți monitorizezi glicemia prin efectuarea analizelor de sânge anuale, de rutină. La fel, dacă te confrunți cu simptome precum gură uscată și sete excesivă, urinare frecventă, oboseală, vedere încețoșată, mergi la medic pentru un control, deoarece acestea sunt semne de glicemie crescută.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cell - Vitamin D Switches BAF Complexes to Protect β Cells
https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(18)30506-3
Studiul „Vitamin D Switches BAF Complexes to Protect β Cells”, apărut în Cell, Published: May 10, 2018, DOI:https://doi.org/10.1016/j.cell.2018.04.013, autori: Ronald M. Evans et al.
American Diabetes Association -  Low Vitamin D May Contribute to Insulin Resistance 
https://diabetes.org/healthy-living/recipes-nutrition/vitamins-diabetes/low-vitamin-d-insulin-resistance
Diabetes UK - How can I reduce my risk of type 2 diabetes?
https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics/types-of-diabetes/type-2/can-diabetes-be-prevented

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0