Posibil tratament pentru chelie, rezultate bune in studiile pe animale

O echipă de cercetare a proiectat un fel de plasture care conține nanoparticule de ceriu care ar putea deveni un tratament pentru chelie, prin abordarea cauzelor de bază.

Deși unii oameni spun că chelia nu este un aspect deranjant, pentru unii dintre cei care își pierd părul poate fi neplăcut să se afle în această situație. Deși pe piață sunt disponibile o serie de remedii fără prescripție medicală, cele mai multe dintre ele nu se concentrează pe cauzele primare: stresul oxidativ și circulația insuficientă. 

În acest context, o echipă de cercetare a proiectat un plasture preliminar cu microac, care conține nanoparticule de ceriu, pentru a combate ambele probleme. Într-un studiu¹ pe animale, cercetătorii au reușit să refacă creșterea părului într-un model de șoarece cu ajutorul acestui plasture mai rapid decât cu ajutorul unui tratament deja existent.

Un potențial tratament pentru chelie, rezultate bune în studiile pe animale

Cea mai frecventă afecțiune legată de căderea părului se numește alopecie androgenică, cunoscută și sub denumirea de chelie masculină sau feminină. Căderea părului este permanentă pentru persoanele cu această afecțiune, deoarece nu există suficiente vase de sânge care înconjoară foliculii pentru a furniza nutrienți, citokine și alte molecule esențiale.

În plus, o acumulare de specii reactive de oxigen în scalp poate declanșa moartea prematură a celulelor care formează și cresc noile fire de păr. Anterior acestui studiu, cercetătorii stabiliseră că nanoparticulele care conțin ceriu pot imita enzimele care elimină speciile reactive de oxigen în exces, ceea ce a redus stresul oxidativ în leziunile hepatice, răni și boala Alzheimer. 

Cu toate acestea, nanoparticulele nu pot traversa stratul exterior al pielii. De aceea, oamenii de știință au avut ca obiectiv ulterior să dezvolte o modalitate minim invazivă de a livra nanoparticulele cu ceriu în profunzime, în apropiere de rădăcina firelor, pentru a stimula creșterea părului.

Ca prim pas, cercetătorii au acoperit nanoparticulele de ceriu cu un compus biodegradabil polietilenglicol-lipidic. Apoi au făcut plasturele cu microac dizolvabil, turnând într-o matriță un amestec de acid hialuronic (substanță abundentă în mod natural în pielea umană) și nanoparticule care conțin ceriu. 

Autorii studiului au testat plasturi de control și plasturi care conțineau ceriu pe șoareci masculi cu urme de chelie obținute cu ajutorul unei creme pentru îndepărtarea părului. Ambele aplicații au stimulat formarea de noi vase de sânge în jurul foliculilor de păr ai șoarecilor. 

Cu toate acestea, cei care au primit acest potențial tratament pentru chelie cu plasturele cu nanoparticule au prezentat semne mai rapide de schimbare a părului la rădăcină, cum ar fi pigmentarea mai timpurie a pielii și niveluri mai ridicate ale unui compus găsit doar la începutul dezvoltării inițiale a părului. Acești șoareci au avut, de asemenea, mai puțini compuși de stres oxidativ în piele. 

În cele din urmă, cercetatorii au descoperit ca plasturii cu microace care conțineau ceriu au dus la o creștere mai rapidă a părului animalelor testate, cu acoperire, densitate si diametru similare în comparație cu un tratament topic care se comercializează în prezent si ar putea fi aplicați mai rar decât acel tratament. Plasturii cu microace care introduc nanoparticule de ceriu în piele reprezintă, deci, o strategie promițătoare pentru a inversa chelirea la pacienții cu alopecie androgenică, concluzionează cercetătorii.

Alopecia androgenică la femei și bărbați: cauze și tratament

Alopecia androgenetică este o formă obișnuită de cădere a părului atât la bărbați, cât și la femei. Poate începe încă din adolescența unei persoane, iar riscul crește odată cu vârsta; mai mult de 50% dintre bărbații de peste 50 de ani suferă de un anumit grad de cădere a părului, în timp ce la femei, căderea părului este mai probabilă după menopauză.

În cazul bărbaților, această afecțiune este cunoscută și sub numele de chelie masculină. Părul este pierdut într-un model bine definit, începând deasupra ambelor tâmple. În timp, linia părului se retrage, iar părul se subțiază și aproape de vârful capului, deseori progresând către chelie parțială sau completă.

Modelul căderii părului la femei diferă de chelia de tip masculin. La femei, părul devine mai subțire pe tot capul, iar linia părului nu se retrage. Alopecia androgenică la femei duce rareori la chelie totală.

La bărbați, chelia a fost asociată cu alte câteva probleme de sănătate, inclusiv boala coronariană și prostata mărită. În plus, cancerul de prostată, tulburările de rezistență la insulină (cum ar fi diabetul și obezitatea) și hipertensiunea arterială au fost legate de alopecia androgenică.

La femei, această formă de cădere a părului este asociată cu un risc crescut de sindrom al ovarelor polichistice (SOP). SOP se caracterizează printr-un dezechilibru hormonal care poate duce la menstruație neregulată, acnee, exces de păr în alte părți ale corpului (hirsutism) și creștere în greutate.

Pentru bărbați, ca tratament pentru chelie se utilizează medicamente precum inhibitori de 5-alfa reductază și minoxidil, dar și terapie cu laser, microneedlingul scalpului, mezoterapia părului și transplantul de păr.

Pentru femei, minoxidilul este cel mai frecvent recomandat tratament pentru chelie. Acest medicament a fost introdus inițial ca tratament pentru hipertensiunea arterială, dar persoanele care l-au luat au observat că le crește părul în locurile în care îl pierduseră. 

Diverse studii au confirmat faptul că minoxidilul aplicat direct pe scalp ar putea stimula creșterea părului. Totuși, minoxidilul nu este un medicament miracol: deși poate produce o nouă creștere a părului fin la unele femei (nu funcționează în toate cazurile), acesta nu poate restabili întreaga densitate a părului pierdut. În plus, e nevoie de răbdare, deoarece rezultatele nu se vor vedea decât după cel puțin două luni de tratament, efectele cel mai bune fiind observate cam după patru luni. Dacă minoxidilul funcționează, acesta trebuie utilizat în continuare pentru a menține rezultatele, deoarece în urma opririi tratamentului părul va începe din nou să cadă. 

Deficitul de fier ar putea fi o cauză a căderii părului la unele femei, mai ales dacă sunt vegetariene, au antecedente de anemie sau au sângerări menstruale abundente. Dacă analizele arată că există o carență de fier, medicul va recomanda un supliment alimentar care poate opri căderea părului. Atenție, nu este indicat să se ia suplimente de fier dacă nu există o carență! Dacă nivelul de fier este normal, consumul suplimentar de fier va duce la tulburări gastrice și constipație.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ACS Publications - Ceria Nanozyme-Integrated Microneedles Reshape the Perifollicular Microenvironment for Androgenetic Alopecia Treatment
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsnano.1c05272
1. Studiul „Ceria Nanozyme-Integrated Microneedles Reshape the Perifollicular Microenvironment for Androgenetic Alopecia Treatment”, apărut în ACS Nano, 2021; DOI: 10.1021/acsnano.1c05272, autori: Anran Yuan et al.
Medline Plus - Androgenetic alopecia
https://medlineplus.gov/genetics/condition/androgenetic-alopecia/#causes
Harvard Health Publishing - Treating female pattern hair loss
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/treating-female-pattern-hair-loss


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0