Iti cade parul in sezonul rece? Ce vitamine si nutrienti hranesc podoaba capilara

Subțierea firelor de păr se referă la căderea minoră spre moderată a podoabei capilare. Subțierea părului nu provoacă neapărat alopecie, însă pot să apară pe cap zone care nu arată la fel ca restul. De ce cade părul și se subțiază și cum te pot ajuta unele vitamine pentru păr?

Căderea părului se întâmplă treptat, ceea ce înseamnă că îți rămâne timp pentru a identifica principalele cauze și pentru a descoperi cele mai bune tratamente pentru căderea părului, apelând la un medic dermatolog.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce cade părul și de ce se subțiază?

Subțierea părului poate fi cauzată de obiceiurile care caracterizează stilul de viață, de factorii genetici sau de ambele. Și unele afecțiuni pot duce la subțierea și la căderea părului. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, este normal să ne cadă între 50 și 100 de fire de păr pe zi, însă, dacă este depășit acest număr, înseamnă că pierzi mai multe fire de păr decât ar fi normal și e necesar să iei măsuri.

Vitamine pentru păr: ce să alegi dacă îți cade părul?

De multe ori când remarci că, de la o vreme, îți cade părul, pentru această neplăcere este de vină o carență de vitamine. Iată spre ce vitamine pentru păr să te îndrepți:

Vitamina A

Toate celulele au nevoie de vitamina A pentru a se dezvolta, iar aici este inclus și părul. Vitamina A ajută și glandele din piele să producă sebum, o substanță uleioasă cu rol important, mai ales că sebumul hidratează scalpul și ajută la menținerea unui păr sănătos. Nu uita că o alimentație săracă în vitamina A poate duce la mai multe probleme, inclusiv la căderea părului. 

Atenție, nu e recomandat să iei suplimente cu vitamina A decât dacă ți-a recomandat medicul. Prea multă vitamina A poate cauze dureri de cap severe, vedere încețoșată, amețeală, greață, dureri musculare și probleme de coordonare, iar în cazuri grave se poate ajunge chiar la comă și la deces.

Acidul folic 

Acidul folic face parte din complexul de vitamine B, fiind o vitamină importantă pentru generarea de celule noi. În ceea ce privește subțierea părului, se crede că acidul folic ajută foliculii de păr să genereze fire noi în zonele cu probleme, deci mai mult acid folic în alimentație sau luat ca supliment poate fi util atunci când îți cade părul.

Biotina

Când te întrebi de ce cade părul, răspunsul poate fi și o lipsă de biotină. Numită și vitamina B7, aceasta este o vitamină solubilă în apă care se găsește în mod natural în unele alimente, cum ar fi nucile, lintea și ficatul. Dacă ai o dietă echilibrată, ai riscuri mici de a suferi o deficiență de biotină. Dacă, însă, ai o alimentație neadecvată, mult prea săracă în nutrienți, medicul îți poate recomandă biotină disponibilă sub formă de suplimente, care contribuie și la creșterea părului.

Vitamina D

În categoria „vitamine pentru păr” intră și vitamina D. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu alopecia, un termen sinonim cu căderea părului. Cercetările arată că vitamina D poate să ajute la crearea unor noi foliculi, acei mici pori din scalp, unde cresc noile fire de păr. 

Din cauza stilului de viață modern, majoritatea oamenilor nu au în organism cantități suficiente de vitamina D, mai ales la final de sezon rece, când nu prea au fost zile cu soare. Așa că, dacă îți cade părul, ar fi o idee bună să îți crești aportul; corpul nostru produce vitamina D prin contactul direct cu razele soarelui, însă în lunile de iarnă, când nu ne putem expune suficient la soare, se poate opta pentru suplimente cu vitamina D.

Acizii grași Omega 3 și Omega 6

De ce cade părul? Poate pentru că gradul de inflamație din corp este prea mare. Acizii grași Omega 3 și Omega 6 sunt numiți și acizi grași esențiali, deoarece nu pot fi produși în corpul uman. Pe de o parte, Omega 3 ajută corpul să lupte contra inflamației, o cauză importantă care stă la baza a numeroase afecțiuni. Căderea prematură a părului poate fi, de asemenea, asociată cu inflamația din corp.

Pe de altă parte, Omega 6 sunt importanți pentru sănătatea pielii, iar în acest mod, de pe urma acestui tip de acizi grași va avea de beneficiat scalpul. Dacă nu consumi alimente bogate în Omega 3 și în Omega 6, cere sfatul medicului de familie sau al unui medic dermatolog despre posibilitatea de a-ți prescrie un supliment.

Vitamina C 

Printre acele vitamine pentru păr care îți pot fi de folos se numără și vitamina C. Radicalii liberi pot bloca creșterea firelor de păr și pot cauza îmbătrânirea podoabei capilare. E bine de știut că vitamina C este un antioxidant puternic, care te protejează împotriva stresului oxidativ, cauzat de radicalii liberi. În plus, corpul are nevoie de vitamina C pentru a crea o proteină numită colagen, care este o parte importantă a structurii firului de păr. Vitamina C ajută organismul să absoarbă fierul, un mineral necesar pentru creșterea părului.

Vitamina E

În mod similar cu vitamina C, vitamina E este un antioxidant care poate preveni stresul oxidativ. În cadrul unui studiu, persoanele care se confruntau cu căderea părului au observat o sporire cu 34,5% a creșterii părului după ce au luat suplimente cu vitamina E pe o perioadă de 8 luni. Așadar, dacă îți cade părul, ia în calcul și această vitamină.

Multivitaminele

Un păr sănătos depinde de starea ta generală de sănătate. În cazuri de malnutriție, de stres accentuat sau când apar anumite tulburări de alimentație, este posibil să nu îți crească noi fire de păr sau să te întrebi de ce cade părul atât de mult. De aceea, este important să mergi la medicul de familie și să îți faci analize de sânge, pentru a se stabili dacă ai carențe în privința anumitor nutrienți. Dacă există un deficit de vitamine și minerale, medicul îți va face recomandările necesare.

Nu este indicat să iei suplimente alimentare după ureche, nici atunci când e vorba de unele naturale, pentru că pot să nu fie potrivite pentru tine sau pot să interacționeze negativ cu medicamentele pe care le iei. Medicul care îți cunoaște istoricul și știe ce afecțiuni ai și ce tratamente faci, îți poate spune exact ce să iei, în ce doze și pentru cât timp.

Ce alimente să consumi pentru un păr sănătos?

O alimentație sănătoasă care combină un aport potrivit de proteine, fier și alți nutrienți poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și a aspectului părului. Un păr bine hrănit este mai viguros, mai elastic și mai strălucitor. Căderea părului ca rezultat direct al deficienței de fier este des întâlnită, însă, așa cum am discutat deja, mulți nutrienți contribuie la a avea un păr sănătos, care nu cade în exces.

Alimente bogate în proteine

Părul și unghiile sunt făcute din proteine care poartă numele de cheratină. În orice moment, aproximativ 90% din păr se află în faza de creștere. Pentru fiecare fir în parte, această fază de creștere durează 2 până la 3 ani. La sfârșitul acestui timp, firele de păr intră într-o fază de repaus care durează aproximativ 3 luni înainte de a fi înlocuite cu păr nou. Dacă nu mănânci suficiente proteine, un număr anormal de mare de fire de păr poate intra în faza de repaus.

Îți poți lua proteinele din carne slabă, pește, brânză, iaurt, ouă, fasole, linte, năut, nuci și semințe. Atenție, dacă te confrunți cu dermatita seboreică, se pare că aportul de brânzeturi poate agrava această problemă.

Alimente bogate în fier

Dacă nu consumi alimente care să îți aducă suficient fier, acest lucru ar putea contribui la căderea părului și la aspectul tern și fragil. Cea mai bună sursă de fier din dieta ta este carnea slabă, inclusiv cea de pește (care conține și acizi grași Omega 3 și vitamina D), iar sursele vegetariene bune de fier includ soia, semințele de dovleac, fasolea albă, lintea și spanacul. E bine de știut, însă, că organismul absoarbe mai greu fierul din vegetale deci, dacă ai o alimentație vegetariană sau vegană, e bine să-ți faci analize pentru a afla cum stai cu fierul. Dacă ai o carență, medicul îți poate recomanda un supliment. 

Fierul se absoarbe mai bine atunci când este însoțit de vitamina C, deci dacă mănânci pește la cuptor, să spunem, e util să storci peste el zeamă de lămâie sau să-l asociezi cu o porție de broccoli la abur cu dressing de iaurt grecesc și usturoi. Sau, dacă mănânci o friptură, ajută să o însoțești cu o salată de legume și verdețuri bogate în vitamina C, cum sunt ardeiul gras, broccoli-ul, varza kale, varza de Bruxelles și pătrunjelul.

Alimente bogate în vitaminele B

Pentru a-ți asigura un aport bun de vitamine din complexul B, consumă broccoli, varză de Bruxelles și legume frunzoase (varză, spanac, sfeclă elvețiană etc.), dar și fasole, năut și ficat.

Zahărul poate duce la căderea părului în cazul bărbaților

Un studiu recent a arătat că aportul de băuturi îndulcite cu zahăr este asociat cu un risc mai mare de cădere a părului la bărbații tineri. Alte alimente și băuturi care pot cauza căderea părului sunt cele cu făină albă și alcoolul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Does Iron Deficiency Cause Hair Loss? 
https://health.clevelandclinic.org/im-low-in-iron-can-this-cause-me-to-lose-my-hair/
MDPI - The Association between Sugar-Sweetened Beverages and Male Pattern Hair Loss in Young Men
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/1/214
Studiul „The Association between Sugar-Sweetened Beverages and Male Pattern Hair Loss in Young Men”, Nutrients 2023, 15(1), 214; https://doi.org/10.3390/nu15010214, autori: Xiaojin Shi et al.
NCBI - A Review of the Use of Biotin for Hair Loss
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5582478/
Studiul „A Review of the Use of Biotin for Hair Loss”, apărut în Skin Appendage Disord. 2017 Aug; 3(3): 166–169. Published online 2017 Apr 27. doi: 10.1159/000462981, autori: Deepa P. Patel et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0