Cum să previi căderea părului

Dacă observi că părul tău se rărește, ai porțiuni de chelie sau îți cad mai mult de 125 de fire de păr pe zi, probabil că te confrunți cu căderea părului și trebuie să te adresezi unui dermatolog. 

În mod normal, oamenii pierd între 50 și 100 de fire singure pe zi. Căderea părului face parte dintr-un echilibru natural - unele fire cad în timp ce altele cresc. Când echilibrul este întrerupt - când părul cade masiv și cresc mai puține fire noi - intervine problema căderii părului. Termenul medical pentru căderea părului este „alopecie”.

Există câteva tipuri de cădere a părului și mai multe cauze posibile. Pe lângă tratamentele prescrise de un dermatolog, poți apela și la metode naturale.

Care sunt ciclurile de creștere a părului?

Părul trece prin trei cicluri:

1. Faza anagenă (faza de creștere) poate dura de la doi până la opt ani. Această fază se referă, în general, la aproximativ 85% până la 90% din părul de pe cap.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

2. Faza catagenă (faza de tranziție) este timpul în care foliculii de păr se micșorează și durează aproximativ două până la trei săptămâni.

3. Faza telogenă (faza de odihnă) durează aproximativ două până la patru luni. La sfârșitul acestei faze, părul cade.

Firele mai scurte, cum ar fi genele, părul de pe brațe și picioare, dar și sprâncenele, au o fază anagenă scurtă - aproximativ o lună. La părul de pe scalp, poate dura până la șase ani sau chiar mai mult.

Care sunt tipurile de cădere a părului?

1. Anagen effluvium: cauzată de medicamente care otrăvesc un folicul de păr în creștere (cum ar fi chimioterapia).

2. Efluviul telogen: cauzată de un număr crescut de foliculi de păr care ajung în faza telogenă, care este stadiul în care părul cade.

3. Alopecie androgenetică: cea mai frecventă. Părul se subțiază în creștetul capului și pe laterale.

Care femei sunt susceptibile să sufere de căderea părului?

Orice fată sau femeie poate fi afectată de căderea părului. Cu toate acestea, căderea părului este de obicei mai frecventă la:

•    Femeile care au peste 40 de ani
•    Femeile care tocmai au născut
•    Femeile care au făcut chimioterapie sau au urmat un tratament cu alte medicamente
•    Femeile care poartă coafuri care trag de păr (cum ar fi cozile strânse sau împletiturile strânse) sau folosesc substanțe chimice dure pe păr
•    Femeile la menopauză.

Care sunt miturile despre căderea părului?

Miturile despre căderea părului sunt foarte răspândite. Nimic din lista următoare nu este adevărat:

•    Pierzi părul pentru că îl șamponezi prea mult sau pentru că l-ai vopsit
•    Mătreața provoacă căderea permanentă a părului la femei
•    Stresul provoacă pierderea permanentă a părului la femei
•    Dacă razi părul de pe cap, va crește de două ori mai gros
•    Dacă stai în cap, vei stimula circulația sângelui și creșterea părului
•    Pălăriile și perucile provoacă căderea părului la femei.

Ce cauzează căderea părului?

•    Coafura: aceasta poate provoca căderea părului atunci când părul este aranjat în moduri care te trag de rădăcini, cum ar fi cozi de cal sau împletituri. Acest tip de cădere a părului se numește alopecie de tracțiune. Dacă foliculii de păr sunt deteriorați, pierderea poate fi permanentă.
•    Deficitul de vitamine.
•    Dieta (scădere rapidă în greutate).
•    Dietele foarte restrictive.
•    Ruperea din cauza factorilor chimici (vopsit, unele produse chimice)

Ce cauzează pierderea părului în efluviul anagen?

Substanțele toxice, inclusiv substanțele din chimioterapie, radioterapia și alte medicamente cauzează căderea bruscă a părului din orice zonă a corpului. Se întâmplă cu părul aflat în stadiul de creștere, iar acest tip de cădere a părului poate fi uneori permanent dacă foliculii de păr sunt deteriorați.

Ce cauzează căderea părului în efluviul telogen?

Stresul fizic extrem sau un șoc asupra corpului provoacă o cădere temporară a părului. Această categorie include factori precum pierderea în greutate, intervenții chirurgicale, anemie, boli și naștere. Alți factori sunt: 

•    Un stres emoțional extrem: boli mintale, moartea unei persoane dragi
•    O tiroidă anormală
•    Medicamente și suplimente: medicamente pentru tensiunea arterială, medicamente pentru gută și doze mari de vitamina A.
•    Modificări hormonale cauzate de sarcină, menopauză sau pilule contraceptive.

Ce cauzează pierderea părului în alopecia androgenetică?

•    Moștenirea genetică: genele pe care le ai de la familie pot provoca subțierea părului de-a lungul vârfului capului.
•    Îmbătrânirea: schimbările hormonale pe măsură ce îmbătrânești pot provoca chelire.
•    Menopauză: acest tip de cădere a părului se agravează adesea atunci când se pierde estrogen în timpul menopauzei.

Cum se tratează căderea părului la femei? Ce medicamente sau suplimente pot ajuta?

Tratamentul depinde de cauza căderii părului

În cazurile în care pierderea părului se datorează stresului sau modificărilor hormonale, cum ar fi sarcina, este posibil să nu fie nevoie de tratament. Căderea părului se va opri după o perioadă de timp.

În cazurile de cădere a părului datorate practicilor de coafare a părului, cum ar fi împletituri strânse sau cozi de cal sau anumite substanțe chimice, tratamentul presupune renunțarea la coafurile care au cauzat daunele.

În cazurile de deficiențe nutriționale, s-ar putea să ți se prescrie  suplimente. De exemplu, poți lua zilnic o multivitamină și trei până la cinci miligrame de biotină. Mergi la medicul dermatolog pentru un tratament adecvat problemei tale.

Operația de transplant de păr este o altă opțiune. Problemele potențiale ale acestui tratament includ riscurile obișnuite ale intervenției chirurgicale, cum ar fi infecție sau foliculită. În cazurile în care zonele cu chelie sunt mari, ar putea exista probleme în încercarea de a găsi suficient păr pentru transplant. În plus, operația poate fi costisitoare și de obicei nu este acoperită de asigurare.

Injecțiile de plasmă bogată în proteine (PRP) au fost, de asemenea, concepute pentru a stimula creșterea părului. PRP se face în general din sânge prelevat de la pacient. Plasma bogată în trombocite este recoltate și apoi injectată în zona afectată.

Ce tratamente naturiste există?

Sucul de ceapă

Un studiu a arătat că aplicarea sucului de ceapă pe scalp, de două ori pe zi, a dus la creșterea și regenerarea părului în șase săptămâni. Cercetătorii spun că acesta are efect anti-inflamator.

Ardei iute

S-a demonstrat că în compoziția ardeilor iuți există un factor stimulator al creșterii firului de păr, care dă rezultate într-un interval de 5 luni. Poți include ardeiul iute în dieta ta zilnică sau poți aplica local tincturi.

Salvie, rozmarin și aloe vera

S-a arătat că salvia crește densitatea părului, rozmarinul stimulează creșterea, iar aloe vera este cunoscută de secole ca leac împotriva căderii părului.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

American Hair Loss Council. Female pattern hair loss. https://www.ahlc.org/female-hair-loss/

American Academy of Dermatology Association. Thinning hair and hair loss: Could it be female pattern hair loss? https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/hair-care/female-pattern-hair-loss


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0