

Pericolele la care te expui folosind folie de aluminiu
Pericolele la care te expui folosind folie de aluminiu
Pericolele la care te expui folosind folie de aluminiu
Folia de aluminiu a devenit indispensabila in bucatariile noastre. O folosim atunci cand gatim, o folosim pentru a acoperi recipientele cu mancare si o folosim chiar si pentru a ne proteja aragazul de murdarie. Stii insa ca iti pui sanatatea in pericol folosind folia de aluminiu?
Studiile realizate in ultimii ani au scos la iveala faptul ca exista o legatura intre folia de aluminiu si dezvoltarea unor boli precum dementa, autism sau chiar Parkinson.
Cercatatorii de la Universitatea Keele din Marea Britanie au dezvaluit ca prezenta de aluminiu in cantitati mari in creier duce, pe termen lung, la aparitia temutei boli Alzheimer. Acestia au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat situatia unui barbat in varsta de 66 de ani, diagnosticat cu o forma severa de Alzheimer, in urma expunerii pret de 8 ani la praful de aluminiu. Praful de aluminiu patrunde in organism pe caile aeriene, formandu-se apoi depozite de aluminiu in creier, dar si pe caile respiratorii.
Un alt caz care a pus oamenii de stiinta pe ganduri a fost cel al femeii britanice care a decedat in urma aparitiei bolii Alzheimer. Analizele care i s-au facut au aratat ca existau cantitati mari de aluminiu in tesuturile sale. Aluminiul in exces a patruns in corpul femeii prin consumul de apa care provenea dintr-o sursa locala care, inainte cu 16 ani de imbolnavirea femeii, a fost contaminata cu 20 de tone metrice de aluminiu in urma unui accident industrial.
Aluminiul patrunde in organism sub forma de vapori sau praf de aluminiu. Un adult consuma zilnic in jur de 7-9 mg de aluminiu prin alimentatie, la care se adauga si aliminiul provenit din apa sau aer. Cantitati mari de aluminiu au fost descoperite in alimente precum: praful de copt, faina care contine agent de crestere, sarea, produsele de patiserie si orice alt tip de alimente procesate. De asemenea, si unele produse cosmetice contin aluminiu, printre care: deodorantele, antiperspirantele, lotiunile de corp, lotiunile de plaja ori sampoanele.
Cea mai mare cantitate de aluminiu pe care o consumam provine din alimentele gatite in folie de aluminiu. Pentru a preveni bolile ce pot aparea din cauza aluminiului, ideal ar fi sa reduci cat poti de mult expunerea la aluminiu. Folia de aluminiu poate fi cu success inlocuita cu hartie de copt atunci cand vine vorba despre gatit. De asemenea, poti folosi si tigai antiaderente de calitate ori vase de yena, pentru a nu mai simti nevoia sa acoperi recipientele in care gatesti cu folie de aluminiu.
Exista si ingrediente naturale care ne protejeaza de aluminiul cu care intram in contact, combatand efectele nocive ale acestuia. Curcuminul este eficient in acest sens, studiile dovedind ca are un efect protector asupra organismului impotriva aluminiului.
Curcuminul se regaseste in turmeric, fiind un antiinflamator natural, dar si un antioxidant de pret. Printre beneficiile curcuminului pentru sanatate se afla si: efectele antidepresive, calmarea durerilor, scaderea colesterolului, efectul anticoagulant si ameliorarea problemelor digestive.
Poti introduce turmericul in alimentatia ta adaugandu-l in smoothie-uri, in cafea, in ceaiuri ori in preparate precum curry ori sosuri gatite.
Sursa foto: Shutterstock