Orhita sau inflamatia testiculului: cauze, simptome, complicatii

Orhita este o inflamatie a unuia sau a ambelor testicule. Ea este, de obicei, cauzata de o infectie bacteriana sau de virusul oreionului.

Orhita bacteriana poate fi cauzata de infectiile sau bolile cu transmitere sexuala, in special de gonoree si de clamidioza. Adeseori, orhita bacteriana rezulta din epididimita, o inflamatie a tubului care colecteaza si depoziteaza sperma (numit epididim), situat in spatele testiculului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Orhita poate provoca durere si poate afecta fertilitatea barbatului. Exista o medicatie care poate trata cauzele orhitei bacteriene si care poate ameliora unele dintre semnele si simptomele orhitei virale, insa poate dura mai multe saptamani pana cand sensibilitatea din zona scrotului va disparea.

Ce simptome are orhita sau inflamatia testiculului

Semnele si simptomele orhitei se dezvolta, de obicei, subit si pot fi:

 • umflarea unuia sau a ambelor testicule,
 • durere care variaza, poate fi usoara ori poate deveni severa,
 • sensibilitate in unul sau ambele testicule, care poate dura saptamani,
 • febra,
 • greata si varsaturi.

Termenii de "durere de testicul" sau "durere in vintre" (sau in zona inghinala) sunt uneori folositi interschimbabil. Insa durerea inghinala apare in pliurile pielii dintre coapsa si abdomen, nu in testicul. In plus, cauzele durerii de la nivelul vintrelor sunt diferite de cauzele durerii testiculare.

Cand sa mergi la medic

Daca te confrunti cu durere sau umflatura in zona scrotului, in special daca durerea apare subit, mergi imediat la doctor. Numeroase afectiuni pot cauza durere in zona testiculelor, iar unele dintre acestea necesita tratament imediat. Medicul tau poate efectua o serie de teste pentru a determina ce boala iti provoaca durerea.

Ce cauze are la baza orhita sau inflamatia testiculului

Orhita paote fi cauzata fie de o infectie virala, fie de o infectie bacteriana. Uneori, cauza orhitei sau inflamatiei testiculului nu poate fi determinata si in acest caz, ea se numeste orhita idiopatica.

Orhita bacteriana

Cel mai adesea, orhita bacteriana este rezultatul epididimitei, adica al inflamatiei acute a epididimului. Epididimita, de regula, este cauzata de o infectie in uretra sau in vezica, ce se extinde la tubul lung si rasucit, care exista in fiecare testicul si care se numeste epididim.

Adesea, cauza infectiei este o boala cu transmitere sexuala. Alte cauze ale infectiei pot fi legate de faptul ca barbatul s-a nascut cu malformatii in tractul urinar sau ca are un cateter sau alte instrumente medicale introduse in penis.

Orhita virala

Aceasta forma virala de orhita este, de obicei, cauzata de virusul oreionului. Aproximativ o treime dintre barbatii care fac oreion dupa pubertate dezvolta orhita sau inflamatia testiculului, de regula, la 4 sau 7 zile dupa debutul oreionului.

Complicatii date de orhita

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Complicatiile orhitei pot include:

 • atrofia testiculara - orhita poate, in cele din urma, sa duca la micsorarea testiculului afectat;
 • abces scrotal - tesutul infectat se umple cu puroi;
 • epididimita repetata - orhita poate duce la episoade recurente de epididimita;
 • infertilitate - ocazional, orhita poate cauza infertilitatea barbatului sau poate duce la o productie inadecvata de testosteron, insa aceste complicatii sunt mai putin probabile daca orhita afecteaza doar unul dintre testicule.

Ce presupune preventia orhitei sau inflamatiei testiculului

Pentru a preveni orhita, este important:

 • sa te vaccinezi impotriva oreionului, cea mai intalnita cauza a orhitei virale;
 • sa faci sex protejat, pentru ca prezervativul te ajuta sa te protejezi impotriva bolilor cu transmitere sexuala care pot cauza orhita bacteriana.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0