Ochi roșii sau uscați? Află cum poți scăpa de senzațiile neplăcute

Senzația de ochi uscați apare atunci când ochii nu produc suficiente lacrimi, care au rol de protejare a suprafeței ochilor, de prevenire a infecțiilor și de îndepărtarea a corpurilor străine. Aceasta se manifestă prin senzație de disconfort și usturime și poate fi resimțită permanent sau doar în anumite situații. De exemplu, e foarte probabil să te confrunți cu ochi uscați dacă stai o perioadă lungă în fața calculatorului sau când mergi prin vânt. Din cauza apei dure si clorului prezent in aceasta, ochii rosii pot aparea si dupa un simplu dus sau spalarea pe cap, deoarece samponull nu face suficienta spumă în apa dură si reziduurile de săpun se pot bloca în ochi și pot provoca iritații.

Când bacteriile, virusurile, polenul , vaporii de clor sau orice particula alegena au ajuns în ochi, sistemul nostru imunitar se activeaza imediat. Celulele T și mastocitele  recunosc particula și produc proteinele inflamatorii pentru a înghiți si anihila particula. Aceste proteine ​​plasmatice includ macrofage, neutrofile, limfocite  care înconjoară particulele străine,. După ucidere,elibereaza  factorii de coagulare și fibrina.Se produce  o inflamație care nu este neobișnuită și a apare sub forma de roșeață.

Uscăciunea ochilor este destul de frecventă și rareori are drept cauză o afecțiune gravă, putând fi tratată cu soluții simple, fără a fi necesară prezentarea la medic.  

Cauzele care duc la uscarea ochilor 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Există numeroase cauze care pot duce la uscarea ochilor. Majoritatea persoanelor se confruntă cu acest simptom neplăcut din cauza producției insuficiente de lacrimi, numită în termeni medicali sindrom de ochi uscat sau keratoconjunctivita sicca. Iată câteva motive pentru care producția de lacrimi este afectată: 
-     Vârsta înaintată, în special în cazul femeilor, după menopauză; 
-     Carența de vitamină A; 
-     Diabet, lupus, sindromul Sjoren, artrită reumatoidă, alergii, infecții, afecțiuni ale tiroidei; 
-     Traumatismele survenite la nivelul ochilor (lovituri, arsuri, radiații etc.); 
-     Intervenția  cu laser (LASIK). 

 

Ochii uscați pot fi și o consecință a lacrimilor „de proastă calitate”. Lacrimile sunt un amestec de apă, uleiuri și mucus; în cazul persoanelor care se confruntă cu ochi uscați, acest amestec este dezechilibrat, în sensul că glandele care produc uleiuri, cunoscute și sub denumirea de glande tarsale, sunt înfundate. Aceste uleiuri au rolul de a încetini procesul de evaporare a apei din compoziția lacrimilor.  

Alte cauze ale ochilor uscați pot fi:
-     Anumite medicamente (antihipertensive, descongestionante, antihistaminice, antidepresive, contraceptive, antiacneice, tratamente hormonale); 
-     Vântul; 
-     Aerul uscat; 
-     Expunerea la fum; 
-     Lucrul la calculator; 
-     Șofatul; 
-     Cititul; 
-     Mersul pe bicicletă, fara protectia ochelarilor speciali; 
-     Clipitul prea rar; 
-     Temperaturile crescute; 
-     Folosirea pe termen lung a lentilelor de contact; 
-     Inflamația marginii libere a pleoapelor, cunoscută și sub denumirea de blefarită.

Simptome adiacente ochilor uscați

Ochii uscați pot fi însoțiți de simptome precum: 
-     Senzație de înțepătură sau de arsură a ochiului; 
-     Episoade de lăcrimare excesivă, urmate de uscăciunea bruscă a ochilor; 
-     Senzație de nisip sau de corp străin în ochi; 
-     Ochi roșii
-     Vedere încețoșată
-     Pleoape greoaie; 
-     Secreții neobișnuite din ochi; 
-     Incapacitatea de a plânge; 
-     Oboseală și durere oculară. 

Vizita la medic și analizele recomandate

 
Dacă simptomele enumerate mai sus persistă mai mult de câteva zile, este bine să mergi la medic pentru a descoperi cu precizie cauză problemei ochilor uscați.  

Medicul îți poate recomanda consultul unui optometrist sau oftalmolog, care îți va examina cu atenție ochii, în special volumul lacrimilor și timpul în care acestea se evaporă de pe suprafața ochilor. De cele mai multe ori, tratamentul constă în aplicarea unor picături de ochi cu diverse substanțe, în funcție de cauza descoperită. Din acest motiv este indicat să folosești lacrimi artificiale doar după un consult și la recomandarea medicului.  

Dacă nu se iau măsuri, ochii uscați pot duce la apariția infecțiilor și a durerilor la nivel ocular. De asemenea, există riscul de ulcere sau cicatrici pe cornee, precum și de pierdere a vederii, dar asta se întâmplă rareori. Nu este de neglijat nici calitatea vieții, care poate fi afectată din cauza ochilor uscați. Asfel, poate deveni dificil să desfășori activități zilnice sau să lucrezi la calculator. 

Metode de prevenire

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Uscăciunea ochilor nu poate fi totdeauna prevenită, însă pot fi luate câteva măsuri pentru a reduce riscul apariției acestei probleme. De exemplu, este indicat să clipești cât mai des atunci când lucrezi la calculator sau citești o carte, să folosești un umidificator de cameră, să eviți expunerea directa la aerul condiționat, să porți ochelari de soare și să te ferești de fumul de țigară.

De asemenea, poți folosi preventiv picături de ochi, pentru a suplini producția de lacrimi. 

 

Sursă foto: Shutterstock

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0