Pot fi administrate vaccinurile Pfizer și Moderna femeilor însărcinate? [studiu]
Pot fi administrate vaccinurile Pfizer și Moderna femeilor însărcinate? [studiu]
Pot fi administrate vaccinurile Pfizer și Moderna femeilor însărcinate? [studiu]
Odată cu apariția vaccinurilor anti-COVID-19, disponibile pe plan global, multe femei însărcinate sau care alăptează se întreabă dacă se pot vaccina în siguranță, fără riscul de reacții adverse la adresa bebelușului.
Autoritățile medicale asigură că vaccinurile sunt sigure și pentru femeile însărcinate și cele care alăptează, dar se recomandă o discuție în prealabil cu medicul ginecolog sau pediatru, pentru a discuta și înțelege toate informațiile necesare despre vaccin în raport cu sarcina sau alăptarea.
Există riscuri pentru femeile însărcinate și pentru cele care alăptează?
Așadar, femeile însărcinate infectate cu COVID-19, ce manifestă simptome, sunt mai predispuse riscului de forme severe, complicații sau deces față de femeile care nu sunt însărcinate. Acest lucru se întâmplă, în parte, pentru că femeile însărcinate au un sistem imunitar mai slăbit sau pot suferi de anumite afecțiuni, precum diabetul gestațional, care poate crește mai mult riscul de formă severă de boală.
Este important de reținut că, până recent, nu au existat studii pe efectele vaccinurilor anti-COVID-19 asupra femeilor însărcinate sau a celor care alăptează. Cu toate acestea, în studiile clinice principale au existat femei însărcinate, care la momentul respectiv nu aveau cunoștință de sarcină, iar pe acest segment nu s-au înregistrat efecte adverse. De asemenea, studiile preliminare pe nivelul de toxicitate reproductivă al vaccinurilor nu indică nicio reacție adversă asupra dezvoltării fătului.
Prin urmare, nu există motive de îngrijorare în privința vaccinului, dar lipsa de informații validate prin studii clinice a alimentat reticența femeilor însărcinate și a celor care alăptează în fața vaccinurilor existente. În ceea ce privește informațiile transmise de către FDA cu privire la vaccinarea femeilor însărcinate și a celor care alăptează, prima recomandare este discuția în prealabil cu medicul curant sau cu medicul de familie. De asemenea, vaccinarea nu poate fi refuzată femeilor însărcinate și a celor care alăptează, la cerere. Nu în ultimul rând, este important ca, înainte de vaccinare, femeile în cauză să fie informate cu privire la toate riscurile și posibilele reacții adverse ce pot surveni în urma vaccinării.
În aceeași linie, OMS a declarat că nu există motive pentru care riscurile punctuale ar putea surclasa beneficiile aduse de vaccinare, în rândul femeilor însărcinate și a celor care alăptează. În primul rând, vaccinurile cu tehnologie de ARN mesager, cum sunt cele ale companiilor Pfizer și Moderna, nu se folosesc de material viral, așa încât pericolul pentru sănătatea fătului este inexistent. În plus, chiar și după vaccinare, procesul de alăptare poate continua în mod normal.
Vaccinarea anti-COVID-19 afectează fertilitatea la femei?
O altă nelămurire circulată frecvent se referă la riscul de afectare a fertilității la femei. Potrivit specialiștilor, nu există niciun motiv de îngrijorare în acest sens. Femeile care încearcă să rămână însărcinate în această perioadă se pot vaccina în siguranță împotriva COVID-19 și nu există niciun motiv de amânare a sarcinii după vaccinare.
Întrebările cu privire la acest aspect au apărut după ce informații eronate au circulat pe rețelele sociale care sugerau că proteina reactivă a virusului SARS-CoV-2 este la fel ca altă proteină reactivă, numită syncitin-1, care este implicată în dezvoltarea și atașarea placentei pe durata sarcinii. Așadar, potrivit acelor informații false, vaccinul anti COVID-19 ar putea determina organismul femeii să lupte împotriva proteinei reactive și, astfel, să îi afecteze fertilitatea.
Cu toate acestea, este important de reținut că cele două proteine reactive sunt complet diferite, iar vaccinarea anti-COVID-19 nu va afecta fertilitatea femeilor care încearcă să rămână însărcinate, inclusiv prin metode de fertilizare in vitro. Pe durata studiilor clinice asupra eficacității și siguranței de uz a vaccinului Pfizer, 23 de voluntare din cadrul studiilor au rămas însărcinate, iar singura dintre cele 23 care a pierdut sarcina nu a primit o doză de vaccin, ci o substanță placebo.
Un nou studiu cu privire la siguranța vaccinurilor Pfizer și Moderna pentru femeile însărcinate
Potrivit unui studiu recent1, vaccinurile companiilor Pfizer-BioNTech și Moderna sunt sigure pentru femeile însărcinate, dar și pentru femeile care alăptează. Studiul a fost publicat în American Journal of Obstetrics & Gynecology și sugerează, în plus, că mamele pot transmite anticorpi noilor-născuți. Această informație este cu atât mai importantă cu cât, în acest fel, se confirmă prezența cu succes a anticorpilor în organismul mămicii vaccinate.
Echipa de cercetare a studiat un grup de 131 de femei care au primit vaccin anti-COVID-19 de la Pizer sau Moderna, inclusiv 84 de femei însărcinate, 31 de femei care alăptau la momentul respectiv și 16 femei care nu erau însărcinate. Toate cele trei grupuri au dezvoltat, după vaccinare, niveluri similare de anticorpi.
Printre descoperirile studiului se numără și faptul că nu au existat diferențe majore între reacțiile adverse manifestate de femeile însărcinate, respectiv de cele care nu erau însărcinate. În comparație cu femeile însărcinate care s-au recuperat după infecția COVID-19, femeile însărcinate care au fost vaccinate au dezvoltat mult mai mulți anticorpi. În plus, femeile care au fost vaccinate cu serul companiei Moderna au dezvoltat mai mulți anticorpi față de cele vaccinate cu Pfizer.
Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, faptul că anticorpii generați în urma vaccinării erau prezenți atât la nivelul cordonului ombilical, cât și în mostrele de lapte matern testate. Acest lucru sugerează că femeile însărcinate și cele care alăptează pot transmite, mai departe, anticorpii COVID-19 către bebeluși.
Cercetătorii sunt de părere că această descoperire este cea mai importantă, pentru că le poate încuraja pe proaspetele mămici și pe cele care alăptează să se vaccineze. Aceștia susțin, însă, că este nevoie de mai multe studii clinice, pe eșantioane mai ample, care să determine cu exactitate în ce stadiu al sarcinii ar trebui femeile să se vaccineze pentru protecție maximă împotriva virusului. De asemenea, este nevoie de studii adiționale cu privire la siguranța de uz pentru femeile însărcinate și cele care alăptează a vaccinurilor companiilor AstraZeneca și Johnson & Johnson.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Studiul COVID-19 vaccine response in pregnant and lactating women: a cohort study, publicat în American Journal of Obstetrics & Gynecology, în martie 2021, autori: Kathryn J. Gray et al.
https://www.ajog.org/article/S0002-9378(21)00187-3/fulltext
Hopkins Medicine - The COVID-19 Vaccine and Pregnancy: What You Need to Know
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/the-covid19-vaccine-and-pregnancy-what-you-need-to-know
WebMD - Pfizer, Moderna COVID Vaccines Safe for Pregnant Women
https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210328/pfizer-moderna-covid-vaccines-safe-for-pregnant-women
Te-ar mai putea interesa și...