Inovatiile in sanatate pot salva vieti

In fiecare zi auzim vesti despre inovatii iar eu, ca medic, sunt recunoascatoare ca traiesc in secolul inovatiilor din domeniul sanatatii si ingrijirii personale, care cresc calitatea vietii noastre de zi cu zi. In plus, inovatia are rolul de a ne da sperante pentru un viitor mai bun.

Da, pentru ca viata este surprinzatoare, inseamna bucurie, iar tehnologia isi aduce din plin contributia. Pentru ca ne permite sa traim din plin.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ca medic si journalist in domeniul medicinei, traiesc cu emotie momentele in care pot impartasi cu cititorii sau telespectarii mei descoperiri generate de tehnologie, ce usureaza procesul de profilaxie, diagnosticare si tratare, in spital sau in propria casa. De asemenea, inovatia inseamna si initiative importante si relevante pentru societatea in care traim, fie generate de companii, de specialisti, fie de oameni care s-au confruntat cu dificultati, dar care au gasit puterea si increderea de a face mai mult, de a face viata mai buna pentru ceilalti.

Sunt multe lucruri de care continuam sa ne minunam si pe care, in urma cu cateva zeci de ani, le credeam imposibile. Iar astazi chiar ne sunt accesibile bucurandu-ne de ingeniozitatea lor!

Tehnologia actuala, gandita pentru oameni si adresata nevoilor lor, poate usura si imbunatati viata oricui, de la copilul nenascut din burtica gravidei pana la cei de varsta a patra, ori cu afectiuni cronice sau dizabilitati, care au nevoie de sustinere si compensare a functiilor slabite sau pierdute.

Vorbind despre cei mai mici dintre noi si despre modul in care initiative inovatoare, sprijinite de tehnologie pot face diferenta, am imparatasit cu bucurie momentul in care fost lansat proiectul original al unei primei Bancii de Lapte din Romania, de la Spitalul Marie Curie, dezvoltat de Asociatia Inima Copiilor. Imi aminteam de acest proiect inca “din fasa”, pe care l-am votat cu drag, in urma unei admirabile initiative a companiei Philips de a colecta idei ingenioase din partea publicului larg. Asa a luat nastere acest proiect si mi se pare fabulous ca, atunci cand credem intr-o cauza, nu exista limite pentru a gasi solutii. 

In curand, bebelusii din Romania vor avea acces la un proiect menit sa ajute si chiar sa salveze zeci de vieti. Cu totii stim ca laptele matern este cea mai buna hrana pe care o poate primi un copil, atat pentru a-i oferi un start sanatos in viata, cat si pentru a-l ajuta sa aiba o imunitate buna. Iar pentru prematuri sau nou-născutii cu probleme, laptele matern e vital!

Imi place sa vorbesc despre acest proiect pentru ca este o exeplificare perfecta a ceea ce scriam mai sus. A venit ca un raspuns pentru o nevoie primordiala, si acolo unde tehnologia are resurse este pacat sa nu le fructificam la maximum.

Tot ceea ce trebuie sa facem este sa fim deschisi, sa indraznim sa avem idei, sa fim creativi si sa urmarim scopurile nobile si pozitive ale tehnologiei. Scopul inovatiei este sa ne usureze viata, sa ne imbunatateasca sanatatea si calitatea vietii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ca medic, cred cu tarie ca sanatatea trebuie privita in ansamblul ei, atat din perspectiva specialistului, cat si a pacientului. Atunci cand cei doi sunt parteneri in problema medicala pe care o traverseaza, cand medicul si pacientul conlucreaza, conturand impreuna solutiile, raspunsul este cel mai potrivit, iar gratie tehnologiei nimic nu pare imposibil in ziua de azi!

Acesta este si abordarea pe care o propune Philips, care plaseaza nevoile oamenilor in prim-plan si ii incurajeaza sa isi asume un rol activ in gestionarea propriei sanatati. De altfel, atunci cand privesti o problema si din perspectiva celuilalt si, de altfel, din toate unghiurile, poti transforma provocarile cu care te confrunti in solutii inovatoare si de impact, folositoare pentru milioane de semeni. 

Odata informati, viata este plina de solutii

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0