Tehnologia care te ajuta sa ai un stil de viata sanatos
Tehnologia care te ajuta sa ai un stil de viata sanatos
Tehnologia care te ajuta sa ai un stil de viata sanatos
Pe măsură ce tehnologia continuă să se dezvolte, devenim din ce în ce mai conștienți de ceea ce ne afectează sănătatea și de modul în care o putem menține la cote optime. Cum îți este de folos tehnologia atunci când vrei să ai un stil de viață sănătos? Ți-am pregătit în acest articol o listă de probleme pe care le-ai putea avea și cum te ajută diverse aplicații să le combați sau să le gestionezi mai bine.
Tehnologia bine concepută și utilizată a fost cea care ne-a îmbunătățit de-a lungul timpului atât sănătatea fizică, precum și pe cea mintală. Cele mai noi descoperiri în materie de medicină, cât și realizarea de aplicații care se adresează consumului larg continuă să ne facă viața mai ușoară și chiar ne ajută să avem un stil de viață sănătos. Iată, de pildă, în ce probleme te poate ajuta tehnologia, dacă îi dai o șansă.
Problemă: inactivitatea fizică
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) alături de alte autorități de sănătate ne îndeamnă mereu să facem mișcare pentru a fi mai sănătoși. Faptul că suntem sedentari reprezintă o problemă globală, care afectează în mod acut țările dezvoltate, inclusiv pe noi, românii. Inactivitatea fizică ucide mai mult de 3 milioane de oameni pe an, arată statisticile, făcând-o astfel al patrulea factor de risc principal pentru deces, potrivit OMS.
Soluția
Există tot felul de brățări inteligente care îți pot monitoriza pulsul, îți pot măsura pașii și care au tot felul de opțiuni care îți vin în ajutor atunci când faci mișcare, fie că alegi să mergi la sală, fie că preferi să te antrenezi în aer liber sau la tine acasă. Aceste brățări vin la pachet cu un accelerometru, au senzori care îți măsoară mișcările și tot felul de senzori care îți monitorizează activitatea fizică. Există diverse modele de brățări, mai scumpe sau mai accesibile, care pot fi conectate la telefonul mobil. Brățările „inteligente” înregistrează numărul de pași pe care îi faci zilnic, caloriile pe care le arzi și multe alte variabile, astfel încât tu să îți poți monitoriza singur nivelul de activitate. Acest accesoriu îți poate fi de folos și te poate stimula să ai un stil de viață sănătos prin mișcare.
Problemă: calitatea tot mai slabă a somnului
Dacă ți s-a întâmplat să stai până târziu la o petrecere, sau cu copilul bolnav sau din alte motive cu o seară înainte de a merge la serviciu dimineață, cel mai probabil recurgi la un mic truc și anunți că ești bolnav. Dar multe persoane au remușcări în ceea ce privește decizia de a rămâne acasă (când sunt extrem de obosite), după o noapte fără somn, așa că aleg să meargă totuși la serviciu, după multe ore nedormite sau chiar întreaga noapte albă. Aceste nopți pierdute sunt, însă, sau ar trebui să fie, cazuri speciale.
În restul nopților, pentru un stil de viață sănătos, ar trebui să dormi 7-8 ore și să ai un somn odihnitor. Nu să pierzi vremea la tv sau în fața calculatorului. S-a dovedit că privarea de somn ne poate afecta la fel de mult că alcoolul, iar efectele pe termen lung asupra corpului pot fi chiar debilitante, contribuind la obezitate, la instalarea diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare.
Soluția
Tehnologia îți e de ajutor și în această privință, având în vedere că exită aplicații pentru smartphone care te ajută să îți monitorizezi somnul. Genul acesta de aplicație le permite utilizatorilor să noteze când au mers la culcare și când s-au trezit. Activarea unor aplicații de acest gen îți dă telefonul automat pe silent, oprește conexiunea la WiFi și elimină potențialii factori care îți pot perturba somnul. Unele aplicații funcționează și ca o alarmă care îți dă trezirea, se sincronizează cu un site unde sunt stocate datele despre somnul tău și îți permite să analizezi trendurile și să scrii cum a fost somnul tău, peste noapte. Funcțiile acestor aplicații sunt diverse, așa că cel mai bine este încerci mai multe și să vezi care ți se potrivește. În plus, pentru telefoanele mobile inteligente sunt disponibile numeroase aplicații care te învață să meditezi și te ajută să te relaxezi atunci când ești stresat sau atunci când nu reușești să adormi.
Problemă: uiți să iei pauze
Ți se întâmplă, cel mai probabil, să fii atât de absorbit de un proiect care aduce rezultate excelente pentru echipa ta și să îți dai seama prea târziu că ai uitat să iei o pauză. Acest lucru nu face decât să îți strice sănătatea, afectându-ți, de exemplu, ochii (care sunt prea obosiți după orele petrecute în fața calculatorului) și provocându-ți dureri de spate. Nu de puține ori ți se întâmplă să mănânci chiar pe birou, în fața calculatorului, sau chiar să sari peste pauza de masă, când ești prea ocupat.
Soluția
Tehnologia are și în acest caz soluții. Există pe internet un plug-in gratuit pentru browserul de internet care îți amintește să iei pauze în mod frecvent. Există chiar și aplicații de mobil care îți amintesc să bei apă sau să iei o pauză și să faci puțină mișcare. În plus, plug-în-urile de acest gen îți vor face ecranul calculatorului să se întunece la fiecare 20 de minute, încurajându-te să te uiți la un obiect, aflat la o oarecare distanță, preț de 20 de secunde. Caută și descoperă aplicațiile de smartphone care te îndeamnă să îți iei pauzele de care ai nevoie și așa nu vei sări peste momentele necesare de odihnă și vei fi și mai productiv ulterior.
Problemă: acumularea kilogramelor
Se întâmplă uneori sau poate chiar des să mâncăm mai mult decât ar fi necesar, iar din această cauză, circumferința taliei se mărește, iar kilogramele se acumulează rapid. Fie că este vorba de mâncare de acasă sau de mâncarea comandată la birou, oamenii tind să facă din mediul de lucru un depozit pentru alimentele care îi ispitesc - însă un stil de viață sănătos este legat și de ce și cât mănânci.
Soluția
Calculatorul de calorii este o soluție foarte bună când vrei să te menții în formă sau să slăbești. Indiferent de tipul de smartphone pe care îl ai, cu siguranță vei găsi o aplicație sau mai multe care să fie mai mult decât un simplu calculator de calorii. De pildă, unele aplicații au liste uriașe de alimente, îți oferă informații nutriționale și numărul de calorii pentru acele alimente pe care le consumi, unele aplicații te ajută chiar să ții un jurnal alimentar și să monitorizezi mărimea porțiilor și caloriile recomandate zilnic, în funcție de datele introduse în profilul tău. Aceste aplicații nu doar că îți adună caloriile pe care le consumi, ci îți oferă informații detaliate despre carbohidrați, grăsimi și proteine. De asemenea, există aplicații pe telefon care îți arată diverse exerciții fizice și care te stimulează în acest sens, deoarece prietenii tăi pot să vadă că faci exerciții și îți pot trimite mesaje prin care să te încurajeze și ei.
Problemă: stresul
Majoritatea adulților se luptă cu stresul zi de zi, fie că este generat de locul de muncă, de viața de familie sau diverse obligații. Cum stresul cronic nu afectează doar sănătatea psihică, ci și pe cea fizică, e important ca acesta să fie combătut zi de zi. Cercetătorii sunt de acord că activitatea fizică, mai ales formele de mișcare viguroase (box, antrenamente HIIT, alergare) sunt cele mai bune metode de gestionare a stresului și de întărire a rezistenței psihice. Însă nu trebuie eliminate nici alte metode care pot avea mare succes în a te ajuta să scapi de stres și să te facă să ai o calitate a vieții mai bună.
Soluția
Tehnologia te ajută și cu aplicații antistres. Unele îți oferă meditații ghidate, povești pentru somn, programe de respirație și exerciții de relaxare, eficiente în reducerea stresului și îmbunătățirea somnului. Altele îți oferă sesiuni de meditație adaptate diferitelor nevoi, inclusiv reducerea stresului și anxietății. Altele îți oferă activități și jocuri menite să reducă stresul și să îmbunătățească starea emoțională, utilizatorii raportând o creștere a nivelului de fericire după utilizarea regulată. Există și aplicații care oferă exerciții de respirație diafragmatică, cunoscute pentru eficiența lor în reducerea răspunsului la stres al organismului; acestea sunt utile preponderent pentru gestionarea anxietății și stabilizarea dispoziției. Așadar, caută ceva pe gustul tău care să te ajute să ai un stil de viață mai sănătos și în acestă privință.
E bine să testezi cât mai multe aplicații pentru smartphone, până le găsești pe cele care îți plac și care îți satisfac nevoile. Constant apar noi aplicații în magazinele online, pentru utilizatorii telefoanelor inteligente, iar acestea au fost croite pentru a întruni aproape orice nevoie. Există aplicații care urmăresc dieta, aplicații de fitness, aplicații care sunt legate de antrenamente, aplicații care le ajută pe femei să își monitorizeze ciclul menstrual și multe altele.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pfizer - Are Health Apps Beneficial to Your Health?
https://www.pfizer.com/news/articles/are_health_apps_beneficial_to_your_health
PMC - Health Apps Require Co-development to Be Acceptable and Effective
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8322940/
Studiul „Health Apps Require Co-development to Be Acceptable and Effective”, apărut în Front Psychol. 2021 Jul 16;12:714453. doi: 10.3389/fpsyg.2021.714453, autori: Elizabeth Ball, Carol Rivas
Te-ar mai putea interesa și...