Inositol: ce este și ce beneficii poate avea pentru sănătate?

Inozitolul este o substanță asemănătoare vitaminelor, care se găsește în multe vegetale, precum și în organisme animale, dar se poate realiza și în laborator. Ce beneficii are pentru sănătate?

Inositolul sau inozitolul, denumit uneori vitamina B8, apare în mod natural în alimente, dar poate fi produs și de corp din carbohidrații consumați. În cele ce urmează, află mai multe despre beneficiile, dozele recomandate și potențialele efecte secundare ale inositolului sub formă de suplimente.

Ce este inositolul?

Deși este numit uneori vitamina B8, inozitolul nu este, în realitate, o vitamină și nu face parte din complexul de vitamine B ci mai degrabă un tip de zahăr cu mai multe funcții importante în corp. Inozitolul joacă un rol structural în organism, fiind o componentă majoră a membranelor celulare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum funcționează inositolul?

Inositolul ar putea echilibra anumite substanțe chimice din organism, contribuind la gestionarea unor afecțiuni precum tulburarea de panică, depresia, tulburarea obsesiv-compulsivă și sindromul ovarului polichistic, dar nu numai.

Ce beneficii pot avea suplimentele cu inositol?

Cercetările arată că suplimentele cu inozitol pot avea o serie de beneficii pentru sănătate:

Potențial util în sănătatea mintală: tulburare de panică, despresie, tulburare bipolară

Inozitolul poate ajuta la echilibrarea substanțelor chimice importante din creier, inclusiv pe cele despre care se crede că afectează starea de spirit, cum ar fi serotonina și dopamina. 

Având în vedere că unele persoane cu depresie, anxietate sau tulburări compulsive au niveluri mai scăzute de inozitol în creier, suplimentele cu această substanță ar putea fi un tratament alternativ în cazul afecțiunilor de sănătate mintală, mai ales că pare să aibă mai puține efecte secundare decât medicamentele tradiționale. 

Deși cercetările sunt încă limitate, suplimentele de inozitol ar putea fi utile pentru tratarea tulburării de panică, o formă severă de anxietate. Simptomele includ un ritm cardiac alert, dificultăți de respirație, amețeli, transpirații și o senzație de furnicături sau amorțeală în mâini.

Într-un mic studiu la care au luat parte 20 de persoane cu tulburare de panică acestea au luat fie un supliment de inozitol de 18 grame, fie un medicament obișnuit pentru anxietate în fiecare zi, timp de o lună. Participanții care au luat inozitol au avut mai puține atacuri de panică pe săptămână, în comparație cu cei care au luat medicamente pentru anxietate. Oamenii de știință spun, însă, că este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma acest beneficiu.

În ceea ce privește inozitolul și depresia, rezultatele studiilor au fost mixte. Legat de cercetările privind efectele inozitolului asupra tulburării bipolare, acestea sunt limitate, dar rezultatele studiilor preliminare par promițătoare.

Poate trata sindromul metabolic

Studiile clinice sugerează că suplimentele de inozitol pot fi benefice pentru persoanele cu sindrom metabolic, un grup de afecțiuni care cresc riscul de boli cronice, inclusiv boli de inimă și diabet de tip 2. Sindrom metabolic înseamnă că pacientul are măcar trei dintre următoarele: exces de grăsime în zona stomacului (așa-numita obezitate abdominală), niveluri ridicate de trigliceride în sânge, niveluri scăzute de colesterol HDL „bun”, tensiune arterială crescută și glicemie ridicată.

Într-un studiu clinic de un an, la care au luat parte 80 de femei cu sindrom metabolic, 2 grame de inozitol administrate de două ori pe zi au redus nivelul trigliceridelor din sânge cu o medie de 34% și colesterolul total cu 22%. S-au observat, de asemenea, îmbunătățiri în ceea ce privește tensiunea arterială și zahărul din sânge.

Un alt studiu foarte recent a arătat că mioinozitolul joacă un rol în reglarea zahărului din sânge, ceea ce îl face util în tratarea sindromului metabolic.

Poate ușura simptomele psoriazisului

Un studiu clinic randomizat controlat cu placebo, efectuat recent, a găsit dovezi care susțin utilizarea inozitolului pentru calmarea simptomelor psoriazisului. Cercetătorii au ajuns la concluzia că o soluție care conține 1% D-chiro-inozitol ar putea fi un tratament suplimentar util pentru persoanele cu această afecțiune.

Poate trata sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice face ca ovarele sau glandele suprarenale să producă niveluri excesive de hormoni sexuali masculini, care pot afecta fertilitatea și rezistența la insulină.

O analiză recentă a mai multor studii a demonstrat eficacitatea inozitolului ca tratament pentru femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice. Beneficiile dovedite au inclus îmbunătățirea funcției ovarelor și a fertilității, scăderea nivelului hormonilor sexuali masculini și, prin urmare, reducerea severității acneei și a creșterii excesive a părului, îmbunătățirea sănătății metabolice și reglarea hormonilor implicați în reproducere și ovulație.

Și o altă metaanaliză relativ recentă a constatat reduceri semnificative ale insulinei a jeun la femeile cu sindromul ovarelor polichistice. Cercetătorii au ajuns la concluzia că mioinozitolul are un efect benefic în îmbunătățirea sănătății metabolice a persoanelor cu această afecțiune.

Ar putea preveni diabetul în timpul sarcinii

Unele femei au glicemie crescută în timpul sarcinii, afecțiune care se numește diabet gestațional. În studiile pe animale, inozitolul a influențat funcția insulinei, acel hormon care reglează nivelul zahărului din sânge. Câteva studii cu participanți umani au sugerat că o combinație de 4 grame de mio-inozitol și 400 mcg de acid folic poate fi utilă în prevenirea diabetului gestațional atunci când este administrată zilnic pe tot parcursul sarcinii. Oamenii de știință spun că sunt necesare mai multe cercetări, deoarece alte studii nu au arătat aceleași efecte.

Alte beneficii potențiale ale inozitolului

Unele cercetări sugerează că inositolul poate fi util în:

Sindromul de detresă respiratorie

La copiii născuți prematur, inozitolul pare a fi util pentru tratarea problemelor respiratorii cauzate de plămânii subdezvoltați.

Diabet zaharat de tip 2

Un studiu preliminar sugerează că inozitolul și acidul folic administrate zilnic timp de 6 luni pot ajuta la controlul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC)

Un mic studiu sugerează că 18 grame de inozitol luate zilnic timp de 6 săptămâni pot reduce simptomele TOC.

În ce doze pot fi luate suplimentele cu inozitol?

Există două forme principale de inozitol utilizate în suplimente, și anume mioinozitol și D-chiro-inozitol. Deși nu există un acord clar asupra celor mai eficiente doze, următoarele au părut a fi eficiente în studiile efectuate până în prezent:

  • Pentru probleme de sănătate mintală: 12-18 grame de mioinozitol o dată pe zi timp de 4-6 săptămâni;
  • Pentru sindromul ovarelor polichistice: 1,2 grame de D-chiro-inozitol o dată pe zi sau 2 grame de mioinozitol și 200 mcg de acid folic de două ori pe zi timp de 6 luni;
  • Pentru sindromul metabolic: 2 grame de mioinozitol de două ori pe zi timp de un an;
  • Pentru controlul zahărului din sânge în diabetul gestațional: 2 grame de mioinozitol și 400 mcg de acid folic de două ori pe zi în timpul sarcinii;
  • Pentru controlul zahărului din sânge în diabetul de tip 2: 1 gram de D-chiro-inozitol și 400 mcg acid folic o dată pe zi timp de 6 luni.

În România, există pe piață mai multe produse care conțin inozitol capsule, în diferite doze, și este important ca aceste capsule să fie luate conform indicațiilor de pe ambalaj.

Ce efecte secundare și riscuri are inozitolul?

Inozitolul este în general sigur pentru administrare, dar s-a constatat că dacă se iau mai mult de 12 g de supliment pe zi, acest lucru poate duce la simptome gastrointestinale, cum ar fi greața, flatulența sau diareea.

Cine poate lua inozitol și cine nu?

Administrația Americană a Alimentelor și Medicamentelor (FDA) clasifică inozitolul drept „în general recunoscut ca fiind sigur”, ceea ce înseamnă că poate fi luat cam de oricine. Totuși, inozitolul nu a fost analizat în multe studii care să includă bebeluși și copii, de aceea se recomandă să nu fie administrat acestor grupe de populație, decât la indicația specifică a medicului.

De asemenea, studiile clinice legate de inozitol nu au durat mai mult de un an, așa că nu este clar dacă această substanță este sigură pentru a fi administrată pe termen lung. Recomandarea noastră este să nu se ia niciun supliment alimentar decât cu acordul medicului. Mai ales pacienții cu boli cronice și cu tratamente medicamentoase ar trebui să ceară sfatul medicului înainte de a testa orice fel de supliment alimentar.

Surse alimentare de inositol

Cum spuneam, inozitolul se găsește în multe alimente, printre cele mai bogate surse fiind:

Fasolea

S-a descoperit cu mulți ani în urmă că fasolea este unul dintre alimentele cele mai bogate în D-chiro-inozitol. În plus, fasolea este o sursă fantastică de fibre (utile pentru sănătatea inimii, dar și pentru un tranzit intestinal adecvat), așa încât este indicat ca o porție de fasole (cam jumătate de cană de boabe fierte) să facă parte din meniu cât mai des. 

Orezul brun

Orezul brun este o altă sursă sănătoasă de inozitol, care, în plus, oferă și 43% din doza zilnică recomandată de mangan, un nutrient esențial care joacă un rol în funcția antioxidantă, metabolism, formarea oaselor și cartilajului și vindecarea rănilor. Orezul brun poate fi consumat o porție pe zi (o jumătate de cană), fiert și adăugat în salate sau în supe, ori pregătit la fel ca orezul alb, dar cu mai multe legume și sos de roșii.

Nucile

Nucile sunt, de asemenea, bogate în inozitol, și, în plus, îmbunătățesc sănătatea creierului și reduc riscul de boli de inimă. Pot fi consumate foarte bine pe post de gustare între mese (un căuș de palmă), eventual alături de un fruct proaspăt sau un iaurt simplu.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
RXList – Inositol
https://www.rxlist.com/inositol/supplements.htm
NCBI - Myo-inositol for insulin resistance, metabolic syndrome, polycystic ovary syndrome and gestational diabetes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8896029/
Studiul „Myo-inositol for insulin resistance, metabolic syndrome, polycystic ovary syndrome and gestational diabetes”, apărut în Open Heart. 2022; 9(1): e001989, Published online 2022 Mar 2. doi: 10.1136/openhrt-2022-001989, autori: James J DiNicolantonio și James H O'Keefe
NCBI - Inositols in PCOS
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7729761/
Studiul „Inositols in PCOS”, apărut în Molecules. 2020 Dec; 25(23): 5566. Published online 2020 Nov 27. doi: 10.3390/molecules25235566, autori: Zdravko Kamenov și Antoaneta Gateva


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0