Inima și sângele: tradiții medicale chinezești

Sistemul de analiză din astrologia chineză ne ajută să înțelegem starea noastră fizică și problemele de sănătate cu care ne naștem sau pe care le putem acumula pe parcursul vieții, dar și cum putem să ne protejăm mai bine viața și sănătatea.

 

Cu acest sistem la îndemână putem verifica încă de la naștere potențialele probleme de sănătate ce pot apărea în anumite perioade ale vieții precum și către ce afecțiuni suntem predispuși astfel încât să putem lua măsuri de prevenire și bineînțeles, să le acordăm atenția cuvenită încă din primele etape ale vieții.

Pornind de la cele cinci elemente de bază: foc, pământ, metal, apă și lemn – elementele de bază ale Creației și implicit ale corpului nostru, întrucât facem parte din Creație. Cele mai importante organe din corp și membrele sunt asociate cu cele cinci elemente și sunt guvernate de cele doua procese (susținere sau distrugere) dintre elemente. Daca cele cinci elemente sunt echilibrate înseamnă că sănătatea este bună, însă dacă intervine dezechilibrul apare boala. Când apare boala, aceasta este asociată cu elementul care provoacă dezechilibrul (exces sau deficit de element).

FOCUL – inima și sângele

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Echilibrul și armonia acestui element rezultă din data nașterii persoanei analizate de către specialist și este esențial ca acest element (probabil cel mai important dintre cele cinci) să fie echilibrat pentru a avea o stare bună de sănătate dar și pentru a o menține în perioadele când apar dezechilibre prin ingerarea de suplimente nutritive necesare acestui element în caz de dezechilibru. Majoritatea oamenilor se nasc cu dezechilibre ale elementelor care înseamnă slăbiciuni ale organelor corespondente și la nivelul cărora pot apărea boli pe parcursul vieții. Astrograma chinezească ne ajută să detectăm potențialele probleme de sănătate, când pot deveni grave și ce suplimente nutritive ar fi bine să luăm preventiv și în paralel cu analize medicale de specialitate.

Dacă luăm exemplul unei persoane care s-a născut cu elementul Foc excesiv de puternic în Coloanele Destinului vom afla că această persoană manifestă predispoziție către afecțiuni ale inimii și sistemului circulator. Problema este că, de parcă n-ar fi de ajuns aceste afecțiuni, din cauza relației dintre cele cinci elemente (susținere sau distrugere), dezechilibrul unui element atrage după sine probleme și la alte elemente. Dacă o persoană are Foc în cantitate excesivă este simplu de apreciat că îi lipsește Apa (căci Focul stinge Apa) din organism ceea ce înseamnă că sistemul imunitar și rinichii pot fi afectați. Focul se știe că topește Metalul astfel pot rezulta probleme respiratorii, ale pielii și dinților.

Dacă Focul lipsește din Coloanele Destinului sau este în cantitate mică, pot apărea deasemenea probleme căci deficitul înseamnă și el dezechilibru. Aici pot apărea probleme la nivelul Pământului (stomac și sistem digestiv, mușchi) căci Pământul nu are susținerea Focului.

Cum abordează medicina chineză problemele cardiace

 
 

Acest sistem ne ajută să înțelegem și cum apare hipertensiunea (Foc excesiv) care este provocată de slăbiciunea rinichilor (Apă puțină). Apa trebuie să țină Focul sub control ca să păstreze tensinea în limite normale, dar din cauza că este puțină sau deloc în Coloanele Destinului, puterea Focului crește, ducând la hipertensiune. În acest caz,medicina tradițională chineză recomandă suplimente nutritive de bună calitate care să întărească rinichii și astfel revine echilibrul între cele două elemente dar și organele vor avea o stare bună de sănătate – rinichii se vor restabili aducând și tensiunea în parametri normali. Aceste ajutoare (suplimente) pot face ca valorile să scadă iar medicul de specialitate să ajusteze dozele.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ca și generalitate, persoanele născute între lunile februarie – iulie au în diagramele lor mai mult Foc decât Apă și astfel fac parte din tipul Yang (foc) și pot fi predispuse către boli și probleme asociate cu inima și sistemul circulator, iar persoanele născute între lunile august – ianuarie au în diagrama mai multă Apă, fac parte din tipul Yin și pot fi predispuse la probleme legate de rinichi și sistemul imunitar dar și la probleme cu inima și tensiunea mică. Nu este o regulă generală, căci fiecărei persoane i se face diagrama în funcție de datele personale.

Suplimentele nutritive recomandate pentru Foc excesiv:

  • Omega 3 – antiinflamator și stimulează Apa din organism
  • Vitaminele C și E – antioxidante excelente care reduc șansa blocării arterelor
  • Gingko Biloba – subțierea sângelui
  • Usturoi
  • Extract de sâmbure de struguri
  • Carne puțină și să nu se fumeze (Focul atacă Metalul – plămânii)

Suplimente nutritive recomandate pentru deficit de Foc:

  • Persoana se simte devitalizată, circulație proastă a sângelui, cârcei și albire prematură, hipertiroidie, circulație periferică proastă, tensiune mică, oboseală și stomac slăbit – acestea pot fi indicii că Focul lipsește sau este în cantitate mică.
  • Cel mai bun supliment nutritiv recomandat este Coenzimă Q10 – combustibilul celulelor noastre.
  • Se mai pot administră: antioxidanți, lăptișor de matcă, fructe și legume roșii, miere și polen, gingseng, carne roșie, vin roșu de butuc în cantități mici.

Apicatiile în domeniul sănătății a acestor ramuri astrologice fac apel la noțiuni de medicină tradițională chineză și care are fundamente comune cu medicina ca și știință de păstrare și restabilire a sănătății.

Sursă: Cele 4 coloane ale destinului – Raymond Lo

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0