Rhodiola rosea, utilă împotriva anxietății și oboselii

Deși dovezile științifice sunt reduse, rhodiola rosea sau ruja pare să fie o plantă de folos în combaterea oboselii, precum și a simptomelor de anxietate și depresie.

Rhodiola rosea este o plantă cu flori care crește în regiuni reci și de mare altitudine din Europa și din Asia. Alte denumiri pentru aceasta sunt rădăcină arctică, rădăcină de aur, coroana regelui și rădăcină de trandafiri. La noi, i se mai spune și rujă.

Planta a fost folosită în medicina tradițională de mai mulți ani, în special în Rusia, Scandinavia și în alte zone muntoase reci. Unii oameni cred că Rhodiola Rosea poate trata anxietatea, depresia, oboseala, anemia și durerile de cap.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Deși rezultatele unor studii științifice par promițătoare, multe dintre acestea au fost de mică întindere sau defectuoase. Ca atare, experții spun că trebuie efectuate mai multe cercetări pentru a determina modul în care Rhodiola rosea este eficientă și dacă ar trebui inclusă în planurile de tratament.

Până atunci, ce se poate spune sigur despre Rhodiola rosea este că are un risc scăzut de reacții adverse și pare să ofere unele beneficii pentru anumite afecțiuni. Prin urmare, ar putea fi o opțiune naturală care merită încercată. Beneficiile pentru sănătate ale acestei plante sunt probabil legate de proprietățile antiinflamatorii pe care pare să le aibă.

Rhodiola rosea combate stresul

Una dintre cele mai cunoscute afirmații despre Rhodiola rosea este că ajută organismul să se adapteze la stres. Abilitățile și calitățile sale specifice, însă, nu au fost încă dovedite științific cu suficiente studii bine concepute. Un raport publicat în Alternative Medicine Review sugerează că extractul de Rhodiola rosea oferă beneficii pentru sănătatea mentală și funcția inimii.

Un alt articol din 2005 descrie Rhodiola rosea drept „un adaptogen versatil”, afirmând că planta poate crește rezistența la stres. Autorii studiului mai spun și că planta este promițătoare că posibil tratament pentru reducerea nivelului hormonului de stres (cortizol) și a problemelor cardiace induse de stres.

Rhodiola sporește performanța fizică și mentală

Unii oameni iau Rhodiola rosea pentru a îmbunătăți performanța fizică înainte de efectuarea exercițiilor sportive sau ca o modalitate de a-și îmbunătăți concentrarea și gândirea. Există, de asemenea, afirmații cum că planta ar ajuta la reducerea oboselii fizice și mentale, deși oamenii de știință susțin că este nevoie de cercetări aprofundate pentru a stabili clar acest lucru.

Un studiu realizat în 2009 a descoperit că femeile care au luat o doză mare de Rhodiola rosea au putut să alerge mai repede decât cele care au primit un placebo. Un alt studiu¹ sugerează că administrarea unui extract standardizat de Rhodiola rosea poate îmbunătăți concentrarea și poate reduce oboseala. Cercetarea a analizat 60 de bărbați și femei, care au luat un supliment numit SHR-5. Doza administrată pentru aceste efecte a fost de 576 miligrame (mg) pe zi.

În ciuda acestor rezultate, o analiză² amplă din 2012 publicată în BMC Complementary and Alternative Medicine a analizat 206 studii legate de Rhodiola rosea și oboseală, dar au descoperit că doar 11 erau potrivite pentru a fi incluse. Cinci dintre aceste studii au stabilit că Rhodiola rosea a ajutat la combaterea simptomelor oboselii fizice și mentale. Dar, afirmă recenzorii, toate studiile aveau un risc ridicat de părtinire sau aveau defecte de raportare. Recenzorii concluzionează că cercetările privind Rhodiola rosea sunt „contradictorii și neconcludente” și e nevoie de studii mai serioase.

Ruja reduce depresia și anxietatea

Un studiu a găsit dovezi cum că Rhodiola rosea poate reduce simptomele de anxietate. Zece persoane cu anxietate au fost incluse în acest studiu și au luat 340 mg de extract de Rhodiola rosea timp de 10 săptămâni. 

 
 

Un alt studiu³ realizat recent a descoperit că Rhodiola rosea a redus simptomele depresiei, dar efectele sale au fost scăzute. Planta nu a redus simptomele la fel de eficient ca sertralina, un antidepresiv pe bază de prescripție medicală, deși a avut efecte secundare mai puține și mai ușoare. Autorii acestui studiu din 2015 au concluzionat că, întrucât poate fi mai bine tolerată de unii oameni, Rhodiola rosea poate fi adecvată ca tratament pentru depresie ușoară până la moderată. Studiul a cuprins 57 de persoane care au luat remediul timp de 12 săptămâni.

Rhodiola, eficientă împotriva tulburărilor alimentare pe fond de stres

Un ingredient activ din Rhodiola rosea cunoscut sub numele de salidrozidă a fost studiat pentru efectele sale asupra mâncatului compulsiv. Studiul, publicat în Physiology & Behavior, a fost realizat pe șobolani. S-a descoperit că un extract uscat de Rhodiola rosea a ajutat la reducerea sau eliminarea mâncatului compulsiv la animale. Șobolanii cărora li s-a administrat Rhodiola rosea au avut, de asemenea, un nivel mai scăzut de cortizol, care poate juca un rol în alimentația dezechilibrată.

Cum se administrează Rhodiola rosea

Rhodiola rosea este disponibilă în mai multe forme. Ca multe plante medicinale, Rhodiola rosea se găsește sub formă de capsule, tablete, pulbere uscată și extract lichid, uneori în combinație cu alte ingrediente precum magneziu, vitamina B6 și vitamina B9. Dozele variază de la un producător la altul și în funcție de forma remediului.

Deși unele studii au enumerat dozele folosite în scopuri specifice, se pare că planta poate fi luată în doze diferite pentru a trata probleme de sănătate diferite.

Ce riscuri și reacții adverse sunt asociate cu Rhodiola rosea

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Deși efectele sale terapeutice nu au fost încă dovedite cu certitudine, în studii ample, cercetările efectuate până în prezent asupra acestei plante par să fie de acord că orice reacții adverse ar putea apărea după administrare, acestea sunt ușoare. Efectele secundare constatate de studii au inclus ameţeală, nervozitate, senzația de gură uscată și tulburări de somn. Nervozitatea este o problemă deosebită în rândul celor predispusi la anxietate, care iau doze mai mari din acest supliment.

Deoarece are un efect de stimulare ușoară, Rhodiola rosea nu este recomandată persoanelor care au tulburări bipolare sau care iau alte stimulente. Un articol din 2005 sugerează că e bine ca remediile cu Rhodiola rosea să se administreze pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de micul dejun și de masa de prânz. Evitarea administrării acestui remediu seara ar putea ajuta la reducerea problemelor de somn în timpul nopții.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PubMed - A randomised, double-blind, placebo-controlled, parallel-group study of the standardised extract shr-5 of the roots of Rhodiola rosea in the treatment of subjects with stress-related fatigue
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19016404/
1. Studiul „A randomised, double-blind, placebo-controlled, parallel-group study of the standardised extract shr-5 of the roots of Rhodiola rosea in the treatment of subjects with stress-related fatigue”, apărut în Planta Med, 2009 Feb;75(2):105-12. doi: 10.1055/s-0028-1088346, autori: Erik M Olsson et al.
NCBI - Rhodiola rosea for physical and mental fatigue: a systematic review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3541197/
2. Analiza „Rhodiola rosea for physical and mental fatigue: a systematic review”, apărută în BMC Complement Altern Med. 2012; 12: 70, published online 2012 May 29. doi: 10.1186/1472-6882-12-70, autori: Sana Ishaque et al.
NCBI - Rhodiola rosea versus sertraline for major depressive disorder: A randomized placebo-controlled trial
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4385215/
3. Studiul „Rhodiola rosea versus sertraline for major depressive disorder: A randomized placebo-controlled trial”, apărut în Phytomedicine. 2015 Mar 15; 22(3): 394–399, published online 2015 Feb 23. doi: 10.1016/j.phymed.2015.01.010, autori: Jun J. Mao et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0