Câte căni de cafea este sănătos să bem în fiecare zi?

O cafea dimineața, una la prânz și câte una cu ocazia fiecărei ședințe sau întâlniri cu prietenii - cafeaua pare să fie cea mai bună sursă de energie, te salvează dimineața, după o noapte nedormită, iar, pentru mulți, este o adevărată plăcere gurmandă. 

Cafeaua consumată fără zahăr este plină de beneficii. Bogată în antioxidanți, magneziu și crom, cafeaua te poate ajuta în echilibrarea indexului glicemic și în al secreției de insulină. Iar legătura cu creșterea nivelului de energie, acesta nu este un mit - cafeaua chiar ajută în sporirea puterii de concentrare și a atenției. De asemenea, cafeaua reduce riscul de diabet, demență, infarct miocardic, AVC și cancer de ficat.

Câte căni de cafea sunt recomandate zilnic?

Consumul excesiv de cafea poate duce la apariția unor efecte adverse, cum ar fi

 • intensificarea stării de anxietate,
 • tahicardie,
 • dureri de cap
 • deteriorarea calității somnului
 • blefarospasm - zbaterea ochiului

De asemenea, persoanele care suferă de hipertensiune, psoriazis, dermatită seboreică și reflux gastric trebuie să își limiteze sau să elimine consumul de cafea, deoarece cofeina le poate potența afecțiunile. Specialiștii recomandă limitarea la 400 mg de cofeină pe zi, echivalentul a două cești de cafea cu tărie moderată.

Regula se aplică doar dacă nu suferi de afecțiuni în care cofeina este contraindicată. 

Pentru a nu avea parte de neplăceri de la consumul de cafea, iată câteva reguli pe care ar trebui să le respecți:

 • Evită să bei cafea după ora 5 după-amiaza, pentru a nu-ți induce stări de insomnie sau anxietate.
 • Dacă ai stare de neliniște fără motiv, încearcă să bei mai puțină cafea și vezi dacă observi o îmbunătățire.
 • Dacă suferi de anumite boli cronice, discută cu medicul tău despre consumul de cafea. Acesta te poate ajuta cu mai multe informații; la diabetici, de exemplu, cofeina influențează nivelul zahărului în sânge.
 • Cumpără cafea de calitate; chiar dacă investești puțin mai mult, vei avea parte de un gust mai savuros și mai puțini conservanți și potențiatori de aromă.
 • Nu adăuga zahăr sau mult lapte, pentru a nu spori consumul de cofeină. Este recomandat să bei cafeua fără alte ingrediente, însă, dacă nu îți place cafeaua neagră, optează pentru variante mai sănătoase de înducitori, cum ar fi siropul de ștevie.

Efectele cafeinei trec după câteva ore, așa că, dacă obișnuiești să bei mai multă cafea, împarte consumul pe tot parcursul zilei. 2 cafele băute, dintr-un foc, dimineața îți vor da un aport foarte mare de energie, care va scădea rapid și, după 3-4 ore, te vei simți mult mai obosită.

Beneficii ale consumului de cafea

Mulți nutrienți din boabele de cafea se păstrează și în cafeaua pe care ți-o prepari prin fierbere, insa concentrataia de cafeina creste. Așadar, o cană de cafea conține:

 • riboflavină, sau vitamina B2
 • acid pantotenic, sau vitamina B5
 • mangan și potasiu
 • magneziu și niacină, sau vitamina B3.

De asemenea, cafeaua este extrem de bogată în antioxidanți. Cercetările arată că mulți oameni obțin cantitati similare de  antioxidanți de pe urma consumului de cafea ca si prin consumul combinat de fructe și legume. De fapt, unii experți sunt de părere ca această băutură este una dintre cele mai sănătoase, atât timp cât este consumată cu moderație și, în special, în prima parte a zilei.

Cafeaua și sănătatea inimii

Cercetătorii de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) și cei de la Harvard School of Public Health au concluzionat, în urmă cu câțiva ani, că un consum moderat de cafea protejează împotriva insuficientei cardiace. Aceștia definesc moderația ca fiind 2 căni pe zi, adică echivalentul a două recipiente de 240 ml fiecare, pe zi.

Mai mult, un studiu publicat în revista Circulation indică faptul că un consum moderat de cafea poate reduce riscul de deces în urma afecțiunilor cardiovasculare cu aproximativ 8%-15%
Persoanele care consumă, în medie, două căni de cafea pe zi, au un risc cu 11% mai mic de insuficiență cardiacă, în comparație cu cei care nu consumă cafea, însă oamenii de știință subliniază că, deși rezultatele cercetarii lor arată un posibil beneficiu al cafelei, lucrurile depind de cât de multă cafea bem pe zi.

 

 

Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Medical School - The latest scoop on the health benefits of coffee
https://www.health.harvard.edu/blog/the-latest-scoop-on-the-health-benefits-of-coffee-2017092512429
Studiul Association of Coffee Consumption With Total and Cause-Specific Mortality in 3 Large Prospective Cohorts, publicat în Circulation, în noiembrie 2015, autori: Ming Ding, Ambika Satija, Shilpa N. Bhupathiraju, Yang Hu, Qi Sun, Jiali Han, Esther Lopez-Garcia, Walter Willett, Rob M. van Dam, Frank B. Hu
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.115.017341

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1