Ar putea cafeaua si ceaiul sa protejeze ficatul de regimul alimentar nesanatos?

Bolile cronice ale ficatului se clasează ca a 12-a cauză de deces la nivel mondial și multe dintre aceste tulburări sunt asociate cu un stil de viață nesănătos. În schimb, un stil de viață mai sănătos poate ajuta la prevenirea sau inversarea bolilor hepatice. Mortalitatea legată de ficat este strâns legată de dezvoltarea cirozei, consecința fibrozei progresive, adică cicatrizarea ficatului rezultată din inflamația cronică.

Ce funcții importante are ficatul

Ficatul este cel mai mare organ intern al corpului și este esențial pentru viață. Are peste 500 de diferite funcții vitale în organism, inclusiv: procesarea alimentelor digerate din intestin; combaterea infecțiilor în organism; producerea, descompunerea și reglarea a numeroși hormoni și producerea enzimelor și proteinelor care sunt responsabile pentru majoritatea reacțiilor chimice din organism.

Care este legătura dintre cafea, ceai și steatoză hepatică non-alcoolică 

La nivel mondial, 70% dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat și obezitate au steatoză hepatică non-alcoolică, cauza majoră a ficatului gras, care nu este cauzată de consumul excesiv de alcool. Se estimează că 30% dintre adulții din Statele Unite ale Americii (SUA) au această afecțiune, iar prevalența ei este în creștere în Singapore. Nu există tratamente eficiente pentru steatoza hepatică non-alcoolică, cu excepția dietei și a exercițiilor fizice.

Un studiu sugerează că bolile hepatice cronice pot fi prevenite prin consumul regulat de cafea sau ceai din plante. O echipă internațională de cercetători condusă de Duke-NUS Graduate Medical School (Duke-NUS) și Duke University School of Medicine sugerează că aportul crescut de cofeină poate reduce ficatul gras la persoanele cu steatoză hepatică non-alcoolică (NAFLD) 1.
 
Folosind culturi celulare și modele de șoarece, autorii studiului - conduși de Paul Yen, MD, profesor asociat și cercetător, și Rohit Sinha, Ph.D. al Programului de tulburări cardiovasculare și metabolice de la Duke-NUS Graduate Medical School din Singapore - au observat că cofeina stimulează metabolizarea lipidelor stocate în celulele hepatice și a scăzut ficatul gras la șoarecii care au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. Aceste descoperiri sugerează că consumul a patru cești de cafea sau ceai pe zi poate fi benefic în prevenirea și protejarea împotriva progresiei steatozei hepatice non-alcoolice la om.

Cafeaua și ceaiul ar putea preveni fibroza hepatică

Oamenii de știință din Olanda au descoperit că aceste băuturi populare ar putea preveni fibroza hepatică, rigidizarea sau leziunile hepatice provocate de inflamațiile cronice.„În ultimele decenii, am adoptat gradual la obiceiuri nesănătoase, inclusiv un stil de viață sedentar, activitate fizică insuficientă și „un regim alimentar fericit” a precizat liderul studiului, dr. Louise Alferink. Acest „regim alimentar fericit” , cunoscut că regimul alimentar occidental, este bogat în alimente procesate cu conținut ridicat de zahăr, lipsite de nutrienți. 

Regimul alimentar nesănătos a contribuit la creșterea exponențială a obezității și a bolii ficatului gras non-alcoolic, care apare atunci când se acumulează grăsime în exces în ficat, a explicat Alferink, cercetător la Centrul Medical al Universității Erasmus MC din Rotterdam.

Ce spune acest studiu

Pentru a analiza posibilele efecte protectoare ale cafelei și ceaiului, oamenii de știință au examinat datele a peste 2.400 de olandezi cu vârstă peste 45 de ani, care nu sufereau de boli hepatice. Cercetătorii au analizat dosarele medicale, inclusiv rezultatele scanările ficatului și ale abdomenului. De asemenea, au examinat și răspunsurile la chestionarele privind alimentele și băuturile consumate, care făceau referire la consumul de ceai și cafea. Participanții la studiu au fost repartizați în trei grupe în funcție de consumul de cafea și ceai.  

Consumul general de cafea și ceai a fost împărțit în trei categorii: nici unul, moderat (>0-3 căni pe zi) și frecvent (≥3 căni pe zi). Consumul de ceai a fost clasificat după ceai din plante, ceai verde sau negru.

Cafeaua și ceaiul, asociate cu valori mici ale rigidității hepatice

Cercetătorii au descoperit că consumul frecvent de cafea a fost asociat în mod semnificativ cu riscuri mai mici de valori mari ale rigidității hepatice, adică mai puține cicatrici ale ficatului, independent de stilul de viață, trăsăturile metabolice și de mediu. 

Când au analizat întregul interval de valori ale rigidității hepatice, au descoperit că atât cafeaua, cât și orice consum de ceai din plante, chiar și în cantități mici, au fost asociate semnificativ cu valori mai mici ale rigidității hepatice. 

În cele din urmă, deși nu a fost găsită nicio asociere directă între nici cafea, nici ceai și prezența acumulării de grăsime în ficat în sine, efectul cafelei asupra scăderii rigidității hepatice a fost semnificativ atât în ​​grupul cu și fără grăsime hepatică

Prin urmare, autorii au concluzionat că consumul frecvent de cafea și ceai din plante par să aibă efecte benefice asupra prevenirii cicatricilor hepatice chiar înainte ca boala hepatică evidentă să se dezvolte. „Analizarea strategiilor accesibile și puțin costisitoare ale stilului de viață care ar avea beneficii asupra sănătății, precum consumul de cafea și ceai, reprezintă o abordare viabilă pentru a încetini creșterea rapidă a bolilor hepatice în țările dezvoltate” a explicat Alferink.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Exista deja câteva date experimentale care sugerează că această băutură atât de comună - cafeaua - are beneficii pentru sănătate în cazul creșterii enzimelor hepatice, hepatitei virale, bolii ficatului gras, cirozei și cancerului hepatic, a precizat principalul cercetător din cadrul studiului, dr. Sarwa Darwish Murad. „Mecanismul exact este încă necunoscut, dar se crede că proprietățile antioxidante ale cafelei produc aceste efecte”, a mai spus Murad, hepatolog la centrul medical. „Am vrut să descoperim dacă măsurătorile privind rigidizarea ficatului sunt influențate similar de consumul de cafea în cazul pacienților cu boli hepatice cronice.”

Cafeaua și ceaiurile îmbunătățesc sănătatea ficatului?

Cu toate acestea, studiul nu a demonstrat că într-adevăr, cafeaua și ceaiurile îmbunătățesc sănătatea ficatului. Iar cercetătorii au concluzionat că este nevoie de mai multe cercetări înainte de a face recomandări generale. De asemenea, studiul are câteva limitări. Acesta a inclus doar o populație caucaziană în vârstă și au existat puțini participanți în grupurile de control fără cafea sau fără ceai, ceea ce limitează concluziile despre efectul cafelei și ceaiului asupra ficatului.

Cantitatea de ceai consumată a fost în general scăzută, făcând dificilă estimarea oricărui efect protector. Mai mult, ei observă că mai mult de 100 de componente sunt prezente în cafea și ceai, inclusiv polifenoli și cofeina, care sunt conținute în ambele băuturi în cantități foarte diferite și variabile.

Cafeaua, utilă și în cancerul de ficat?

Trei meta-analize 2,3,4 concluzionează că toate studiile prospective disponibile de cohortă și un caz-control arată o asociere inversă între consumul moderat de cafea și cancerul de ficat, sugerând că un consum crescut de cafea poate reduce riscul de cancer la ficat.

Rezultatele studiilor prospective de cohortă, în special, arată că două cești de cafea în plus pe zi sunt asociate cu un risc redus cu 43% de cancer hepatic în rândul populațiilor care de obicei consumă de la 1 la peste 5 căni pe zi de cafea.

Nu este încă clar dacă și în ce măsură cofeina este implicată în asocierea inversă între consumul de cafea şi aceste boli hepatice.

Există mai multe mecanisme posibile:
• Principalul metabolit primar al cofeinei, paraxantina, pare a suprima sinteza
CTGF (factor de creștere a țesutului conjunctiv) printr-o cascadă de cicluri de control, care ulterior încetinește progresia fibrozei hepatice, cirozei și cancerului hepatic;
• Alte mecanisme alternative sunt legate de efectele anticancerigene ale cafestolului și posibilele efecte antivirale ale acizilor clorogenici și ale acidului cafeic.

Cele două trăsături izbitoare ale rezultatelor studiilor epidemiologice sunt consistența și reducerile foarte mari ale riscului de îmbolnăvire observat.
Cu toate acestea, trebuie menționat și faptul că majoritatea studiilor incluse provin dintr-o singură țară (Japonia).

Consumul moderat de cafea reduce riscul de carcinom hepatocelular?

În 2011, un alt studiu caz-control efectuat pe o populație chineză cu hepatită C cronică a descoperit că consumul moderat de cafea a redus riscul de carcinom hepatocelular cu 59% pentru consumatorii moderați de cafea 5

Un studiu caz-control cu ​​un grup de pacienți cu carcinom hepatocelular a sugerat că consumul de cafea pe parcursul vieții mai mare de 20.000 de cești (sau o medie de trei pe zi) a fost negativ asociat cu dezvoltarea acestui cancer. Această asociere nu a afectat riscul de carcinom hepatocelurar la pacienţii cu hepatită 6.

De altfel, cercetările efectuate într-un grup de bărbați fumători finlandezi au sugerat că consumul de cafea a fost invers asociat cu cancerul hepatic incident și mortalitatea din cauza bolii hepatice cronice, indiferent dacă cafeaua a fost fiartă sau filtrată 7.

Totuși, dacă nu te simți bine, și medicul de familie ți-a recomandat să faci niște analize pentru a vedea care este starea ficatului, mergi la un medic specialist, pentru un consult și investigații adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Caffeine stimulates hepatic lipid metabolism via autophagy-lysosomal pathway”. Hepatology, 2013; DOI: 10.1002/hep.26667, autori: Rohit Anthony Sinha, Benjamin L. Farah, Brijesh K. Singh, Monowarul Mobin Siddique, Ying Li, Yajun Wu, Olga R. Ilkayeva, Jessica Gooding, Jianhong Ching, Jin Zhou, Laura Martinez, Sherwin Xie, Boon-Huat Bay, Scott A. Summers, Christopher B. Newgard, Paul M. Yen.
https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.26667
2 Studiul „Coffee drinking and hepatocellular carcinoma risk: a meta-analysis”.
Hepatology, 2007, 46:430-435, autor: Bravi F. et al. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23660416/
3 Studiul „Coffee consumption and liver cancer: a meta-analysis”.
Gastroenterology, 132:1740-1745, autori: Larsson S.C. et al. (2007)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17484871/
4 Studiul ”Coffee reduces risk for hepatocellular carcinoma: An updated
meta-analysis”. Clinical Gastroenterology and Hepatology, 11:1413-1421. Bravi F. et al. (2013) 
https://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(13)00609-5/fulltext
5 Studiul ”Moderate coffee consumption reduces the risk of hepatocellular
carcinoma in hepatitis B chronic carriers: a case-control study”. Journal of Epidemiology & Community Health, 65:556-558. Leung W.W. et al. (2011) 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20693491/
6 Studiul ”The effect of coffee consumption on the development of hepatocellular carcinoma in hepatitis B virus endemic area”. Liver International, 33(7):1092-1099, Jang E.S. et al. (2013) 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23651110
7 Studiul ”The association of coffee intake with liver cancer incidence and chronic liver disease mortality in male smokers”. British Journal of Cancer 109:1344–1351, Lai G.Y. (2013) 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23880821 
The European Liver Patients Association (April 2005). http://www.elpa-info.org/ 
European Association for the Study of the Liver http://www.easl.eu 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0