Cicoarea: ce beneficii are cel mai popular înlocuitor al cafelei

Cicoarea este folosită de mulți ani pe post de înlocuitor fără cofeină al cafelei. Cafeaua de cicoare nu numai că nu conține cofeină, însă are nenumărate beneficii pentru sănătate - iată despre ce este vorba!

Cicoarea este o plantă perenă, din aceeași familie cu păpădia, care înflorește până toamna târziu și este folosită ca supliment alimentar sau pentru prepararea unei băuturi asemănătoare cafelei, în special de către cei care vor să renunțe (din motive medicale și nu numai) la consumul de cofeină. Cafeaua de cicoare este preparată din rădăcina acestei plante, care este prăjită și apoi fiartă.

Rădăcina de cicoare conține o serie de nutrienți.

Valori nutriționale pentru 60 g de cicoare

Calorii: 44
Proteine: 0,8 g
Carbohidrați: 10,5 g
Fibre: 0,9 g
Vitamina B6: 7% din doza zilnică recomandată
Vitamina C: 5% din doza zilnică recomandată
Acid folic: 3% din doza zilnică recomandată.

Rădăcina de cicoare este o sursă bogată de inulină – o fibră prebiotică asociată cu accelerarea procesului de scădere în greutate, precum și cu îmbunătățirea sănătății intestinale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce beneficii pentru sănătate are cicoarea

Fibrele din rădăcina de cicoare au numeroase beneficii pentru sănătate și sunt adesea extrase pentru a fi utilizate ca aditiv sau supliment alimentar.

Cicoarea îmbunătățește sănătatea digestivă

Cicoarea îmbunătățește tranzitul intestinal și poate combate constipația. Rădăcina de cicoare este o sursă bogată de fibre, care îmbunătățesc sănătatea digestivă. Datorită conținutului ridicat de inulină din rădăcina acestei plante, sănătatea intestinală are, de asemenea, de beneficiat de pe urmă consumului de cafea de cicoare. Un studiu¹ de 4 săptămâni efectuat pe 44 de adulți cu constipație a constatat că administrarea a 12 grame de inulină din cicoare pe zi a ajutat la înmuierea scaunului și la creșterea semnificativă a frecvenței mișcărilor intestinale, comparativ cu administrarea unui placebo.

Cicoarea poate reduce nivelul de zahăr din sânge

Tot datorită conținutului de inulină, și nivelul de zahăr din sânge este redus prin intermediul consumului de cicoare. Oamenii de știință au făcut un studiu pe șoareci diabetici pentru a demonstra efectele inulinei din cicoare asupra zahărului din sânge. Administrându-le zilnic acest tip de inulină șoarecilor, timp de 8 săptămâni, cercetătorii au descoperit că inulina a stimulat metabolizarea carbohidraților, reușind astfel să reducă nivelul de zahăr din sânge.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Un studiu² de 2 luni efectuat pe 49 de femei cu diabet zaharat de tip 2 a constatat că administrarea a 10 grame de inulină pe zi a dus la scăderi semnificative ale nivelului zahărului din sânge și ale hemoglobinei A1c, o măsurare a glicemiei medii, comparativ cu administrarea unui placebo.

Cicoarea combate inflamația

Inflamația este o linie de apărare normală a organismului, declanșată de sistemul imunitar atunci când este atacat de un agent patogen. Însă inflamația cronică poate crea probleme, contribuind la apariția afecțiunilor cardiace, a diabetului și chiar și a cancerului. Studiile efectuate pe animale au confirmat abilitatea acestei plante de a combate inflamația.

Cicoarea ușurează simptomele artritei

Unele cercetări au arătat că rădăcina de cicoare poate atenua simptomele artritei, mai exact, polifenolii din cicoare combat inflamația cauzată de osteoartrită.

Cicoarea poate susține pierderea în greutate

Unele studii sugerează că fibrele din rădăcina de cicoare pot regla pofta de mâncare și pot reduce aportul global de calorii, ceea ce poate duce la pierderea în greutate. 

Un studiu de 12 săptămâni efectuat pe 48 de adulți cu exces de greutate a stabilit că administrarea zilnică a 21 de grame de oligofructoză derivată din cicoare, care este foarte asemănătoare cu inulina, a dus la o reducere medie semnificativă a greutății corporale, în timp ce grupul placebo s-a îngrășat. Acest studiu a constatat, de asemenea, că oligofructoza a contribuit la scăderea nivelului de grelină, un hormon care stimulează senzația de foame.

Alte beneficii ale cicorii:

  • Stimulează producția de bilă
  • Ajută la fortificarea sistemului imunitar
  • Are proprietăți antibacteriene și antifungice
  • Reduce ritmul cardiac prea rapid și combate tahicardia
  • Neutralizează paraziții intestinali.

Unele magazine de specialitate și magazine alimentare comercializează rădăcină de cicoare, care poate fi fiartă și consumată ca legumă. De asemenea, dacă se dorește reducerea aportului de cofeină, se poate folosi rădăcina de cicoare prăjită și măcinată ca înlocuitor de cafea.

 

 

Cum se prepară cafeaua de cicoare

Dacă ai cicoare la tine în grădină, îți poți pregăti singur rădăcina pentru a fi consumată. Rădăcinile de cicoare se scot din pământ, se spală, se usucă, se mărunțesc și apoi se coc la cuptor. La final, pulberea obținută din rădăcina de cicoare se fierbe, exact cum procedezi cu cafeaua. Dacă nu ai cicoare în grădină, poți găsi pulbere de cicoare în comerț, pe care trebuie doar să o fierbi. Folosește, pentru început, ½ linguriță de cicoare la o ceașcă de apă. Dacă ți se pare că aroma nu e prea puternică, poți mari cantitatea de cicoare folosită. Cafeaua de cicoare are un gust oarecum lemnos, similar cu al cafelei, dar nu exact același.

Cât de sigur este consumul de cicoare

Rădăcina de cicoare a fost folosită de secole în scopuri culinare și medicinale și este considerată în general sigură pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, fibrele sale pot provoca gaze și balonare atunci când sunt consumate în exces. Cantități mai mari de cicoare pot duce și la alte efecte secundare, inclusiv creșterea fluxului menstrual. Având în vedere că nu a fost stabilită nicio doză oficială recomandată pentru fibra de rădăcină de cicoare, dacă vrei să o administrezi sub formă de supliment, cel mai bine este să ceri în prealabil sfatul medicului. Dacă îți iei cicoare pentru a prepara băutura asemănătoare cafelei, e bine să respecți dozajul de pe ambalaj.

Ce contraindicații are cafeaua de cicoare

Cu toate că cicoarea are o mulțime de beneficii pentru sănătate, există și situații în care aceasta este contraindicată. Se pare că persoanele alergice la polenul de mesteacăn pot avea, de asemenea, alergie și la cicoare. Imediat ce se observă simptome specifice unei alergii, e indicat să se oprească consumul de cicoare și să se solicite ajutorul unui medic. De asemenea, consumul de cicoare nu este recomandat femeilor însărcinate, întrucât poate declanșa sângerări sau chiar avort spontan.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Effect of consumption of chicory inulin on bowel function in healthy subjects with constipation: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27492975/
1. Studiul „Effect of consumption of chicory inulin on bowel function in healthy subjects with constipation: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial”, apărut în Int J Food Sci Nutr. 2017 Feb;68(1):82-89. doi: 10.1080/09637486.2016.1212819. Epub 2016 Aug 5, autori: Antje Micka et al.
NCBI - Effects of High Performance Inulin Supplementation on Glycemic Control and Antioxidant Status in Women with Type 2 Diabetes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3638225/
2. Studiul „Effects of High Performance Inulin Supplementation on Glycemic Control and Antioxidant Status in Women with Type 2 Diabetes”, apărut în Diabetes Metab J. 2013 Apr; 37(2): 140–148. Published online 2013 Apr 16. doi: 10.4093/dmj.2013.37.2.140, autori: Bahram Pourghassem Gargari et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0