Hipotensiunea ortostatica si leziunile maduvei spinarii

Există o legătură directa între leziunea măduvei spinării și tensiunea arterială scăzută, pe care o pot experimenta persoanele care au leziuni legate de discopatii, spondiloză, hernie de disc, mai ales la nivelul coloanei cervicale sau la cei care suferă accidentări ale coloanei vertebrale. 

Acest aspect trebuie avut in vedere, mai ales ca genereaza amețeli asociate atunci când schimbați rapid pozițiile, de obicei când încercați să vă ridicați în picioare după ce ați stat întins sau asezat in fotoliu pentru perioade lungi iar acest lucru poate duce la accidentari. Care pun si mai mult in pericol starea coloanei vertebrale, dar nu numai!

În general, persoanele cu leziuni ale măduvei spinării sunt mai susceptibile la scăderea tensiunii arteriale, mai ales în stadiile incipiente ale recuperării. În plus, hipotensiunea ortostatică este o afecțiune pe care mulți oameni o experimentează după leziuni ale măduvei spinării. 

In cazul afectiunilor de tipul spondilozei, cand canalul spinal s-a îngustat, acesta poate lăsa foarte puțin loc pentru vasele de sânge să se dilate corespunzator. Acest lucru face dificilă creșterea fluxului sanguin, ceea ce provoacă variatii ale tensiunii arteriale, dar si durere si  slăbiciune musculara, deoarece structurile nervoase nu mai pot primi suficient oxigen.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cele mai periculoase situatii apar nu neaparat cand exista o hipotensiune arteriala constanta, ci atunci cand organismul se confrunta cu variatii mari. 

Spondiloza cervicală, hipotensiunea, precum si hipertensiunea arterială sunt sindroame comune, dar relația dintre ele ar trebui explorată de catre medical tau, mai ales ca pacienții cu spondiloză cervicală prezinta  adesea vertij. 

Cum pot influenta leziunile maduvei spinarii tensiune arteriala

O leziune a măduvei spinării interferează cu comunicarea dintre creier și corp. Ca urmare, multe dintre funcțiile majore ale corpului dumneavoastră ar putea să nu mai funcționeze corespunzator. Vertebra C-1, situată în partea de sus a coloanei vertebrale, funcționează ca o cutie de siguranța în corp. Când este torsionata, in cadrul miscarilor de rotatie ale capului si gatului, poate pensa arterele și nervii de la baza cefei, ceea ce nu numai că provoacă disconfort, ci afectează și fluxul de sânge catre creier si activitatea sistemului nervos.

Principalele roluri ale sistemului nervos autonom este de a controla funcțiile involuntare, precum tensiunea arterială și ritmul cardiac.

O leziune a măduvei spinării poate perturba reflexele care fac ca vasele de sânge să se îngusteze și să se relaxeze. Când vasele de sânge se relaxează prea mult, nu mai  există suficientă forță pentru a menține circulatia constanta si eficienta a sângelui, ceea ce provoacă o scadere a tensiunii arteriale. Astfel, intrucât inima pompeaza mai putin sange inapoi in corp, cu cat primește mai puțin. 

În consecință, sângele va începe să se acumuleze in periferie, respectiv în brațe și mai ales in  picioare, reducând cantitatea totală de sânge care circulă înapoi către inimă. S-ar putea sa constatati chiar un edem al membrelor inferioare, asociat cu aceasta stare, care se poate verifica usor, prin apasarea pielii pe un plan osos, de obicei la nivelul partii centrale a gambei. In urma apasarii persista o depresiune.

Insa, asa cum spuneam, medicii sunt preocupati si de relationarea dintre spondiloza, mai ales cervicala si fluctuatiile de tensiune, cu vertij cervical si ameteli. Stimularea fibrelor nervoase simpatice în discul degenerativ patologic ar putea produce excitație simpatică și poate induce un reflex simpatic ce provoaca vertij cervical și hipertensiune arterială. În plus, durerea cronică de ceafa ar putea contribui la dezvoltarea hipertensiunii sau tensiunii oscilante, cu fluctuatii importante prin excitarea simpatică și eșecul mecanismelor homeostatice normale de reglare a durerii.

Hipotensiune ortostatică și leziuni ale măduvei spinării

Hipotensiunea ortostatică este o afecțiune caracterizată prin scăderea tensiunii arteriale după ce ați stat în picioare sau v-ați ridicat prea repede.

Mai exact, apare atunci când tensiunea arterială sistolică (tensiunea arterială când inima se contractă) scade cu cel puțin 20 mmHg sau tensiunea arterială diastolică (tensiunea arterială între bătăile inimii) scade cu 10 mmHg în 3 minute de la trezire.

Deși oricine poate face hipotensiune ortostatică, este semnificativ mai răspândită în rândul pacienților cu leziuni ale măduvei spinării cervicale și toracice înalte. Nu numai persoanele cu accidentari sunt susceptibile, ci si cei cu spondiloze cervicale cu ingustarea canalului, discopatii severe si hernia de disc cervicale si toracale mai vechi. 

În timp ce stenoza lombară provoacă de obicei durere, stenoza cervicală este adesea sursa de amețeli si dereglari ale tensiunii arteriale, fie hipotensiune, fie hipertensiune sau tensiune oscilanta. Nervii ciupiti pot provoca dureri de cap si pierderea echilibrului. Pe măsură ce corpurile osoase vertebrale se degradează, amețelile devin din ce în ce mai frecvente fiind asocate cu fluctuatii ale tensiunii arteriale.

Vertebrele din partea superioară a cefei se află într-o zonă critică în care trunchiul cerebral, partea inferioară a creierului, este implicată în reglarea tensiunii arteriale. Afectarea functionalitatii si integritatii vertebrelor cervicale, in special a celor mai inalte poate avea efect asupra reglarii tensiunii arteriale. Chiar daca aveti hipertensiune arteriala si o tratati, va puteti confrunta cu instalarea hipotensiunii ortostatice in acest context.

In cazul lovirii si accidentarilor, hipotensiunea se instaleaza mai frecvent în primele două săptămâni după o leziune a măduvei spinării.

La ridicare, persoanele cu hipotensiune ortostatică prezintă adesea simptome precum:

- Amețeli
- Ameţeală
- Vedere afectată
- Leșin
- Slabiciune musculara
- Pierderea temporară a conștienței
- Dificultăți de respirație

Toate aceste simptome sunt caracteristice fluxului sanguin redus catre creier.

Cum se poate gestiona tensiunea arterială scăzută după o leziune a măduvei spinării

Tratamentul pentru scăderea tensiunii arteriale după leziuni ale măduvei spinării se concentrează pe intensificarea circulației și reducerea acumularii de sânge în brațe și picioare.

Cele mai bune modalități de a gestiona hipotensiunea ortostatică și de a crește tensiunea arterială după leziunea măduvei spinării includ:

Nu te ridica brusc

Dacă te ridici și începi brusc să te simți dezorientat, stai sau întinde-te din nou până când amețelile dispar. Probabil te-ai ridicat prea repede.

Cel mai simplu mod de a evita amețelile cauzate de scăderea tensiunii arteriale după o leziune a măduvei spinării este să vă ridicati gradual. Ideal ar fi, atunci cand stati intins, pe canapea sau fotoliu, sa mentineti picioarele sprijinite si ridicate pe un taburete, pentru a sprijini intoarcerea sangelui catre inima. În plus, atunci cand va ridicati, asigurați-vă că vă sprijiniti de o suprafață stabilă pentru a evita eventuala cădere in cazul ametelii.

Hidratateaza-te corespunzator

O altă modalitate eficientă de a preveni scăderea tensiunii arteriale dacă suferi de o leziune a măduvei spinării este să bei suficientă apă, sistematic, pe tot parcursul zilei, pana la cantitatea de 1,5- 2l, in functie de greutatea ta. Practic ai nevoie de 35ml/kg corp.

Deshidratarea poate scădea volumul lichidului din organism și poate duce la oscilatii ale tensiunii arteriale, care nu fac deloc bine creierului si organismului, in general. 

O serie de studii au constatat că apa poate contribui la contracția corespunzatoare a vaselor de sânge prin influenta volumulu de sange circulant asupra baroreceptorilor și poate ajuta la normalizarea tensiunii arteriale.

Normalizarea aportului de sodiu

Daca evitati de principiu sarea in alimentatie, o usoara creștere a aportului de sodiu va ajuta la creșterea tensiunii arteriale daca sunteti hipotensiv si suferiti de ameteli. 

Cu toate acestea, consumul unei cantitati prea mare de sodiu poate fi dăunător (chiar și pentru cei cu tensiune arterială scăzută), așa că încercați să găsiți un echilibru si sa nu depasiti 5g de NaCl /zi.

Puteti mentine regimul dietetic hiposodat daca il preferati sau vi s-a recomandat din cauza unor afectiuni renale, tratamnete cu cortizon sau pur si simplu suferiti de o retentie hidrica, insa poate ca ar fi utile anumite  gustări mici care ajuta la combaterea hipotensiunii arteriale precum nucile, alunele, cateva feliute de brânza și măslinele.

Medicatia

Pacienților cu leziuni ale măduvei spinării li se pot recomanda medicamente pentru a le crește tensiunea arterială, precum cele vasopresoare care provoacă contracția vaselor de sânge și sustinerea circulației, care oferă doar o ușurare temporară și ar putea să nu fie ideale pentru utilizare pe termen lung.

In cazul afectarii vetrebrelor cervicale si toracale din cauza spondilozei, discopatiilor sau herniei de disc, se recoamnda proceduri cu rol antiinflamator, precum fizioterapia si kinetoterapia.

Sportul si miscarea 

Exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru promovarea unui flux sanguin eficient.

Din cauza durerilor generate de leziunile coloanei, mulți pacienți tind să nu se miște suficient pentru a contracara acumularea de sânge.

Exercițiul nu trebuie să fie intens pentru a fi eficient. Orice fel de mișcare va ajuta la îmbunătățirea circulației, așa că încercați să efectuați cateva mișcari la fiecare două ore.

Mai ales înainte de a se ridica, persoanele cu hipotensiune arterială ortostatică si tensiune oscilanta ar trebui sa efectueze exerciții ușoare în șezut pentru a stimula fluxul sanguin, precum miscarea bratelor, rotiri, extensii,  rulari complete ale coloanei, de la cervicala pana la sacrum pe o suprafata moale - poate chiar pe salteaua patului,  exercitii de rotire a picioarelor, efectuate pe o parte, cu sprijin in cot.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul “The Blood Pressure Pendulum following Spinal Cord Injury: Implications for Vascular Cognitive Impairment”, 2019, Rahul Sachdeva 1,2 , Tom E. Nightingale 1,2 and Andrei V. Krassioukov


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0