Hipotensiunea ortostatică (sau posturală): factori de risc, simptome, tratament

Hipotensiunea ortostatică (posturală) reprezintă scăderea excesivă a tensiunii arteriale la trecerea în ortostatism. Numită și hipotensiune posturală, este o formă de tensiune arterială scăzută care apare în momentul în care o persoană se ridică în picioare.

Hipotensiunea ortostatică poate da o ușoară senzație de amețeală sau persoana poate chiar să își piardă cunoștința. Hipotensiunea ortostatică ocazională (acută) este cauzată în general de o situație precum deshidratarea sau șederea în pat pe termen lung și este ușor de tratat. Hipotensiunea ortostatică cronică este de obicei un semn al unei alte probleme de sănătate.

De ce apare hipotensiunea ortostatică

În momentul în care ne ridicăm, gravitatea face ca sângele să se ducă spre picioare și abdomen. Acest lucru scade tensiunea arterială, deoarece mai puțin sânge circulă spre inimă. În mod normal, celulele speciale numite baroreceptori din apropierea inimii și arterelor din zona gâtului simt această tensiune arterială scăzută. Baroreceptorii trimit semnale către centrele din creier, care apoi îi semnalează inimii să bată mai repede și să pompeze mai mult sânge, ceea ce stabilizează tensiunea arterială. De asemenea, aceste celule îngustează vasele de sânge și cresc tensiunea arterială.

Hipotensiunea ortostatică apare când ceva întrerupe procesul natural al organismului de a contracara tensiunea arterială scăzută. Multe probleme pot cauza hipotensiune ortostatică, de exemplu:

  • Deshidratarea. Febra, vărsăturile, un consum prea mic de apă, diareea severă și exercițiile fizice extenuante pot duce la deshidratare, ceea ce scade volumul de sânge. Deshidratarea ușoară poate provoca simptome de hipotensiune ortostatică, precum slăbiciune, amețeală și oboseală.
  • Probleme cardiace. Printre bolile de inimă care pot duce la tensiune arterială scăzută se numără bradicardia, probleme ale valvelor, atacul de cord și insuficiența cardiacă. 
  • Probleme endocrine. Afecțiunile tiroidiene, boala Addison și hipoglicemia pot cauza hipotensiune ortostatică, la fel și diabetul.
  • Tulburări ale sistemului nervos. Unele afecțiuni ale sistemului nervos, cum ar fi boala Parkinson, pot perturba sistemul normal de reglare a tensiunii arteriale a corpului.

De asemenea, unele persoane, mai ales vârstnicii, se confruntă cu tensiune arterială scăzută după ce au luat masa (hipotensiune postprandială).

Cu ce simptome vine hipotensiunea ortostatică

Cel mai frecvent simptom este apariția unei ușoare amețeli la ridicarea de pe un scaun sau din pat. De obicei, simptomele durează mai puțin de câteva minute și includ: senzație de amețeală la ridicare, vedere încețoșată, slăbiciune, leșin, confuzie și greaţă.
Amețelile ocazionale pot fi declanșate de o deshidratare ușoară, de scăderea glicemiei sau de supraîncălzire. Dacă aceste simptome apar doar uneori, nu există motive de îngrijorare. Dacă, însă, simptomele apar des, pot semnala probleme grave. În caz de pierdere a cunoștinței, o programare ulterioară la medic este necesară.

Care sunt factorii de risc pentru hipotensiunea ortostatică

  • Vârsta. Hipotensiunea ortostatică este frecventă la persoanele de peste 65 de ani.
  • Medicația. Riscul de hipotensiune ortostatică crește dacă se administrează medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale sau a bolilor de inimă: diuretice, beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), nitrați. Alte medicamente care pot crește riscul de hipotensiune posturală sunt anumite antidepresive, antipsihotice ori medicamente pentru tratarea disfuncției erectile.
  • Anumite boli. Unele afecțiuni cardiace, cum ar fi problemele de valvă cardiacă, atac de cord și insuficiență cardiacă, anumite tulburări ale sistemului nervos, cum ar fi boala Parkinson și bolile care provoacă leziuni nervoase, precum diabetul, cresc riscul de tensiune arterială scăzută.
  • Expunerea la căldură. Un mediu fierbinte poate provoca transpirații abundente și, eventual, deshidratare, ceea poate declanșa hipotensiunea ortostatică.
  • Odihna la pat. Dacă o persoană stă mult timp la pat din cauza unei boli, organismul se simte slăbit, iar când încearcă să se ridice în picioare, se poate confrunta cu hipotensiunea ortostatică.
  • Sarcina. Deoarece sistemul circulator se extinde rapid în timpul sarcinii, tensiunea arterială poate scădea, însă revine de obicei la normal după naștere.
  • Alcoolul. Consumul de alcool crește riscul de hipotensiune ortostatică.

Hipotensiunea ortostatică persistentă poate să provoace complicații grave, mai ales la vârstnici, printre care căderi cu accidentare în urma leșinului, accidente vasculare cerebrale sau boli cardiovasculare.

Cum se tratează hipotensiunea posturală

Scopul tratamentului este de a se reveni la tensiunea arterială normală. În acest sens, soluțiile de tratament sunt:

•    Schimbări în stilul de viață. Medicul poate sugera modificări precum consum mai mare de apă, consum redus de alcool, porții de mâncare mai mici și mai dese, evitarea supraîncălzirii, ridicarea din pat cu mișcări lente
•    Ciorapi compresivi
•    Medicamente precum fludrocortizon, midodrină sau antiinflamatoare nesteroidiene.

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Orthostatic Hypotension
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9385-orthostatic-hypotension
Mayo Clinic - Orthostatic Hypotension
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/orthostatic-hypotension/diagnosis-treatment/drc-20352553 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0