20 de lucruri importante de știut despre hepatita A

Prima hepatită de care am auzit în viață a fost cea de tip A. Mulți copii o făceau la școală și la grădiniță. Erau izolați, obligați să respecte un regim alimentar și să se odihnească. Din fericire, se vindecau, reveneau în colectivități cu o lecție de bază învățată: să se spele pe mâini înainte de a mânca.

Igiena și multe alte lucruri pe lângă aceasta sunt foarte importante pentru a preveni hepatita A, pentru a o vindeca și menține organismul sănătos după eliminarea infecției.

Contaminarea cu virusului hepatitic A

1.Hepatita A este frecventă în rândul copiilor, iar virusul se transmite prin contactul cu materiile fecale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

2. Virusul atacă ficatul, unul dintre cele mai importante organe din corp, îl inflamează și îl împliedică să funcționeze corect.

3. La adulți, contaminarea cu virusul se poate face și prin consumul de alimente raw sau fructe de mare, mai ales în zone unde infecția este foarte răspândită. Atenție mai ales dacă mergeți în America de sud sau în Caraibe.

4. Riscant este și consumul de droguri intravenos cu împumutarea seringilor sau contactul sexual oral sau anal cu persoane infectate.

Simptomele hepatitei A

5. Există situații când infecția cu virusul hepatitei A nu dă semne. Aceasta se întâmplă mai ales la copii, care au manifestări mai ușoare ale bolii decât adulții.

6. La copii, manifestările hepatitei A pot fi similare infecției cu un virus abdominal: diaree și vărsături.

7. Semnele bolii se instalează la 15-50 zile după contractarea virusului și pot fi oboseală, stare de rău, vărsături, lipsa poftei de mâncare disconfort abdominal.

8.Cu cât trece mai mult timp de la infectare, simptomele sunt completate și de cele care indică o suferință a ficatului, prin acumularea de secreții în sânge: urină de culoare închisă, colorarea în galben a albului ochilor, a mucoaselor și a pielii, gust amar, fecale deschise la culoare.

9. Cu cât contractarea virusului se face la o vârstă mai înaintată, cu atât mai mult simptomele sunt mai agresive.

Diagnosticare și tratament

10. Diagnosticarea hepatitei A se face prin teste de sânge care vizează evidențierea unor proteine, anticorpi pe care organismul îi formează în momentul infectării.

11. Hepatita A nu necesită tratament pentru că infecția trece de la sine. Se mai poate recomana imuno-globulină celor care au intrat în contact cu persoanele infectate, însă aceasta este eficace doar dacă nu s-a instalat hepatita virală.

12. Atât copiii cât și adulții au nevoie de repaus la pat pentru ca organismul să se refacă.

13. Copiii bolnavi, care nu au poftă de mâncare, trebuie să încerce să consume mese mici și dese, care să abunde în alimente sănătoase bogate în proteine și carbohidrați. La fel de importantă este hidratarea.

Prevenția în hepatita A

14. Pentru a preveni hepatita A, igiena este extrem de importantă în grădinițe și școli, iar copiii trebuie învățați să se spele corect pe mâini.

15. Importantă este și dezinfectarea riguroasă a toaletei și cabinei de duș folosite de persoanele infectate. La fel și igiena mâinilor.

16. O dată vindecată infecția, virusul nu se mai transmite către o persoană sănătoasă. Sunt rare cazurile de hepatita cronică de tip A.

17. Hepatita A poate fi prevenită prin vaccinare, la ora actuală fiind disponibile mai multe formule de vaccin. Acesta se poate face și la copii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

18. Atenție și dacă înotați sau consumați apă neîmbuteliată în zone unde igiena este precară, iar apele conțin deșeuri de canalizare.

19. În călătoriile în zone cu risc, spălați-vă pe dinți cu apă îmbuteliată, evitați cuburile de gheață ăi mâncarea de pe stradă.

20. De asemenea, în zone cu igienă precară, spălați bine fructele și curățați-le singuri coaja!

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0