Combaterea stresului, crucială în diabetul de tip 2 [studiu]

Gestionarea stresului este un element important și adesea neglijat la persoanele cu diabet, deși hormonul stresului este direct asociat cu glicemia mare, potrivit unui nou studiu.

Un nou studiu¹ realizat de cercetătorii de la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio și de la Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Ohio documentează o legătură clară între hormonul stresului, cortizolul, și nivelul ridicat de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Studiul a fost publicat în jurnalul medical Psychoneuroendocrinology.

Stresul crește glicemia diabeticilor

La persoanele sănătoase, cortizolul fluctuează în mod natural pe parcursul zilei, fiind mai crescut în orele dimineții și scăzând noaptea, spun cercetătorii. Dar la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, care au participat la studiu, profilele de cortizol care au fost mai aplatizate pe parcursul zilei au fost corelate cu niveluri mai mari de glucoză în sânge, mai adaugă aceștia.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cercetările anterioare au arătat că stresul și depresia sunt două dintre cauzele majore ale unui profil de cortizol mai aplatizat. Aceste niveluri susținute de cortizol fac mult mai dificilă controlarea glicemiei și gestionarea bolii, motiv pentru care este atât de important pentru cei cu diabet zaharat tip 2 să găsească modalități de a reduce stresul.

Oamenii de știință au început acest studiu și pentru a observa dacă practicile de mindfulness pot scădea glicemia la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Dar aceasta nu este singura formă eficientă de atenuare a stresului: este important ca aceste persoane să găsească activități pe care să le practice cu plăcere și să le introducă în rutina lor de zi cu zi. 

De asemenea, suplimentele alimentare cu magneziu, vitamina B6 și vitamina 9 se pot dovedi de folos pentru atenuarea oboselii mentale, a anxietății și pentru creșterea rezistenței la stres. Importanța gestionării stresului este crucială, deci, pentru gestionarea diabetului zaharat tip 2.

Acest nou studiu arată astfel o legătură clară între hormonul de stres și nivelul ridicat de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Relația cortizolului cu nivelul glucozei a fost observată doar la persoanele suferinde de diabet. Cu toate acestea, echipa de cercetare implicată în studiu consideră că hormonul stresului joacă probabil un rol important în prevenirea diabetului și continuă cercetarea legăturii dintre cortizol și dezvoltarea diabetului și a bolilor cardiovasculare.

Diabetul, o afecțiune des întâlnită la nivel mondial

Milioane de oameni din întreaga lume au diabet de tip 2, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea bolilor (CDC). În cazul diabetului de tip 2, corpul nu folosește în mod corect insulina. Unele persoane își pot gestiona nivelul de zahăr din sânge prin alimentație și exerciții sănătoase, în timp ce altele pot avea nevoie de medicamente sau insulină pentru a ajuta la gestionarea acestuia. 

Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 cunosc importanța menținerii unei alimentații sănătoase și a odihnei în gestionarea boli, însă e nevoie de o atenție constantă, zilnică și pentru gestionarea stresului. Fie că este vorba de o clasă de yoga , de o plimbare sau de cititul unei cărți, găsirea unor modalități de a reduce nivelul de stres este importantă pentru sănătatea generală a tuturor oamenilor, dar mai ales pentru cei cu diabet zaharat de tip 2.

Stresul poate fi și o consecință a diagnosticului de diabet

 
 

Un diagnostic de diabet, fie că e vorba de diabetul nou-descoperit, fie că persoana afectată se confruntă zilnic cu gandul că are o boală de cursă lungă, poate declanșa emoții precum durere, stres și frustrare. Pacientul poate percepe boala ca pe un factor care îi va afecta grav calitatea vieții și îl va face să renunțe la multe dintre obiceiurile care îi făceau plăcere, astfel încât stresul și iritarea își pot face loc în viașa lui. Cu toate acestea, menținerea stresului sub control este extrem de important pentru controlul diabetului.

Punerea diagnosticului de diabet poate declanșa un potop de emoții, printre care deznădejdea, axietatea, frustrarea, dezamăgirea și, nu în ultimul rând, stresul. Aceste emoții sunt răspunsuri naturale, normale și sunt experimentate de mulți oameni, mai ales atunci când află de la medic că suferă de diabet. Dar aceste emoții ar putea fi, de asemenea, experimentate de cineva care se străduiește să își controleze diabetul pe care îl are de multă vreme. 

Problemele emoționale pot face mai dificilă îngrijirea zilnică - respectarea unei alimentații corecte, efectiarea unor exerciții fizice și respectarea unui program de odihnă - ceea ce la rândul lor pot afecta controlul zahărului din sânge. În plus, s-ar putea ca persoana afectată de boală să încerce să reducă stresul prin comportamente nesănătoase, ceea ce poate contribui la apariția unor complicații ale diabetului.

Există multe lucruri pe care o persoană diabetică le poate face pentru a reduce stresul. Iată câteva sugestii:

  • Ia-ți medicamentele conform indicațiilor medicului și respectă recomandările acestuia în ceea ce privește alimentația adecvată.
  • Folosește tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă.
  • Introdu în rutina zilnică o serie de exerciții. Stresul poate fi redus prin activități precum dansul, mersul pe jos, pedelatul sau grădinăritul. Important este să găsești o formă de activitate care să nu îți displacă, pentru că nu ai nevoie de stres suplimentar, dimpotrivă.
  • Împărtășește cu prietenii și familia stările pe care le ai. Nu e indicat să ne plângem non-stop de problemele noastre, dar dacă vorbim din când în când cu un membru al familiei sau cu un prieten bun despre ceea ce ne frământă, putem atenua stresul sau putem chiar primi un sfat la care nu ne-am fi gândit că ne e de ajutor.
  • Nu uita să îți păstrezi simțul umorului. Râsul ajută la reducerea stresului și la stimularea bunei-dispoziții. Un filmuleț vesel de pe internet, o glumă trimisă de un prieten pe rețelele de socializare, un serial de comedie - toate se pot dovedi de ajutor pentru o repriză bună de râs.
  • Alătură-te unui grup de asistență. Dacă te integrezi într-o asociație de pacienți sau într-un grup online pentru persoanele cu diabet, ai șansa de a întâlni oameni cu probleme similare cu ale tale, de a cere îndrumări sau de a povesti din experiența ta cu boala și, de ce nu, de a-ți face prieteni noi.
  • Caută ajutor profesional pentru a vorbi despre ceea ce te tulbură. Dacă nimic altceva un te ajută în combaterea stresului și a depresiei asociate cu diabetul, ia în calcul câteva ședințe cu un psihoterapeut.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - The longitudinal association of changes in diurnal cortisol features with fasting glucose: MESA
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0306453020301177
1. „Studiul„The longitudinal association of changes in diurnal cortisol features with fasting glucose: MESA”, apărut în Psychoneuroendocrinology, 2020; 104698 DOI: 10.1016/j.psyneuen.2020.104698, autori: Jenny Pena Dias, Joshua J. Joseph et al.
Cleveland Clinic - Diabetes: Stress & Depression
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14891-diabetes-stress--depression

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0