

Florile de sanziene, efecte terapeutice si retete de infrumusetare
Florile de sanziene, efecte terapeutice si retete de infrumusetare
Florile de sanziene, efecte terapeutice si retete de infrumusetare
Traditia romaneasca acorda puteri magice florilor de sanziene, ce infloresc in a doua parte a lunii iunie si sunt asociate cu data de 24 iunie, numita si ziua de Dragaica. Exista atat sanziene albe, cat si galbene si sunt folosite pentru tratarea mai multor afectiuni, in cosmetica naturista, precum si in asa zise ritualuri magice.
Traditii si superstitii in ziua de Sanziene sau Dragaica
24 iunie este in traditia ortodoxa zi de sarbatoare pentru ca este ziua in care s-a nascut Sfantul Ioan Botezatorul. Florile galbene se mai numesc, din acest motiv, si florile Sfantului Ioan. Este considerata si ziua iei romanesti si multe femei poarta ia traditionala in aceasta zi. Chiar si in orase se gasesc pe toate drumurile de cumparat in aceasta perioada, intucat se spune ca daca le ai in casa in ziua de Sanziene iti vor aduce spor si iti va merge bine.
In trecut, femeile insarcinate tineau flori de sanziene pe pat, considerandu-se ca vor avea astfel o nastere usoara. Se mai spune si ca si celelate plante inzestrate cu puteri vindecatoare au efect mai bun daca sunt culese in aceasta zi.
In traditia populara, daca cinstesti aceasta zi cum se cuvine, primesti ajutor de la Sanziene, vazute ca niste zane bune. Daca nu, ele se supara si devin rele, iar atunci sunt numite iele. Sunt vazute ca niste fete foarte frumoase care danseaza in hora noaptea la lumina lunii, lasand locul parjolit unde au jucat, iar cei care le vad isi pierd mintile sau nu mai pot sa vorbeasca.
Dincolo de toate aceste superstitii sau legende, florile de sanziene contin substante care le fac intr-adevar tamaduitoare in diverse afectiuni, daca stii sa le folosesti.
In terapii interne, infuzia de sanziene ajuta buna functionare a glandei tiroide si a corzilor vocale, au efect diuretic, laxativ, antireumatic, antispastic, depurativ, sedativ si chiar afrodisiac. Ajuta si sistemul nervos, avand efect calmant, in ciuda gustului puternic amarui. Astfel, persoanele cu tendinte depresive pot observa ca se simt mai linistite dupa ce au consumat infuzie de sanziene.
In cosmetica, aceleasi infuzii calmeaza pielea iritata, au efect emolient, cicatrizant, tonic si antiseptic. Se utilizeaza cu succes in caz de eczeme, plagi si chiar cazuri de psoriazis. In trecut, fetele aplicau pe pleoape roua de pe florile de sanziene, capatand astfel un aspect odihnit si prevenind aparitia ridurilor.
Substantele active sunt taninul, acidul citric, enzimele, glucidele si saponinele. Enzimele, de exemplu, contribuie la inchegarea laptelui, lucru bine de stiut pentru cei care vor sa faca acasa iaurturi, chefir sau branzeturi si nu doresc cheag de origine animala.
Cum tratezi tenul cu ajutorul florilor de sanziene?
Pentru ingrijirea tenului poti sa folosesti atat infuzie de sanziene, cat si macerat. Acestea se folosesc pentru curatarea pielii. Pentru afectiuni ale tenului, poti aplica pe piele cataplasme cu pudra din plante in amestec cu apa, incercand sa le mentii pe piele cat de mult timp posibil, cu ajutorul unui pansament local. Ai nevoie de doua linguri de pudra si apa suficienta pentru a forma in amestec cu aceasta o pasta, cu care ungi pielea, aplicand ulterior deasupra pansamentul.
Pentru furuncule sau diverse rani ale pielii, poti stoarce planta proaspata si sa amesteci sucul obtinut cu grasime (unt, untura), ungand apoi pielea cu pasta obtinuta.
Plantele se gasesc in magazine tip plafar, in piete, dar, daca reusesti sa iesi in aer liber in afara orasului sau in parcuri, le poti gasii si pe camp. Se pot culege pana in luna septembrie. Le poti usca acasa, pe ziare sau coli de hartie, apoi le pastrezi in pungi de hartie sau recipiente de ceramica inchise. Poti prepara singura si pudra sau pulbere de sanziene, macinand planta uscata cu rasnita de cafea.
Tinctura de sanziene se foloseste si ea cu succes in tratarea starilor de disconfort ce apar la nivelul pielii. Poti tampona zona direct cu tinctura (planta se lasa la macerat in alcool etilic pentru obtinerea acesteia) sau cu tinctura diluata (doua lingurite de solutie la un pahar de apa de 200 de ml).
Sursa foto: Shutterstock
Te-ar mai putea interesa și...