Alimente bogate în enzime digestive naturale: care sunt acestea?

Enzimele digestive sunt necesare în procesul de digestie, deoarece descompun molecule precum grăsimile, proteinele și carbohidrații în molecule mai mici, care pot fi ușor absorbite.

Alimentele și lichidele pe care le consumăm sunt descompuse în corp în forme mai simple, cum ar fi proteinele, carbohidrații, grăsimile și vitaminele. Substanțele nutritive sunt apoi transportate în intestinul subțire și în sânge, unde oferă energie destinată creșterii și reparațiilor necesare în organism.

Enzimele digestive sunt necesare pentru acest proces, deoarece descompun molecule precum grăsimile, proteinele și carbohidrații în molecule chiar mai mici, care pot fi ușor absorbite. Există trei tipuri principale de enzime digestive:

  • Proteazele, care descompun proteinele în peptide mici și aminoacizi
  • Lipazele, care descompun grăsimea în trei acizi grași plus o moleculă de glicerol
  • Amilazele, care descompun carbohidrații precum amidonul în zaharuri simple.

Enzimele sunt fabricate și în intestinul subțire, inclusiv lactaza, maltaza și zaharaza. Dacă organismul nu poate produce suficiente enzime digestive, moleculele alimentare nu pot fi digerate corect, ceea ce poate duce la tulburări digestive, cum ar fi intoleranța la lactoză. Consumul de alimente bogate în enzime digestive naturale, precum și aportul de suplimente alimentare cu enzime, pot ajuta la îmbunătățirea digestiei. Care sunt aceste alimente?

Ananasul

Acest fruct tropical conține bromelaină, o enzimă care contribuie la descompunerea proteinelor, ceea ce ajută la digerarea și absorbția acestora. Bromelaina este disponibilă și ca supliment alimentar, având în plus și un rol antiinflamator. Un studiu¹ asupra persoanelor cu insuficiență pancreatică, o afecțiune în care pancreasul nu poate produce suficiente enzime digestive, a constatat că administrarea bromelainei combinată cu un supliment de enzime pancreatice a îmbunătățit digestia mai mult decât suplimentul enzimatic singur. 

Papaya

Papaya este un alt fruct tropical bogat în enzime digestive, la fel ca ananasul, și conține proteaze care ajută la digerarea proteinelor, cunoscute sub numele de papaină. Aceasta se găsește și sub formă de supliment alimentar. Studiile au arătat că administrarea unei formule pe bază de papaya poate ajuta la ușurarea simptomelor digestive ale sindromului de intestin iritabil, cum ar fi constipația și balonarea. 

Papaya trebuie consumată crudă, adică nu preparată termic, dar să fie bine coaptă. Nu se recomandă fierberea, deoarece expunerea la căldură poate distruge enzimele digestive. De asemenea, fructele de papaya necoapte sau semi-coapte pot fi periculoase pentru femeile însărcinate, deoarece pot stimula contracțiile.

Mango

Fructele de mango conțin enzime digestive numite amilaze, care descompun carbohidrații din amidon în zaharuri precum glucoza și maltoza. Enzimele amilazice din mango devin mai active pe măsură ce fructele se coc. Enzimele amilazice sunt produse și de pancreas și de glandele salivare. Astfel, dacă mesteci bine alimentele înainte de a le înghiți, enzimele amilazice din salivă ajută la descompunerea carbohidraților și digestia va fi mai ușoară, la fel și absorbția carbohidraților.

Mierea

Mierea este bogată în mulți compuși benefici și are multe utilizări pentru sănătate. În conținutul mierii intră și enzime digestive, care se găsesc în special în mierea crudă. E bine, deci, ca mierea să nu fie încălzită înainte de consum, deoarece se pot distruge enzimele.

Bananele

Bananele conțin amilaze și glucozidaze, două grupe de enzime care descompun carbohidrații complecși precum amidonul în zaharuri mai mici și mai ușor de absorbit. Pe lângă conținutul lor de enzime, bananele sunt o sursă excelentă de fibre dietetice, care pot ajuta și ele sănătatea digestivă. 

Un mic studiu de două luni efectuat pe 34 de femei a analizat legătura dintre consumul de banane și creșterea bacteriilor intestinale sănătoase. Femeile care au consumat două banane zilnic au avut o creștere modestă, nesemnificativă, a bacteriilor intestinale sănătoase. Însă, li s-a redus semnificativ balonarea.

Avocadoul

Spre deosebire de alte fructe, avocadoul este unic prin faptul că e bogat în grăsimi sănătoase și este sărac în zahăr. Acest fruct conține lipază, enzimă care ajută la descompunerea moleculelor de grăsime în molecule mai mici, cum ar fi acizii grași și glicerolul, care sunt mai ușor de absorbit de organism .

Lipaza este produsă și de pancreas, deci nu este nevoie să fie luată din dietă, dar administrarea unui supliment cu lipază, de exemplu, poate ajuta la ușurarea digestiei, mai ales după o masă bogată în grăsimi.

Kefirul

Kefirul este o băutură din lapte fermentat care conține numeroase enzime digestive, inclusiv lipază, proteaze și lactază. Lactaza ajută digestia lactozei, un zahăr din lapte care este adesea slab digerat. Un studiu² a constatat că kefirul a îmbunătățit digestia lactozei la persoanele cu intoleranță la lactoză.

Varza murată

Consumul de varză murată este o modalitate excelentă de a crește aportul de enzime digestive. Pe lângă aceste enzime, varza murată este, de asemenea, considerată un aliment probiotic, deoarece conține bacterii sănătoase care stimulează sănătatea digestivă și imunitatea.

Multe studii au arătat că aportul de probiotice poate ușura simptomele digestive, cum ar fi balonarea, flatulența, constipația, diareea și durerile de stomac, atât la adulții sănătoși, cât și la cei cu sindromul de intestin iritabil, boala Crohn și colita ulcerativă. Pentru a obține aceste beneficii, varza murată trebuie consumată crudă mai degrabă decât gătită, deoarece temperaturile ridicate pot dezactiva enzimele digestive.

Kiwi-ul

Fructul de kiwi este o sursă excelentă de enzime digestive, în special o protează numită actinidaină. Oamenii de știință cred că actinidaina este unul dintre motivele pentru care consumul de kiwi pare să ajute digestia, potrivit unor studii efectuate pe animale.

Rezultatele cercetărilor au arătat că animalele hrănite cu kiwi au digerat mai eficient carnea consumată. Și cercetările³ efectuate pe oameni au descoperit, de asemenea, că fructul de kiwi ajută digestia, reduce balonarea și contribuie la combaterea constipației.

Ghimbirul

Unele dintre beneficiile impresionante ale ghimbirului pentru sănătate pot fi atribuite proteazelor, enzimele digestive din conținutul său. Alimentele care stau prea mult timp în stomac sunt adesea considerate a fi cauza indigestiei; studiile efectuate pe adulți sănătoși și pe adulți cu indigestie arată că ghimbirul a ajutat alimentele să se deplaseze mai repede prin sistemul digestiv prin promovarea contracțiilor.

Studiile pe animale au arătat, de asemenea, că unele alimente, inclusiv ghimbirul, au contribuit la creșterea producției proprii de enzime digestive, cum ar fi amilazele și lipazele. Mai mult, ghimbirul pare a fi un tratament promițător pentru greață și vărsături.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - The role of enzyme supplementation in digestive disorders
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19152478/
1. Studiul „The role of enzyme supplementation in digestive disorders”, apărut în Altern Med Rev. 2008 Dec;13(4):307-14, PMID: 19152478, autor Mario Roxas
Pub Med - Kefir improves lactose digestion and tolerance in adults with lactose maldigestion
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12728216/
2. Studiul „Kefir improves lactose digestion and tolerance in adults with lactose maldigestion”, apărut în J Am Diet Assoc. 2003 May;103(5):582-7. doi: 10.1053/jada.2003.50111, autori: Steven R Hertzler, Shannon M. Clancy
Pub Med - A Pilot Randomized Cross-Over Trial to Examine the Effect of Kiwifruit on Satiety and Measures of Gastric Comfort in Healthy Adult Males
3. Studiul „A Pilot Randomized Cross-Over Trial to Examine the Effect of Kiwifruit on Satiety and Measures of Gastric Comfort in Healthy Adult Males”, apărut în Nutrients. 2017 Jun 22;9(7):639. doi: 10.3390/nu9070639, autori: Alison Wallace et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0