Femeile, mai afectate de anevrismele de aorta

Femeile cu anevrisme de aorta abdominala raspund mai greu la tratamente decat barbatii, ceea ce ar trebui sa conduca la imbunatatirea considerabila a tratamentului, dupa cum sustin cercetatorii britanici.

Anevrismul de aorta abdominala apare atunci cand peretele aortei se subtiaza si se dilata, aorta fiind cea mai mare artera care transporta sangele de la inima spre restul organismului, trecand prin zona abdominala. Pacientii care sufera de aceasta afectiune risca sa sufere o ruptura care le poate pune viata in pericol.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta au revizuit studiile internationale desfasurate incepand cu anul 2000 si au descoperit ca femeile cu anevrism de aorta abdominala raspund mai greu la tratament decat barbatii in orice etapa a acestuia. Este putin probabil ca femeilor sa li se propuna interventia chirurgicala pentru a remedia problema, inclusiv chirurgia laparoscopica, care este asociata cu rezultate mai bune.

Tehnica laparoscopica, considerata minim invaziva, implica introducerea unei grefe sub forma de tub prin artera femurala, pentru a repara artera slabita. Interventia chirurgicala deschisa presupune o incizie la nivelul abdomenului pentru inlocuirea sectiunii dilatate a aortei cu o grefa sub forma de tub, dupa cum se mentioneaza in notele de informare ale studiului.

„Rezultatele noastre arata ca desi ratele mortalitatii privind aceasta afectiune s-au imbunatatit in general, exista o diferenta imensa intre rezultatele inregistrate in randul barbatilor si cele in randul femeilor” a precizat liderul echipei de cercetare, Janet Powell, profesor de chirurgie si oncologie la Imperial College London.

 „Anevrismul de aorta abdominala este considerat in principal o afectiune intalnita mai ales la barbati, prin urmare, modalitatea de gestionare a aceasteia, de la screening-uri, la diagnostic si tratament, a fost dezvoltata cu precadere pentru acestia. Studiul nostru demonstreaza ca acest lucru trebuie sa se schimbe” sustine aceasta intr-un comunicat de presa al colegiului.

 

 

Powell si colegii sai au revizuit mai multe studii. Mai putin de o cincime dintre barbati nu li s-a propus interventia chirurgicala, fata de o treime in cazul femeilor. Doar o treime dintre femei au fost considerate eligibile pentru chirurgia laparoscopica, fata de jumatate dintre barbati, au precizat cercetatorii.

Rata mortalitatii dupa 30 de zile de la interventia laparoscopica a fost de 2,3% la femei si 1,4% la barbati. Rata mortalitatii dupa 30 de zile de la interventiachirurgicala deschisa a fost de 5.4% la femei si 2.8% la barbati, dupa cum a aratat analiza. Cercetarile au fost publicate pe 25 aprilie in revista The Lancet.

Femeile tind sa dezvolte anevrisme la o varsta mai inaintata decat barbatii, iar aortele femeilor sunt mai inguste. Ambii factori pot influenta decizia privind efectuarea interventiei chirurgicale și tipul interventiei potrivite, potrivit cercetatorilor.

Cu toate acestea, varsta si conditia fizica nu sunt suficiente pentru explicarea diferentelor intre rata mortalitatii la femei si rata mortalitatii la barbati, au mai precizat oamenii de stiinta.

„Modalitatea de gestionare a anevrismului de aorta abdominala la femei are nevoie de imbunatatiri urgente. Trebuie sa analizam daca dispozitivele folosite in chirugia laparoscopica pot fi mai flexibile pentru ca si femeile sa beneficieze de aceasta optiune. De asemenea, este nevoie de mai multe grefe concepute pentru femei, care au aorte mai inguste, deoarece grefele disponibile in prezent au fost concepute pentru barbati” a spus Powell.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0