Anevrism aortic abdominal: cauze, simptome, tratament

Anevrismul aortic abdominal reprezintă o mărire localizată a aortei abdominale, astfel încât diametrul să fie mai mare de 3 cm sau cu mai mult de 50% mai mare decât normal. Ruptura duce la durere abdominală și uneori chiar la deces.

Aorta, cea mai mare arteră din corp, este un vas de sânge care transportă sânge oxigenat dinspre inimă și care se extinde prin întregul piept și abdomen. Porțiunea de aortă care se află adânc în interiorul abdomenului, chiar în fața coloanei vertebrale, se numește aortă abdominală. În timp, pereții arterei se pot slăbi și lărgi. Presiunea sângelui care pompează prin aortă poate face ca această zonă slabită să se împingă spre exterior, ca un balon (anevrism). Un anevrism aortic abdominal apărea atunci când acest tip de slăbire a vasului are loc în porțiunea aortei care trece prin abdomen.

Anevrismele aortice abdominale se dezvoltă de obicei lent pe o perioadă de mulți ani și nu provoacă simptome notabile. Ocazional, mai ales la persoanele slabe, se poate simți o senzație pulsatilă în abdomen. Cu cât anevrismul crește mai mult, cu atât riscul ca acesta să se rupă este mai mare.

Cauze și factori de risc pentru anevrismul aortic abdominal

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Anevrismul aortic abdominal poate apărea din cauze precum:

  • Întărirea arterelor (ateroscleroză), care apare când grăsimea și alte substanțe se acumulează pe pereții vaselor de sânge.
  • Tensiunea arterială crescută 
  • Boli ale vaselor de sânge (care determină inflamarea acestor vase)
  • O infecție în aortă (rareori, o infecție bacteriană sau fungică poate să provoace un anevrism aortic abdominal)
  • O traumă (de exemplu, un accident de mașină).

Factorii de risc pentru anevrismul aortic abdominal includ:

  • Fumatul - este cel mai puternic factor de risc. Poate slăbi pereții aortei, crescând riscul nu numai de a dezvolta un anevrism aortic, ci și de rupere. 
  • Obezitatea  
  • Vârsta - Aceste anevrisme apar cel mai des la persoanele cu vârste de 65 de ani și peste.
  • Sexul masculin - Bărbații dezvoltă anevrisme aortice abdominale mult mai des decât femeile.
  • Istoricul familial - Antecedente familiale de anevrisme aortice abdominale cresc riscul unei persoane de a dezvolta afecțiunea.
  • Alte anevrisme - Dacă ai un anevrism într-un alt vas de sânge mare, cum ar fi artera din spatele genunchiului, acest lucru poate crește riscul de anevrism aortic abdominal.

Simptome ale anevrismului aortic abdominal

Această problemă de sănătate se dezvoltă adesea lent, fără simptome, ceea ce o face dificil de detectat. Unele anevrisme nu se rup niciodată. Dacă te confrunți cu un anevrism aortic abdominal în creștere, poți simți:

  • O durere profundă și constantă în abdomen sau într-o parte a abdomenului
  • Dureri de spate
  • O pulsație în apropierea buricului.

Dacă simți o durere bruscă și severă, solicită ajutor medical de urgență.

Tratamentul anevrismului aortic abdominal

Tratamentul depinde de o varietate de factori, inclusiv dimensiunea și localizarea anevrismului în aorta abdominală, vârsta pacientului, funcția renală și alte afecțiuni. Pacienții cu anevrisme cu diametrul mai mic de 5 cm sunt de obicei monitorizați cu ecografii sau tomografii la 6-12 luni și pot fi sfătuiți să renunțe la fumat și să-și mențină tensiunea arterială și colesterolul la valori normale.

Tratamentul chirurgical poate fi recomandat pacienților care au anevrisme mai mari de 5 cm în diametru, care se dezvoltă rapid și prezintă scurgeri. Există două opțiuni: reparație chirurgicală tradițională (deschisă), în care se face o incizie în abdomen, iar partea deteriorată a aortei este îndepărtată și înlocuită cu un tub sintetic numit grefă stent, respectiv intervenție endovasculară, mai puțin invazivă: grefa stentului este atașată la capătul unui tub subțire din plastic numit cateter, introdus printr-o arteră în picior și manevrat în abdomen, unde este poziționat în interiorul anevrismului și fixat cu mici cârlige.

Cum se previne anervismul aortic abdominal

  • Evită fumatul și mestecarea tutunului
  • Adoptă o dietă sănătoasă. Concentrează-te pe consumul unei varietăți de fructe și legume, cereale integrale, păsări de curte, pește și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Evită grăsimile saturate, grăsimile trans și limitează consumul de sare.
  • Ține-ți tensiunea arterială și colesterolul sub control. Dacă medicul ți-a prescris medicamente, ia-le conform instrucțiunilor.
  • Obișnuiește-te să faci mișcare zilnic. Încearcă să aduni cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată. Dacă nu ești o persoană activă, începe treptat. Dacă ai anumite probleme de sănătate pe termen lung, discută cu medicul despre ce tipuri de activități sunt potrivite pentru tine.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Abdominal aortic aneurYsm
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/abdominal-aortic-aneurysm/symptoms-causes/syc-20350688
Radiologyinfo.org - Abdominal aortic aneurysm (AAA)
https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=abdoaneurysm

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0