Factori care afectează imunitatea

Imunitatea unei persoane ține de mai mulți factori, printre care moștenirea genetică, vârsta și stilul de viață.

Timp de mulți ani, imunologia, ramura biologiei care examinează sistemul nostru imunitar, s-a concentrat pe disecarea mecanismelor moleculare care controlează răspunsul nostru fiziologic la infecții pe baza presupunerii că acest răspuns nu diferă între indivizi.

Cu toate acestea, premisa a fost contestată de studii recente care sugerează că nu suntem cu toții la fel de echipați pentru a face față agenților patogeni. Vârsta, sexul, istoricul infecțiilor și genetica ne pot afecta sistemul imunitar și ne pot face mai predispuși la boli.

Sarcina de a identifica acești factori care reglementează sistemul nostru imunitar a devenit principala provocare cu care se confruntă medicina de precizie, un model medical propus care vizează oferirea de tratamente pentru pacienți adaptate nevoilor individuale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În acest context, 30 de oameni de știință de la mai multe centre de cercetare și-au unit forțele pentru a forma Laboratorul de excelență Milieu intérieur (sau LabEx) coordonat la Institutul Pasteur de către directorul de cercetare CNRS, dr. Lluis Quintana-Murci, cu finanțare de la programul Investissements d'Avenir, în vederea descrierii variațiilor imune pe scară largă în cadrul populației franceze. 

Acest consorțiu a adunat o colecție extinsă de specimene biologice de la 1.000 de donatori sănătoși (500 de bărbați și 500 de femei cu vârste cuprinse între 20 și 69 de ani) recrutați la Rennes. „Sângele subiecților, ADN-ul, vaccinarea și istoricul medical, precum și bacteriile intestinale și nazale au fost colectate, măsurate și examinate pentru acest studiu la scară largă”, explică dr. Quintana-Murci. Primele rezultate din analiza întregii cohorte au fost publicate în Nature Immunology.

Există variații imune și diferențe în ceea ce privește sexul și vârsta

Folosind un sistem ex vivo, cercetătorii au măsurat modificările exprimării genei imune în probele de sânge de la cei 1.000 de donatori atunci când au fost expuși la diferite virusuri, bacterii și fungi. În același timp, „am determinat caracteristicile moleculare ale celulelor albe din sânge, sau leucocitelor, în sângele donatorilor, cu un nivel de precizie fără precedent”, adaugă cercetătorul și autorul studiului CNRS Etienne Patin. 

Aceste cercetări confirmă faptul că variația imunitară între indivizi se datorează în mare măsură diferențelor de sex și vârstă. Însă alți factori, precum fumatul și infecția cu citomegalovirus asimptomatic, care afectează o bună parte a populației, au, de asemenea, un impact major asupra compoziției celulelor sangvine. Acest lucru poate explica de ce fumătorii și oamenii infectați cu acest virus pot fi mai predispuși la infecții.

Variațiile genetice și riscul de boală

Următoarea sarcină a cercetătorilor a fost de a stabili dacă genetica noastră contribuie la variația răspunsului imun în rândul indivizilor. În mod surprinzător, au fost identificate sute de variații genetice care schimbă expresia moleculelor care joacă un rol cheie în răspunsurile imune, dintre care unele sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta boli precum alergia la polen, lupus eritematos și diabetul de tip 1. Aceste rezultate aruncă o nouă lumină asupra cauzelor potențiale ale acestor boli, care rămân neclare.

În continuare, LabEx caută să stabilească dacă flora nazală și intestinală și epigenetica (modificări temporare în ADN-ul nostru), contribuie, de asemenea, la variația sistemului imunitar. La un nivel mai general, această bio-bancă extinsă dezvoltată de consorțiu va ajuta la identificarea factorilor de risc ai bolilor, deschizând calea către medicina de precizie pentru bolile infecțioase și autoimune.

Sistemul imunitar are nevoie de echilibru pentru a funcționa corect

Sistemul imunitar este, exact cum îi spune și numele, un sistem, nu o singură entitate. Pentru a funcționa bine, necesită echilibru și armonie. Există încă multe lucruri pe care cercetătorii nu le știu despre complexitatea și interconectarea răspunsului imun. Deși deocamdată nu există legături directe dovedite științific între stilul de viață și funcția imună îmbunătățită, nu înseamnă că efectele stilului de viață asupra sistemului imunitar nu ar trebui studiate. Cercetătorii explorează efectele dietei, ale exercițiilor fizice, ale vârstei, ale stresului psihologic și ale altor factori asupra răspunsului imun. Între timp, strategiile generale de viață sănătoasă sunt o modalitate bună de a ne îngriji de sistemul nostru imunitar.

Cum putem consolida sistemul imunitar

Respectarea liniilor directoare generale privind sănătatea este cel mai bun pas pe care îl poți face pentru a menține în mod natural un sistem imunitar puternic și sănătos. Fiecare parte a corpului, inclusiv sistemul imunitar, funcționează mai bine atunci când este protejată de atacurile de mediu și susținută de strategii de viață sănătoasă. Următoarele reguli sunt cele mai importante:

  • Nu fuma.
  • Adoptă o dietă bogată în fructe și legume. Ia în calcul și unele suplimente alimentare.
  • Fă sport regulat.
  • Menține-te la o greutate sănătoasă.
  • Dacă bei alcool, bea numai cu măsură (cel mult un pahar pe zi femeile și două bărbații).
  • Dormi suficient.
  • Ia măsuri pentru a evita infecțiile, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor și gătirea adecvată a cărnii și a ouălor.

Se pare că există o legătură între nutriție și imunitate mai ales la persoanele vârstnice. O formă de malnutriție care este surprinzător de frecventă chiar și în țările bogate este cunoscută sub numele de „malnutriție cu micronutrienți”, în care o persoană este deficitară în unele vitamine esențiale și urme de minerale care sunt obținute din sau completate prin dietă. Persoanele în vârstă tind să mănânce mai puțin și adesea au mai puțină varietate în dietele lor. O întrebare importantă este dacă suplimentele alimentare pot ajuta persoanele în vârstă să mențină un sistem imunitar mai sănătos. Acestea se pot sfătui cu medicul de familie legat de ce suplimente ar fi utile. Unele studii au arătat, de exemplu, că vitamina C, vitamina D și zincul fac un trio eficient în susținerea sistemului imunitar.

Exercițiul fizic regulat este unul dintre pilonii unei vieți sănătoase: îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, scade tensiunea arterială, ajută la controlul greutății corporale și protejează împotriva unei varietăți de boli. Este de ajutor sportul în susținerea sistemului imunitar? La fel ca o dietă sănătoasă, exercițiile fizice pot contribui la o sănătate generală bună și, prin urmare, la un sistem imunitar mai solid.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Institut Pasteur - The factors that most affect our immune system
https://www.pasteur.fr/en/research-journal/news/factors-most-affect-our-immune-system
Harvard Health Publishing - How to boost your immune system
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system

 


Te-ar mai putea interesa si...

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0